Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc

Zablokowany
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc

Post »

moritius pisze:Na moje ten kolor nie występuje naturalnie. Jeśli mnie pamięć nie myli, jajoianki mają czerwone oraz żółte kwiaty (+pewnie pomarańcz). To mi wygląda raczej na hybrydę L. jajoiana cv. Anemone z jakąś pomarańczową (nie jestem ekspertem więc pewnie się mylę :wink:)
Chyba się pomyliłem, bo 'gugl' pokazał coś takiego, jeden z pierwszych wyników:
http://www.welcometocactusland.com/Cact ... oiana1.jpg
Pozdrawiam, Aleksander
x-K-B
---
Od: 4 gru 2012, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jajojanka cudeńko, rewelacyjny odcień ! To kolejna z lobivii, której nie mogę się oprzeć i gości w mojej kolekcji ale w zupełnie innym kolorze.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Ano jajojanka ze wszystkimi formami to jedyna lobiwka, która dla mnie jest pierwszoligowa. Szczególnie mi się podoba właśnie taka nie do końca rozwinięta. Wygląda jak polne maki. Dlatego mam jej parę siewek różnych :]
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Do grupy pierwszorzędnych dodałbym jeszcze L. marsoneri. Ma równie okazałe kwiaty, a co ciekawe, wg. strony Tomka, kwiat Lobivia marsoneri f. rubescens WR 37 posiada czarny środek jak u jajoianek :wink: U mnie poza 3 szt. L. ferox, jajoianki to jedyne przedstawicielki rodzaju Lobivia - jak na razie to 2-3 letnie siewki.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

Zdecydowanie się z Tobą Artur zgadzam. L. marsoneri to jak dla mnie też I liga wśród lobiwek. Próbuję już od dłuższego czasu ją zdobyć. Chyba będzie trzeba się uśmiechnąć do Kolegi Tomka, chociaż o jakąś jedną drobną, najmniejszą sieweczkę ;:224

jorkis pisze:(...) To coś poważnego z tymi korzeniami gumiaków i brasilicactusa, były jakieś objawy/ Pytam bo mój jeden chamacereus robi się dziwny i zastanawiam się czy coś z korzeniami się nie dzieje
Marzeno, nie wiem czy to coś poważnego, po prostu straciły część korzeni. Jak do tej pory to raczej normalnie rosły i się rozwijały. Brasilicactus sobie kwitł, a na gumiaku pojawił się pączek i nawet malutki odrost :?:

---19:00 ---

Dzisiaj z nowych kwiatów tylko Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. albidula sobie 151

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No i nie mogłem się oprzeć... Skoro Wam się podoba: drugi kwiat Lobivia jajoiana, delikatnie muśnięty promykiem porannego słońca... Więcej już Was jajoianką zanudzał nie będę ;:108

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I trzeci dzień kwitnienia Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. rovidana (setifera) WR 333B

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Mam nadzieję, że Brasilicactus ma tylko chwilowy spadek formy ;:218
Ta jajoiana jest nieziemska :shock: Ale i Rebutia ma ciekawy kwiat :D
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Co za kwiaty ;:111 to już przestaje być zabawne ;:187
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Fajowa albidulka. Myślałem, że ona ma trochej pomarańcz bardziej w czerwień wpadajacy. W sumie pierwsze dobre jej zdjęcia widzę, bo mało tej nowości w necie. Moje mają jakieś 3 miesiące ;P
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Przemku, co tu zajrzę to coraz ładniejsze kwiaty pokazujesz ;:oj cudnie, lubię tu zaglądać dla takich widoków.
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mediolobivia pygmaea var. albidula sobie 151 robi wrażenie. Dla mnie absolutny nr. 1 z tych które ostatnio widziałem. Będę musiał o niej pomyśleć... ;:224
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Tak przeglądając wątki widzę, że mimo braku pogody osoby zajmujące się rodzajem Rebutia, Mediolobivia, Sulcorebutia itp. chwalą się kwiatkami :) Czyżby to był odpowiedni wybór roślin pod względem polskich warunków klimatycznych? Wiele osób czeka na słońce by roślinki zdecydowały się w końcu zakwitnąć, a tutaj kolorowo od dłuższego czasu :) Chwalić już nie ma co, bo nudne się to staje :D Wiadomo, że ładnie jest :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

