I znowu mi dużo radości sprawiliście swoimi wpisami
hen_s pisze:Epies to prawdopodobnie x Nopalxochia phyllanthoides (Deutsche Kaiserin). (?)
Pasuje i kolor i wielkość i kształt kwiatuszka.
Zawsze po cichu był przeze mnie podejrzany o skoligacenie z tą księżniczką ale o ile kłujaki jakoś tam staram się

zidentyfikować w miarę poprawnie to już epi sama się nie odważę
Dziękuję ślicznie
Henryku
sokolica pisze:Dopiero spojrzałam skąd jesteś. W mediach trąbią, że w mazowieckim rekordowe opady. Prawda to? Topicie się już?
Magdo 
powinnam robić zapiski jak się przedstawia stan wody pod wagonikiem
Dzisiaj i wczoraj stany średnie- wystarczają kaloszki za kostkę, stan rekordowy przedwczoraj

musiałam wrócić do domu po panterki do kolan
Ale u mnie w rejonie glina tuż pod powierzchnią( na półtora sztycha szpadla) więc ziemia wilgoci już nie przyjmuje a niestety głębiej też jej nie puszcza
sokolica pisze:A znasz przesąd o kwitnącej sansewierii?
Nie znam

dawaj go bo ciekawa jestem. Moja kwitnie co roku od 10 cm doniczki, kilka lat temu rozsadziłam na dwie 20-ki i tylko raz- zaraz po podzieleniu zrobiły sobie roczną przerwę w kwiatkach
KamilaB pisze:Bo ta inna wersja to na Śląsku działa a u nas na Mazowszu kwiat sansewierii oznacza ciążę, na szczęście chyba nie dotyczy to kaltusiarzy bo po chałupie by mi pewnie kilkanaścioro biegało
No to we dwie byśmy niż demograficzny chyba skasowały
KamilaB pisze:Martada pisze:Aura iście listopadowa więc mi się skojarzyło z chryzantemą- gymnocalycium friedrichii
Tfuu na psa urok ! Jak to listopadowa chryzantema to znaczy, że cieplej już nie będzie. Trzeba myśleć żeby kaktusy chować

! Żebyś w złą godzinę nie wypowiedziała.... to ja sobie już pójdę poszukać czegoś nie malowanego tak na wszelki słuczaj:D
Kamila ja odpukałam zanim napisałam
Ale jak tu wmówić sobie, że jest piękna wiosna jak własnej percepcji wzrokowej już nie dowierzam i po obleceniu o poranku wszystkich termometrów zaokiennych

przywiodło mnie do pieca z czujnikiem bo te +2 jakoś wielkim optymizmem nie napawa

I żeby nie było, że same gorzkie żale wylewam to sprzed kilku dni ten co się uwinął
Moja czeska novinka a aparat znowu zgłupiał z kolorami.
Gymnocalycium stellatum v obductum JPR 90/1