Kaktusy Rafała

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy Rafała

Post »

;:7

Bool
bool pisze:Roślina bez nazwy jest podobna do Euphorbia mammillaris, może to ona?
Faktycznie podobna bardzo możliwe że to ona dzięki za wskazówkę ;:136

Przemek_pc
przemek_pc pisze:To jest jedyna sulka z tych które posiadam, która co roku kwitnie bezproblemowo i jeszcze nigdy - w odróżnieniu od pozostałych - nie zasuszyła ani jednego pąka.
Dobrze wiedziec u mnie sulki często zasuszają pąki :?
przemek_pc pisze:No i tak wygląda, że trochę za płytko ją posadziłeś.
Zgadza się mogła by byc posadzona trochę głębiej ale miała dośc długi korzeń a nie chciałem sadzic do większej doniczki bo roślina jest mała a to słabo wygląda mała roślina duża doniczka. Nic jej raczej nie będzie jak sądzisz :?:
przemek_pc pisze:Poza tym ;:333 Fajne masz rośliny.
Dziękuje :D

Tak teraz patrze że ten pąk nie wygląda najlepiej chyba trudy podróży zrobiły swoje :(

Inez
Inez pisze:Uważaj na nią, bo jej mleczko jest trujące, trzeba ją zabezpieczyć przed dostępem zwierząt lub dzieci jeśli posiadasz takowy przybytek :)
Nie wiedziałem że jest trujące stoi w kuchni przy lodówce :;230 Dzieci nie mam a zwierzaki nie dosięgną dzięki za troskę ;:108
Inez pisze:Może o tym wszystkim wiesz a ja wyjdę na "najmądrzęjdszą" :wink: ale przypomnieć nie zaszkodzi.
Właśnie nie wiedziałem jak byś znała jeszcze jakieś inne ciekawostki wal śmiało ;:333
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rafal44 pisze:ale miała dośc długi korzeń a nie chciałem sadzic do większej doniczki bo roślina jest mała a to słabo wygląda mała roślina duża doniczka
Kiedyś na all kupiłam doniczki 5x5 cm, ale wysokie-może takich poszukaj :wink:
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Paula15
Paula15 pisze:Kiedyś na all kupiłam doniczki 5x5 cm, ale wysokie-może takich poszukaj :wink:
Coś takiego było by dobre tylko czy dla jednej może dwóch roślinek warto się tak bawic :?: Roślinie korzenie nie wystają z ziemi więc myślę że nic jej nie będzie liczę że odrosty szybko urosną i przesadzę ją do większej dłuższej doniczki i po dylemacie :D Dziękuje za dobre chęci i podpowiedz ;:136
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

To jak dla mnie paskudztwo dostałem kiedyś od Babci bo wie że zbieram kaktusy to kaktusem nie jest z tego co kojarzę. Dla osób nie w temacie wszystko co ma kolco-ciernie to kaktus liczą się dobre chęci ;:170 (Z boku widac moją siewkę Frailea pumila :) )
Obrazek
Mammillaria oteroi 2013-05-25 Były nowy nabytek były po 2 dniach zgnił na zdjęciu widac że brązowy się robi w dolnej części brodawki :(
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Euphorbia lactea w sumie dość ozdobna jest. Ale chyba tylko pod warunkiem, że stoi sobie sama na parapecie. Wśród kaktusów faktycznie to paskuda. W dodatku rozłożysta, więc jak dla mnie nie do przyjęcia :lol:
Trochę mnie u Ciebie nie było, a Ty ciągle wyciągasz z rękawa jakieś rośliny. Musisz ich mieć bardzo dużo ;:333
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Sokolica Euphorbia lactea
sokolica pisze:Wśród kaktusów faktycznie to paskuda. W dodatku rozłożysta, więc jak dla mnie nie do przyjęcia :lol:
Widac mamy podobne gusta :)
sokolica pisze:Trochę mnie u Ciebie nie było
Tęskniłem ;:145
sokolica pisze:ciągle wyciągasz z rękawa jakieś rośliny. Musisz ich mieć bardzo dużo ;:333
Mam szerokie rękawy :lol: Bardzo dużo to pojęcie względne jednym bardzo dużo innym mało a mi ile by nie było chciał bym więcej :twisted: dodam że mam jeszcze parę roślin których nie pokazałem ;:173 więc zapraszam do śledzenia w dalszym ciągu ;:108
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Jakiś Aloes
Obrazek
Rebutia marsoneri
Obrazek