W naszym kraju jest wystarczająco słonka, by prawidłowo kwitły niemal wszystkie rodzaje kaktusów. Problemy są z dużymi roślinami bo przecież trudno znaleźć dla nich odpowiednio dużą przestrzeń i trzeba długo czekać, by osiągnęły zdolność kwitnienia.
Jedyny rodzaj, o którym wiem iż u nas ma problemy z kwiatami to Ferocactus. Podobnie Echinocactus.
Oczywiście rozważam sytuację, gdy roślinkom zapewnimy możliwie dużo światła. Jak stanowisko jest kiepskie czyli ciemny wewnętrzny parapet czy coś podobnego to właściwie żaden kaktus nie zakwitnie.
A to, że w tej chwili tyle na forum kwiatów rebucji to dlatego że one kwitną zawsze jako pierwsze, wczesną wiosną. Inne rodzaje kwitną nieco później, na przełomie wiosny i lata.

Co do obecnej pogody to ja bym aż ta nie narzekał. Trzy ostatnie dni były rzeczywiście nieciekawe. Jednak dziś w Gdańsku jest ciepło i na niebie nie ma ani jednej chmurki. Piękna pogoda. W Londynie to dopiero jest kicha. Tam lato trwa podobno 2 tygodnie a poza tym okresem to cały czas leje. A mimo to tam również są kaktusiarze i jakoś strasznie nie narzekają.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

To wszystko prawda co piszesz Tomku i nie śmiem z Tobą dyskutować ale mnie chodziło bardziej o to, że rebucjowate chyba nie potrzebują aż tyle ciepła i pełnego słońca by zdecydować się otworzyć kwiaty :) U mnie wiele kaktusów decyduje się na to dopiero w bezchmurne dni, gdy słońca mają pod dostatkiem, a w części Polski, w której mieszkam ostatnio go niewiele... Np. w chwili obecnej u mnie 100% zachmurzenie i pada gęsty deszcz. Pogoda raczej nie sprzyja kwitnieniu :(
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Przemku pięknie, kolorowo i kwitąco ;:173
Podoba mi się u Ciebie, chociaż czasem brak czasu :roll: żeby coś na temat naskrobać
to przeglądam i czytam skrupulatnie ;:108
Jajoiana robi wrażenie ;:63
blabla pisze: W Londynie to dopiero jest kicha. Tam lato trwa podobno 2 tygodnie a poza tym okresem to cały czas leje. A mimo to tam również są kaktusiarze i jakoś strasznie nie narzekają.
Może i nie narzekają ale Portugalczykom, Hiszpanom i Włochom pogody i słońca zazdroszczą :lol:
Tak mi w oko na kilku forach wpadło ;:224
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Wszystkie kaktusy mają problem z otwieraniem kwiatów w pochmurne dni. Czasem kwiatki otworzą się tylko częściowo, czasem roślinka będzie czekać na otwarcie kwiatu przez kilka dni z nadzieją na słonko. Można przerzucić się na kaktusy z nocnymi kwiatami takie jak niektóre Echinopsis, Pygmaeocereus, Setiechinopsis, Discocactus, część Haageocereus i inne. Te roślinki nigdy nie mają problemów z otwarciem pąku. Tylko wtedy kolorki są dość monotonne, bo prawie zawsze jest to biel. Za to nocne kwiaty pięknie pachną.
Jeśli chodzi o ciepło i chłód to mogę napisać, że spóźnione jesienne kwiaty, które pojawiają się u mnie przy temperaturach rzędu 5-10*C potrafią utrzymać się na roślince nawet przez tydzień, gdy taki sam kwiat na tym samym kaktusie na przełomie wiosny i lata w temperaturze 25-30*C wytrzymuje jeden dzień.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”