Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów - chaveiro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów - chaveiro

Post »

Bardzo fajna kolekcja. Mam podobne rozwiązania na balkonie. Tylko w dolnej części mam betonową płytę, która znacznie ogranicza mój rozwój ;:174
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariusz,
Ładnie u Ciebie! Regalik już zagospodarowany, czas o czymś większym pomyśleć. :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

Przemku, p. Henryku dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Miał w tym roku być ogródek/działka, ale niestety musi to zostać odłożone w czasie bo z różnych przyczyn losowych w tym roku nie będzie opcji zakupu działki. Na razie musi wystarczyć to co jest i zawsze jeszcze jest parapet do zaadoptowania.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mariusz, ładnie ;:333 I dużo więcej niż w minionym sezonie. Wtedy chyba jeszcze na podłodze balkonowej nic nie stało :wink: Na parapet zewnętrzny upchniesz z powodzeniem dwa rzędy małych doniczek. Czyli na rok miejsca masz :lol:
U Ciebie ani jednego gymno? Wydawało mi się, że coś tam jednak z nich posiadasz.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo posiadam posiadam chyba w sumie 6 szt. w sumie zdjęcia akurat tych meksykańskich tylko wrzuciłem, a jeszcze są 4 kuwety i to co na podłodze, w tamtym sezonie na podłodze stały 3 doniczki (korytko z opuncją i 2 doniczki z mamilariami teraz jest tam jeszcze kilka doniczek).
Mariusz "Chaveiro"
Andrzey
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 09:08

Post »

Mariusz, widzę u Ciebie wszystkie doniczki "na baczność". Pięknie wyglądają kaktusy, gdy ktoś o nie dba. Widać, że masz rękę do roślin.
Napisz, jak głębokie są "korytka", w których trzymasz kaktusy na regale?
Andrzej
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

A te rośliny na samym dole, na regale, nie mają trochę za mało słońca? Może to złudzenie, ale wydaje się, jakby te kolumnowe stały w ciągłym cieniu. Podziwiam Cię. To parter, jak widzę. Jakiś przechodzień może łatwo sobie rękę wcisnąć w barierkę i podwędzić jakąś doniczkę.
Andrzey
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 09:08

Post »

Dlatego Mariusz powinien przy barierce trzymać opuncje w doniczkach :lol: :idea:
Andrzej
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znaczy się kuwety chyba 5 cm czy coś koło tego doniczki mają 7x7x8 i trochę wystają ponad, a 4x4x4 nie wystają wiec chyba to są 5 a pozostałe wymiary to 35x50 zakupione były na all...

Magdo w sumie na samym dole są roślinki, którym nie szkodzi mniejsza ilość słonka w tamtym roku stały tam haworsje i szlumbergery w tym stoją tam siewki, co do podwędzenia to nie ma opcji bo przez "barierki" nie przechodzą doniczki w tamtym roku chyba ktoś próbował bo jedna doniczka stała przy balustradzie z wysypanym żwirkiem ale się nie udało :wink:

Andrzej miałem taki zamiar, ale przy samej balustradzie niestety często zdarza się "deszczyk" z pelargoni z piętra wyżej
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Mariuszu, a ja z ciekawości zapytam, jak tam siewki E. multiplex? ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Mariusz :wit
Przeglądnąłem w końcu cały Twój wątek i znalazłem w nim całkiem sporo różnej baaardzo ładnej sałatki ;:138 tylko gdzie ona się podziała ;:oj bo na balkonie i na tym eleganckim regale to nie widzę ?
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Wszystko ładnie uporządkowane ;:333 Roślinki pierwsza klasa ;:108
Moje kaktusy wylegują się na 10 piętrze. Jedynym zagrożeniem są ptaszyska, które szukają miejsca na gniazdo i niszczą inne kwiatki. Od kaktusów trzymają się z daleka.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alex z tymi siewkami to ciężki temat w sumie pomimo spryskiwania wszystkich siewek bardzo mało ich zostało (zbyt suche powietrze w mieszkaniu z kaloryferami), dodatkowo to pierwsze wysiewy, które jak czytałem na tym forum niejednokrotnie się zbyt dobrze nie udają. Tegoroczne wysiewy wyglądają bardziej zadowalająco, dodatkowo nie chwalę się bo co się wcześniej chwaliłem siewkami to potem jakoś tak wychodziło że zaczęły wypadać (za sucho, za mokro itp. itd.)

Janku witam u mnie, część sałaty niestety nie przetrwała zimowania (czyt. jak wyżej w sprawie siewek) to co zostało jest na parapecie jeszcze nie sfotografowane, na pewno będą też fotki zieleninki.

Zuza plusem 10-tego pietra jest jeszcze to że już tam nic nie przeszkadza (czyt. drzewa) chociaż u mnie też nie ma takiego problemu bo przed blokiem od strony balkonu nie ma żadnych drzew, następny budynek jakieś 50 m dalej i w dodatku tylko 4-ro piętrowy.
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Wszystko ładnie posadzone. :D
Już całkiem spora i piękna kolekcja.
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

chaveiro pisze:część sałaty niestety nie przetrwała zimowania (czyt. jak wyżej w sprawie siewek)
Niestety nie wiem jak Ty je tam na tym parapeciku przechowujesz więc tak ogólnie:
1. doniczki na paletce - pod każdą z doniczek dajesz np. kapsle po napojach (aby nie stały bezpośrednio na paletce) a na paletkę lejesz tyle wody aby nie sięgała dna doniczek. Woda paruje i już masz bardziej wilgotne powietrze.
2. na paletkę wysypujesz keramzyt, doniczki stoją na keramzycie, dajesz wodę do paletki a keramzyt powoli paruje i j/w
3. jedną półkę z regału obklejasz z trzech stron przeźroczystą folią a z przodu też folię, pinezkami ją przypinasz u góry a u dołu do folii przymocowujesz listewkę aby ciągnęła folię w dół a jak potrzebujesz podlać to masz wygodnie jak tą folię podnieść a do wewnątrz takiego "foliaka" dajesz pojemniczek z wodą i masz w środku fajnie wilgotno :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”