No...nieźle...skoro na własnej działce takie okazy wyrastaja..Gratuluję!!!
Potrzebuje pomocy...w ubiegłym roku szczepiłam kołkami pnie...i jesienią się nie działo nic jeszcze..za to teraz zaczyna..były pierwsze Boczniaki..co prawda pojedyńczy raz..i drugi raz malutka kępka , ale mam nadzieję na więcej...
Problem zaś dotyczy dwóch pni gdzie na jednym sa shi-take, a na drugim chyba Boczniak ale Mikołajkowy...no w każdym razie takie zakupiłam..teraz na nich pojawiły się takie oto rzeczy...
Na tym z shi-take
Czy to jest to...?
A to ten drugi klocek...wyrosły na nim takie dziwne wyrostki...jest dość sporo..bo jedna linia z boku po całej długości i wierzch też takimi obrośnięty..mają oo 1-3 cm wielkości..
no i w teorii miały to Boczniaki Mikołajkowe...bardzo potrzebuję podpowiedzi i identyfikacji od kogoś, kto hoduje juz takie grzyby...
Czy to naturalne??? Czy może to jakies obce narośle...albo może kołki nie były takie jak zamówiłam i to sa inne grzyby????
Będę wdzięczna za rozpoznanie..

i jakies wskazówki..ewentualnie.
Jeszcze jedno pytanko..przy samej ziemi na pniach jest taki zółty porost koloru "kurek-grzybów" ale to tylko kolor, jest to nie wielkie ale coś to jest? Czy to jakas choroba...? Czy coś? Zapewne osoby hodujące kilka lat grzybki spotkały sie juz z podobnymi problemami..dlatego będę wdzięczna za objaśnienia..
Pozdrawiam