Grubosz - Crassula cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.2

Post »

Piękny ;:oj jestem pod wrażeniem ;:108
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p
Od: 25 paź 2012, o 20:14

Post »

Małgorzatko :arrow: Marlenko :arrow: bardzo dziekuje dziewczyny :) To moja chyba największa na równi z variegatami miłość :) Jest gesty, ale i malutki jeszcze, korony jednak zaczynaja sie dwoic, a więc niebawem kolejne listki mi swoje odda, które ukorzenie, a moze i coś utnę, jednakże na razie podoba mi sie jak formuje sie samoistnie :)
Jeśli będę coś oddawać napiszę tutaj.......a więć nigdy nie wiecie kiedy i co ;:306 ;:306 ;:306 ;:306 ;:306
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41

Post »

Kasiu ślicznie się wybarwia ten Twój Red Horn ;:oj

jakoś do tej pory nie mogłam wygospodarować sobie czasu żeby rozsadzić tego grubosza co wam na początku pokazywałam ;:131 ale co nabyłam tą Variegatę niedawno to wzięłam ją rozsadziłam, jedną dałam mamie na Dzień Mamy ;:173 a dwie sobie zatrzymałam na razie :lol: i tamtego też rozsadziłam - teraz każdy ma swoją własną doniczkę - mam nadzieję, że wszystkie przeżyją zabieg :;230 no i oczywiście duuużo lepiej wyglądają pojedyńczo :) o mały włos przy wczorajszej wizycie w sklepie z moim M nabyłabym Hobbita - Special ;) ale on mi to kulturalnie, ale skutecznie wyperswadował ;:306
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p

Post »

A ja wczoraj z moim ;:167 w LM nabyłam doniczkę z Portulacea Afra Variegata. Byly dwie roslinki, na razie jeszcze malutkie. Mój ;:167 pozostawił mnie przy kasie ze swoim portfelem i podązył w kierunku samochodu twierdząc że na ten busz nie moze juz patrzeć ;:306 ;:306 ;:306 , ale co dostałam od niego kilka dni wczesniej.......oczywiscie doniczke z kolejnym kwiatem ;:215 :;230 :;230
obaran
200p
200p

Post »

a oto cała moja gruboszowa rodzinka :) no nie licząc trzech doniczek z sadzonkami :wink: Obrazek
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Już liczna i bardzo ładna rodzinka ;:138
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p

Post »

Piekna rodzinka, zadbana, popodwiązywana :) I juz dość szeroko odmianowo :)
Jedynie mialabym jedną drobniutka uwagę. Za wielka ta domica u hobbita i tej crassulki z tyłu w tej białej donicy. Ale rzecz gustu :) Akurat wielkość donicy nie ma znaczenia jeśli chodzi o zdrowie roslinki, aczkolwiek wolnie będzie Ci przesychało podłoże.
Pozdrawiam cieplutko Agnieszko i trzymam kciuki za dalsze zdobycze :)
Kasia
obaran
200p
200p

Post »

no wiem właśnie, za duże,ale innych do dyspozycji nie miałam akurat :oops: ale chyba ich to nie zabije jak będę rzadko podlewać :?: no tzn jak ziemia w mocno przeschnie :?:
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Agnieszko, grubosze mają niewielki system korzeniowy więc lepsze są dla nich mniejsze i niższe doniczki ale skoro masz jakie masz to , tym bardziej teraz kiedy jest zimno i pochmurno, podlewaj je nie tak normalnie aby cała mieszanka była mokra tylko po trosze przy samym drzewku. Jak nalejesz im do pełna przy tak dużych doniczkach i obecnej temperaturze to zbyt długo będzie trwało przesychanie mieszanki :(
obaran
200p
200p

Post »

jang pisze:Agnieszko, grubosze mają niewielki system korzeniowy więc lepsze są dla nich mniejsze i niższe doniczki ale skoro masz jakie masz to , tym bardziej teraz kiedy jest zimno i pochmurno, podlewaj je nie tak normalnie aby cała mieszanka była mokra tylko po trosze przy samym drzewku. Jak nalejesz im do pełna przy tak dużych doniczkach i obecnej temperaturze to zbyt długo będzie trwało przesychanie mieszanki :(
no na razie to do normalnego podlewania kwalifikuje się hobbit, minima i te dwa arborescens, reszta była dopiero przesadzana ;) no cóż, mam nadzieję, że mimo to( niech i sobie wolniej rosną skoro za duże doniczki, to, że bardziej w korzenie pójdą), ale żeby aby zdrowe były :)
AleksandraBdg

Post »

Agnieszko, takie zbiorówki lubię najbardziej!
Pięknie się prezentują Twoje Grubosze! Mam nadzieję,że na tym nie koniec ;:224 i przybędzie Ci jeszcze kilku ich przedstawicieli!
Pozdrawiam!
obaran
200p
200p

Post »

hmm chyba mam problem - tylko jeszcze nie wiem jaki :oops:

otóż jednej mojej crassuli(na tym zbiorowym zdjęciu w tylnym rządku ta po środku) coś się dzieje - dwa dni temu jakoś ją puknęłam i odpadł jej listek z tego rozgałęzienia niżej na prawej stronie, nie był zżółknięty czy pomarszczony - ładny, jędrny. Wczoraj kolejny, a dziś hmm cała ta mała gałązka odpadła - w sumie to nie odpadła sama, ale jakoś lekko mi się nagięła i zaczęła się "wyciągać" od reszty rośliny - nie ułamała się na pierścieniu, ale tak jakby wyciągnęła z reszty rośliny z częścią jakby to opisać rdzenia(włókien w środku łodyżki). Środek łodyżki(od tego "rdzenia") nie miał takiego zdrowego wyglądu tylko jakby lekko brązowawy, ale też główna roślina nie jest miękka, łodyżka też taka nie była. Z zewnątrz nie wygląda żeby coś jej dolegało. Listki są jędrne, takie błyszczące, z zewnątrz nie wygląda żeby coś jej dolegało. Szkodników żadnych też nie widzę

Co prawda roślinka była rozsadzana parę dni temu, ale posadzona w suchą ziemię w doniczkę i nic a nic nie podlewana.
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p

Post »

a możesz zrobić zdjęcie?
byc moze wystarczy zasmarowac p0ieniek cynamonem i sie nie przejmować. Czasem tak sie nie fortunnie i mi zdaża coś oberwać, ale roslinki w środku mam zielone, a włókna są zielono-bezowe - może podobnie u Ciebie i nie ma sie czym martwić :)
pozdrowionka
obaran
200p
200p

Post »

nie ma dobrego aparatu żeby zdjęcie takie makro zrobić ;) włókna takie właśnie jak piszesz- jakby beżowe - ale łodyżka poza tym zieloniutka ;) no cóż ale reszta rośliny wygląda na zdrową, może faktycznie tak jak piszesz - taka niezdara ze mnie ;:224 Tylko coś córcia mi się za bardzo nimi interesuje i wczoraj pod moją nieobecność pod opieką mamy "wysadziła" mi jednego grubosza - widocznie doniczka jej się nie podobała ;:306 ahh no i gdzieś mi zaginęła jedna z 4 sadzonek hummel's sunset - trzy są w jeden doniczce a czwarta była z tym którym się córcia zainteresowała - no i jej nie ma, ale pozostały ślady zbrodni pod postacią jednego lista na podłodze....a reszta- ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... ;:224
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p

Post »

kochana to cynamonem nakarm rankę i sie nie przejmój.....a co do małego złoczyńcy......to chyba dostaje z automatu uniewinnienie :;230 :;230 :;230 ;:306 ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”