O, już pierwsze owocki się zawiązują
Mam kilka krzaków pomidorów, w tym maskotka i realeza. W tym wątku w jednej wypowiedzi w 2011 ktoś zdawkowo wspomniał o tym pomidorze. Czy ktoś go już uprawiał? Pomidory, z których wyciągnęłam nasiona były raczej małe ale z trwogą spoglądam na tego coraz większego potwora
Wielkość owoców nijak ma się do wielkości krzaków. Nie znam tych pomidorów, ale znalazłam, że rosną do 1,8-2,4 m. Nie znalazłam informacji czy jest to odmiana ustalona czy mieszaniec. Jak to drugie, to jeśli masz nasionka wydłubane z owocu wyrosnąć może... wszystko, chociaż jest spora szansa, że część powtórzy niektóre cechy. Z tego co się zorientowałam, to są chyba tzw. pomidory rzymskie śliwkowe, kupiłam je wiosną w Lidlu, ale jak dla mnie szału nie było. Co do maskotki, to jest niski pomidor, samokończący (nie obrywać wilków), fajnie wygląda w "klatce", owoce kwaskowe, nie większe niż piłeczka pinpongowa, dość twarda skórka, u mnie zawsze pierwsze owocują.
Dorcinda pisze:Co do maskotki, to jest niski pomidor, samokończący (nie obrywać wilków), fajnie wygląda w "klatce", owoce kwaskowe, nie większe niż piłeczka pinpongowa, dość twarda skórka, u mnie zawsze pierwsze owocują.
Dorotko, co masz na myśli, pisząc w "klatce"? U nas w rodzinie są małe dzieci, więc staramy się zachęcić je do pomocy w uprawie a potem jedzeniu. Dlatego chętnie wyłapuję wszelkie nowinki.
A czym nawozicie pomidorki na balkonie?.
Mam 2 szt. więc obornik chyba odpada.
Moje kotailowy i bawole serce tez ma kwiatuszki.
Ale czy juz nawozić? i czym.
Black Cherry ? Jakos nie rośnie więc może to inna odmiana.Ma 30 cm i zaczyna kwitnąc.
Wela pisze:A czym nawozicie pomidorki na balkonie?.
Mam 2 szt. więc obornik chyba odpada.
Moje kotailowy i bawole serce tez ma kwiatuszki.
Ale czy już nawozić? i czym.
Black Cherry ? Jakos nie rośnie więc może to inna odmiana.Ma 30 cm i zaczyna kwitnąc.
Ja gnojówką z pokrzyw i kurzakiem , ze względu na smak pomidorów. W rozcieńczeniu
nie śmierdzi.
Dzięki Dorota za info o odmianie Realeza. Może będę miała problem rozmiaru krzaka z głowy, bo mam nalot mączlika. Wiem, że głupio robię, ale popryskałam mospilanem....
Z nawozów polecam obornik granulowany - w ogóle nie śmierdzi, tylko trzeba się przed zakupem upewnić, czy to "odmiana" neutralna w zapachu.
Moje pomidorki się dopiero pojawiły... dodam że są to samosiejki. Żałuje że nie robiłam rozsady bo już pewnie krzaczki były by już spore a mają dopiero ok 5 cm
biohumus
dobra rada
granulowany obornik też.Ale czy dostanę małe opakowanie?
Mam jeszcze pytanie....Czy koktajlowe też obrywać z liści od dołu jak inne?I kiedy? Już?
[url=http://www.resizer.pl/7107.html][/url