Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
-
- 100p
- Od: 23 maja 2012, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kapusta
[/b]Pilosula[/b] czy pod pojęciem robaki masz na myśli śmietkę, czy jakieś inne draństwo?
Szczerze mnie zafascynował Twój tunel, tylko że na taką ochronę przed śmietką jest już chyba za późno. Mam kilka kalafiorów i brokułów, a o kapustnych wiem niewiele...
Szczerze mnie zafascynował Twój tunel, tylko że na taką ochronę przed śmietką jest już chyba za późno. Mam kilka kalafiorów i brokułów, a o kapustnych wiem niewiele...
Pozdrawiam Kinga
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Alembik Ja kupuje siatkę na allegro po 4.50 za metr bieżący siatki o szerokości 3 metry. To nie jest drogo 
Mój tunel ma 5 metrów.
Galadier Co do śmietki to nie jestem do końca pewna czy siatka cieniująca ją zatrzyma, ale na pewno zatrzyma motyle. Na śmietkę to mam dwa sposoby: kołnierze z tektury lub obsypywanie kapusty ziemią.
Wylot much z pierwszego pokolenia już był - przełom kwietnia i maja. On jest najgroźniejszy bo nasza kapusta jest jeszcze mała. Jak do tej pory żyje to jest szansa że muchy nie złożyły jaj.
Drugie pokolenie koniec czerwca, i trzecie w sierpniu. Więc trzeba koniecznie okrywać

Mój tunel ma 5 metrów.
Galadier Co do śmietki to nie jestem do końca pewna czy siatka cieniująca ją zatrzyma, ale na pewno zatrzyma motyle. Na śmietkę to mam dwa sposoby: kołnierze z tektury lub obsypywanie kapusty ziemią.
Wylot much z pierwszego pokolenia już był - przełom kwietnia i maja. On jest najgroźniejszy bo nasza kapusta jest jeszcze mała. Jak do tej pory żyje to jest szansa że muchy nie złożyły jaj.
Drugie pokolenie koniec czerwca, i trzecie w sierpniu. Więc trzeba koniecznie okrywać

Nie jest za późno. Koleś w sklepie ogrodniczym powiedział mi, ze śmietka która teraz zaatakowała kapusty wkrótce wylęgnie się i wtedy będzie drugi, silniejszy jej atak! I dlatego jutro,, jak nie będzie padać opryskam koniecznie kapusty i poobsypuję korzenie żwirem, jak radzi ekopom.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
U mnie niestety śmietka urządziła sobie ucztę na kapustowatych, nie musiałem nawet czekać na bielinki...
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Ludwik ,a jakbym wysiała teraz kapustę póżną ,czy coś by z niej było do jesieni

-
- 100p
No właśnie mi chodziło o to, że za późno żeby osłonić kapustne przed śmietką żeby właśnie nie złożyła jaj i żeby nie trzeba było pryskać.
A czy te jaja są widoczne gołym okiem? Jak by tak odgrzebać szyjkę korzeniową i zobaczyć czy coś tam jest i ewentualnie zastosować oprysk, albo prewencję? Tylko czy je widać?
A czy te jaja są widoczne gołym okiem? Jak by tak odgrzebać szyjkę korzeniową i zobaczyć czy coś tam jest i ewentualnie zastosować oprysk, albo prewencję? Tylko czy je widać?
Pozdrawiam Kinga
Te jaja raczej nie są widoczne gołym okiem, larwy zaczynają być dopiero widoczne, gdy kapusta jest już właściwie nie do uratowania. Ja uprawiam kapustę i brokuły drugi raz w zyciu i w tamtym roku nie miałem problemów ze śmietką.
-
- 50p
- Od: 26 gru 2012, o 19:14
Po odgrzebaniu ziemi widać jaja śmietki białe podłużne jakieś 2-3 milimetry, nie zawsze jednakowej wielkości ( być może powiększają się przed wylęgiem ).
W zeszły roku dwukrotnie bronowałem pole po złożeniu jaj i obyło się bez chemii.
W zeszły roku dwukrotnie bronowałem pole po złożeniu jaj i obyło się bez chemii.
-
- 100p
No ja nie zbronuje pola
ale pozaglądam jutro do moich brokułów i jak będzie "czysto" to prewencja.
Pilosula, a jak się tworzy te tekturowe kołnierze?

ale pozaglądam jutro do moich brokułów i jak będzie "czysto" to prewencja.
Pilosula, a jak się tworzy te tekturowe kołnierze?
Pozdrawiam Kinga
-
- 50p
- Od: 26 gru 2012, o 19:14
Zabronować nie, ale jak przegarniesz ziemie wokół roślin obojętnie czym a dużo masz tych brokułów, chodzi o to aby odciągnąć jaja od łodygi śmietka jak się wylęgnie będzie miała dalej do korzeni i zdechnie z głodu a poza tym jak będą na wierzchu i będzie słońce to je wypali, albo coś je powyjada.
-
- 100p
Mam całe 9 sztuk i 5 kalafiorów w związku z czym każdy na wagę złota
A słońca to u mnie nie uświadczysz na razie.
Dzięki Antek za rady. Brokuły są podobno bardzo chłonne jeżeli chodzi o chemię i wolałabym przynajmniej tą część działki omijać z opryskiwaczem

A słońca to u mnie nie uświadczysz na razie.
Dzięki Antek za rady. Brokuły są podobno bardzo chłonne jeżeli chodzi o chemię i wolałabym przynajmniej tą część działki omijać z opryskiwaczem
Pozdrawiam Kinga
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Korzystając z waszych rad również obsypię swoje kapustne jak tylko przestanie padać i da się wejść do warzywnika. Mam nadzieję że nie za późno. Zastanawiam się czy nie podsiać odrobinką jakimś nawozem przed podsypaniem, jako że warzywniak założyłem na wieloletnim odłogu, a dodatkowo na wykopie gdzie na wierzchu jest ziemia z 1 metra głębokości, więc jak się domyślam kompletnie jałowa.
Jeśli podsypać to jakim nawozem najlepiej?
Mam troszkę kalafiorków, brokułów, kapusty pekińskiej, wczesnej, włoskiej i późnej, ale w mojej ziemi nie chcą rosnąć
Jeśli podsypać to jakim nawozem najlepiej?
Mam troszkę kalafiorków, brokułów, kapusty pekińskiej, wczesnej, włoskiej i późnej, ale w mojej ziemi nie chcą rosnąć

Pozdrawiam, Jacek
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Kontakt:
Galadier

Czy włóknina może leżeć na kapuście czy nie? bo moja własnie leży na niej i z tego co widzę trochę ją przegina do dołu tymbardziej teraz jak są ulewne deszcze czy nie przyczyni sie to do rozwoju chorób grzybowych?