Ogrodowo-Nieogrodowo -jak zwykle u Jagusi [2013]

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogrodowo-Nieogrodowo -jak zwykle u Jagusi [2013]

Post »

Gosiu :)
To mój stopowiec ma sporo lat więcej .... najwyraźniej czegoś mu u nas brakuje do zakwitnięcia....

Teresko :)
Śliczne, prawda.... a ile jeszcze ślicznych po świecie chodzi..... tylko skąd miejsce na nie brać...

Krysiu :)
Ano właśnie .... hosty lubią cień.... wybrałam i cieniste miejsce i..... musieliśmy uciąć gruszę , bo była stara, chora i za wysoki, groziła złamaniem... sąsiedzi również wycięli kilka drzewek owocowych.... na to miejsce wsadzili iglaki ale zanim one urosną to moje hostowisko zrobiło się słoneczną patelnią :( zastanawiam się nad założeniem siatki cieniującej :(
Śladów żerowania bruzdownicy na razie nie widzę... mam nadzieję że to jej koniec... ale jak wspominasz o drugim rzucie... letnim... to mnie załamałaś :(

Aniu :)
Małe jest piękne ;:108
Prawdę powiadasz...iryski mogłyby trochę dłużej cieszyć oczy ale z drugiej strony.... cieszy mnie , ze ciągle coś nowego chce kwitnąć... ogród z dnia na dzień zmienia barwy... jak u Sapkowskiego: coś się kończy... coś zaczyna...

Gosiu :)
Witaj w moim ogródeczku. Cieszy mnie jak kogoś cieszy to, co mnie cieszy :tan irysy lubię coraz bardziej i mam nadzieję że moja kolekcja się zwiększy :)
___________________________________________________________________________________________________
A'propos irysów zauważyłam właśnie ciekawą rzecz... są u mnie bardzo grzeczne... część posadzona jest wzdłuż płotu na wąziutkiej rabatce przy trawniku dojazdowym.... i prawie wcale się nie rozłażą w bok tylko rosną wzdłuż tej rabatki...tak jak ten poniżej. Nie pokazywałam go wcześniej bo dopiero teraz raczył zakwitnąć:

Obrazek

ma boski kolor, taki intensywny i głęboki... ciemniejszy w realu niż na zdjęciu - tutaj lampa błyskowa go naświetliła....

Obrazek

Zakwitł pierwszym kwiatem clematis Jan Paweł II:

Obrazek

z tego zdjęcia trudno byłoby rozpoznać odmianę - nie ma jeszcze wybarwionych, charakterystycznych pasków na płatkach:

Obrazek

a taka krzewuszka zakwitła mi nie wiadomo kiedy :D

Obrazek

prezent od kogoś z forum:

Obrazek

pierwsze wczesne liliowce:

Obrazek

lubię ten kulisty, kępiasty pokrój i te małe kwiatuszki...

Obrazek

macierzanka - jedna z wielu - ale jedyna która teraz kwitnie... nie wiedziałam że różne odmiany kwitną w różnym okresie...

Obrazek

margerytki.... takie pospolite a takie piękne....

Obrazek

i nie wiem co to kwitnie.... złamało się w połowie przez deszcz... albo dziwidło albo palczycha... okaże się potem, jak już na miejscu kwiatu zaczną rosnąć liście ;:224

Obrazek

pierwsze piwonie - majowe:

Obrazek

jak zwykle czerwieni ciężko zrobić zdjęcie.... tak odbija światło:

Obrazek

i nowa prymulka... z przypadkowej wymiany.... koleżanka idąc na działke wstąpiła po flance sałaty i okaząło się że dostała kilka sadzonek tej ślicznej prymulki... jedna powędrowała do nas :tan

Obrazek

przywrotnik ostroklapowy - moim zdaniem bardzo niedoceniana roślinka.... a nie ma specjalnych wymagań, rośnie wszędzie i jest ładny o każdej porze roku ....