Pochwalę się jeszcze ;:131 Wczoraj zakwitł mi Echinopsis pierwszy raz widziałem kwiat tego rodzaju i jak dla mnie bomba szkoda tylko kwiat utrzymuje się tak krótko że kwitnie w nocy o 4:40 robiłem mu zdjęcia :evil: któregoś razu pokaże.
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Aloes to najprawdopodobniej Aloe arborescens - Aloes drzewiasty. :)
Co do Echinopsis- niektórzy, żeby nie zarywać nocy, wstawiają kaktusa do pudła i rano, jak wstaną robią fotki :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Aloes ładny. Jeśli to drzewiasty, to powiem, że to najładniej utrzymany, jakiego w życiu widziałam ;:oj One zwykle powyciągane i patykowate. A ten Twój zwarty jak nie drzewiasty. Ale wiesz ile w jego miejsce roślin wejdzie? ;:306 Przynajmniej ja zmieściłam chyba 3-4 :lol:
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Rafal44 pisze:Wczoraj zakwitł mi Echinopsis pierwszy raz widziałem kwiat tego rodzaju i jak dla mnie bomba szkoda tylko kwiat utrzymuje się tak krótko że kwitnie w nocy o 4:40 robiłem mu zdjęcia :evil: któregoś razu pokaże.
;:138 ;:138 ;:138
I jak wrażenia zapachowe? Hihihih ale nie powiesz, że nie było warto wstać o 4.40 na zdjęcia :)
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Ja mojemu robiłem dziś zdjęcia o 3.30, dobrze że mnie burza obudziła.
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

:wit

Paula15
Paula15 pisze:Co do Echinopsis- niektórzy, żeby nie zarywać nocy, wstawiają kaktusa do pudła i rano, jak wstaną robią fotki :wink:
Sprytne :!: nie słyszałem jeszcze o tym. Mam na tym Echinopsis jeszcze 4 pąki a na innym 2 więc na pewno skorzystam z pudła :lol: Dzięki za podpowiedz ;:180

Sokolica
sokolica pisze:Aloes ładny. Jeśli to drzewiasty, to powiem, że to najładniej utrzymany, jakiego w życiu widziałam ;:oj One zwykle powyciągane i patykowate. A ten Twój zwarty jak nie drzewiasty.
Drzewiasty nie drzewiasty nie wiem wiem że łagodzi pogryzienia po komarach :lol: Ciesze się że się podoba.
sokolica pisze:Ale wiesz ile w jego miejsce roślin wejdzie? ;:306 Przynajmniej ja zmieściłam chyba 3-4 :lol:
Nie myślę o tym u mnie jest on banitą wysłanym na łaskę i nie łaskę Mamy więc nie zagraca mi balkonu :D

Inez
Inez pisze:I jak wrażenia zapachowe? Hihihih ale nie powiesz, że nie było warto wstać o 4.40 na zdjęcia :)
Ładny delikatny słodko jakby cytrynowy zapach (byłem zaspany więc mogłem coś pomylic z tym cytrynowym) ogólnie na plus. Tak było warto wstac ;:108 tak na prawdę wstawałem na ryby :oops: :lol:

Rejden
Rejden pisze:Ja mojemu robiłem dziś zdjęcia o 3.30, dobrze że mnie burza obudziła.
Widziałem Twojego Twój ładniejszy mój pospolity biały ale i tak się bardzo cieszę bo to mój pierwszy :tan

Na dobranoc pokażę jeszcze:

Sulcorebutia breviflora
Obrazek
Mammillaria plumosa zawsze mi się podobała :D
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Aylostera heliosa
Obrazek
Notocactus schlosseri Jeden pąk się otworzył :D Pokarzę zdjęcie jak reszta się otworzy ;:108
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Rafal44 pisze: Pokarzę zdjęcie jak reszta się otworzy ;:108
Ot i narobił smaka :lol:

Ładna plumoska :) też je uwielbiam, mam dwie różniące się lekko kolorem cierni :)
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Tyle pączków - czekam na kwiaty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”