Obrazek

to jeszcze rzut oka na rodki:

Obrazek

a to może zbliżenia tych piękności:

Obrazek

głęboka czerwień to jest to co lubię :)

Obrazek

chociaż taki intensywny róż ......

Obrazek

też jest niczego sobie :D

Obrazek

i na kwitnące żurawki:

Obrazek

a na zakończenie oczywiście mam zagadkę... co tez to może być... że jakieś pnącze to wiem...:

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nie umieram , wolę pozwiedzać u Jagusi i jeszcze kiedyś tu trafić :wink: Masz bardzo ''grzeczne'' irysy. Moje 2 lata po uporządkowaniu falką już rosną ;:306 ;:306 Zakładaj siatkę , hosty w naszych upałach tracą wygląd i nie rosną. To pnącze to winogron , wiesiołek tez ''zaskoczył''. (obok dziwidła , chyba) ;:215
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jagusiu to przykre,że straciłaś naturalne zacienienie dla swych host. Miałam sporo host posadzonych nad brzegiem stawu - pięknie się prezentowały i ładnie brzegi zabezpieczają przed osuwaniem ale już pod koniec czerwca część liści była przypalona od promieni słonecznych więc chodziłam i wycinałam. Z czasem zaczęłam je likwidować i stopniowo sadzę nad wodą krzewy aby dały cień.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Jogusiu ;:196 lewizja cudowna o rany ile host ;:138 to jest właśnie to... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Beatko :)
Też tak uważam....ale ma to też tzw drugie dno... babcia spędza w ogrodzie praktycznie całe dnie.... więc chwasty w ogrodzie nie mają żadnych szans. Ja idę na łatwiznę: podsypuję korą gdzie mogę, lub kładę włókninę - a tam gdzie się nie da staram się podsadzać roślinkami zadarniającymi takimi jak macierzanka czy tojeść rozesłana... wszystko po to żeby dużo nie trzeba było pielić, bo ani czasu na to nie ma jak się normalnie pracuje ani też ochoty do tak ciężkiej pracy.

Tadzik :)
No taką właśnie miałam nadzieję, że to ten wiesiołek missouryjski od Ciebie ;:196 -nie wszystkie roślinki mi się przechowały, cześć uschła :( tak się stało np z moją starą daturą :( nie dobiła po zimie....
To mówisz, że to zwykły winogron?.... to dam go na wieś, bo może on wcale nie taki zwykły i będzie smaczniejszy od tego co mam... ale na kolejny to już w ogrodzie miejsca nie ma...
Hosty się pięknie rozrosły... tylko w jednym rogu trochę dziura jest.... ale czeka mnie przesadzanie kilku z dołu tej rabatki to akurat się zagęści...i będzie tak jak chciałam - jedna wielka kolorowa plama liści :D

Krysiu :)
tak sobie myślę... nie ma tego złego.... już sobie wymyśliłam że wzdłuż boku tego hostowiska dam ze dwie kratki i posadzę powojniki, które dadzą naturalny cień i jednocześnie będą ozdobą ogrodu.
A jak już ci się te krzewy rozrosną i będziesz miała trochę cienia to zgłoś się do mnie po hosty ;:108

Msiu ;:196
Jak trafię gdzieś w ogrodniczym to ci kupię... u ciebie też same skarpy to powinna się uchować :D
____________________________________________________________________________________
Wczoraj miałam niezapowiedzianego gościa. Chociaż niespodziewany to ogromnie się ucieszyłam. Odwiedziła mnie Ulakonie. Niestety, fotek nie ma, bo pogoda nie nastrajała.... kurs-galopkiem obiegłyśmy ogród, bo zbliżało się wielkie chmurzysko i bałyśmy się że zaraz lunie....
Za oknem ciągle pochmurno :( i pada... co wyjdę do ogrodu, chwilę popracuję to kapcy :( ale tak to jest.... "uważaj o co prosisz, bo możesz to dostać" - tak się wszyscy o deszcz modlili, że dla każdego jego modły się spełniły.... pokaże więc zaległe fotki....

zaczyna kwitnąć piwonia Scarlett O'Hara:

Obrazek

jak zwykle ciężko było zrobić zdjęcie czerwieni.... chyba czas zmienić aparat bo ten staruszek ma już zbyt duże problemy z balansem bieli :(

Obrazek

na ganku babcia stworzyła taką kompozycję w skrzyneczce - prawda że urocza?:

Obrazek

jeden z nowych zakupów zbiera się do zakwitnięcia - szałwia wieloletnia, ale nie wiem jaka odmiana:

Obrazek

trzykrotki też już zaczynają.... żeby tylko trochę słonka dostały....

Obrazek

biała:

Obrazek

i różowa:

Obrazek

zdjęcia robione między jednym deszczem a drugim - to widać od razu :D

Obrazek

Zaczyna też kwitnąć wiciokrzew variegata:

Obrazek

na razie nieśmiało:

Obrazek

i w pełnym rozkwicie zawciąg nadmorski:

Obrazek

śliczne małe kwiatuszki:

Obrazek

maleńka sadzonka białej ostróżki ładnie się rozrosła od jesieni:

Obrazek

i też już zaczyna kwitnąć - pierwsza kwitnąca ostróżka w ogrodzie,

Obrazek

chyba jej się u nas spodobało :D

Obrazek

wielosił błękitny variegata też już zakwitł:

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Beatko zobacz na PW czy byś to chciała
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Ostróżka ,liliowiec już kwitną, ale im się spieszy.
Stopowca mam już cztery lata i ani myśli zakwitnąć.
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

no zazdroszczę tej ostróżki, moje sadzone jesienią ledwo co przędą, ślimaki je tak załatwiły że może do wakacji się pozbierają, oby ;:14 ale z kwitnienia to juz chyba nic nie będzie, cóż ....popatrzę u Ciebie ;:oj
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagusiu przepiękna piwonia, u mnie na razie kwitną tylko majowe...... w sumie prawie tylko takie mam :roll: :lol:
Babcina kompozycja faktycznie śliczna :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:roll: oj jak już po głowie chodzi to znając ciebie "dojdzie" ;:306 no jak by tak u ciebie jeden rok bez zmian był w ogrodzie-to chyba byś w pracy za granicą musiała być hihi ;:136 wiem co to "obywać się bez auta" więc jak na razie będę odwiedzała twój ogród-a pięknie i kolorowo u ciebie ;:168
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Scarlett O'Hara cudo ;:oj
Kolekcja irysków, róże..pięknie czerwiec witają :wit
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

Wszystko ładnie zaczyna kwitnąć. Ja właśnie czekam na troszkę ;:3 , żeby teraz roślinki zaczęły kwitnąć. Chociaż wczoraj dojrzałam kwitnące iryski, ale te niebieskie cieniutkie ;)
Na piwonię też czekam może dzisiaj już się pokaże ...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Witam.
Już ostróżka? ;:oj Ale szybciutko. I biała,wpadnę zobaczyć w pełni. Wiesz, że nigdy jeszcze nie widziałam. Mam same w odcieniach fioletu i niebieskiego. Kocham je ;:167 ;:306 .
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Śliczna ta ostróżka, moje wszystkie białe padły, muszę jeszcze raz spróbować.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Scarlett O'hara !! - nieodwołalnie zamawiam ;:65 , od dawna mi się podoba.
Niebieskiej trzykrotki nie masz? - Ja nie mam różowej :lol: .
Wiem, co oznacza skręcona noga, ubiegłego lata przez to przechodziłam.
Mnie "bolało" najbardziej to, że nie mogę wszystkiego zrobić, co przedtem :roll: .
Przejdzie i to, choć jeszcze teraz puchnie mi kostka, gdy bardzo się przeforsuję.
Zdrowia Ci życzę, Jagusiu.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”