Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Post »

wando, kurcze, nie strasz mnie ... Mam nadzieję, że nie przyniosłam jakiegoś strasznego choróbska do ogródka... Wydaje mi się, że to plamistość liści... Muszę zapytać znajomych czy u nich chorowały. Wyczytałam, że właśnie białe floksy są bardziej podatne na choroby. Pozostałe floksy zdają się być zdrowe. Na razie. Floksy od koziorożca są bardzo silne i zdrowe, tak dla porównania :wink:

shido ;:168 pisałam w ostatnim poście do Sylwi co rośnie w warzywniku ;) Ponadto wysiane jest sporo kwiatów ;:173 Warzywnik ma główne aleje i mniejsze ścieżki. Takie małe założenie warzywne, jako przymiarka do założenia kiedyś stałego, dużego ogrodu warzywnego ... ;:173

Tulipany papuzie warto mieć, bo rzeczywiście kwitną jeszcze teraz, kiedy wszystkie inne przekwitły. Muszę jeszcze inne cudaczki wypróbować ;)
Awatar użytkownika
shida
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pacynka pisze: shido ;:168 pisałam w ostatnim poście do Sylwi co rośnie w warzywniku ;) Ponadto wysiane jest sporo kwiatów ;:173 Warzywnik ma główne aleje i mniejsze ścieżki. Takie małe założenie warzywne, jako przymiarka do założenia kiedyś stałego, dużego ogrodu warzywnego ... ;:173
ojej bardzo przepraszam - taka jestem padnięta i podziębiona po tym deszczowym pobycie na działce że jakoś mi umknęło :oops: Już odnalazłam i widzę, że masz poza warzywami też stary rabarbar...mniam - mój jeszcze malutki ale może kiedyś jak będzie większy to zrobię tatrę z rabarbarem... pracowita ale pyyyszna ;:173 A czy wśród warzyw będą też truskawki i poziomki czy one może wraz z porzeczkami i agrestem mają inną lokalizację ? A te kwiatki wysiane to może aksamitki, nasturcja i nagietki siedzą pośród grządek? Poza pięknym widokiem są też pożyteczne ;:333 Jeśli tylko jest miejsce i gleba na to pozwala to ogród warzywny jest wręcz obowiązkowy ! Potrafi być też nie tylko pożyteczny i smakowity ale również bardzo piękny ;:167

Oj kusisz mnie tymi tulipankami :oops: ... Jeśli tylko znajdę je jesienią to takie zielono różowe posadzę - piękne kwitną u Ciebie ;:167
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pacynka pisze: A czemu Ty wiążesz właśnie z leszczynami wielkie nadzieje na wyjedzenie larw?
Bo mam rok po roku robaczywe orzechy laskowe! Może teraz będzie inaczej ;:215
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Kochana posadziłaś dalie?
Mam nadzieję, że będą ładnie rosły ;:108
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Karioka, witaj nowy, miły Gościu! Miło mi, że podoba Ci się zamysł ogródka. Ale trochę chwaścików tez wyrywam ;:224

shido, ależ nic się nie dzieje ;:168 Tak, jest przesadzony stary rabarbar i szczaw. Są też nowe truskawki i poziomki. Na razie są w tym warzywniku, ale docelowo wszystko trzeba będzie i tak przesadzić. Wysiana jest łąka kwietna, ale też osobno właśnie nasturcja (ma bardzo smaczne, pikantne kwiaty), aksamitki, suchołuska (bardzo ją lubię, ponieważ moja Babcia zawsze ją siała), onętki, chabry, ogórecznik ... i słoneczniki oczywiście! Rzeczywiście kwiaty pełnić mają funkcje ozdobną i użyteczną :) Miejsca jest dużo, dlatego z roku na rok i warzywnik stale się powiększa. Uwielbiam chodzić po warzywa na obiad lub na sok ... ;:173
Tulipanki papuzie kupiłam w Casto na promocji. Jeśli spotkam je w tym roku, to Ci kupię :]

MaGorzatko
, no właśnie, tak też myślałam. Ciekawe rzeczywiście czy kurki wyjadły robaczki ;:224

daffodil, Kochanieńka ;:168 przepraszam, że nie dałam znać. Tak, posadziliśmy dalie! :D Dostały solidną dawkę wiórów i humusu active i mam nadzieję, że im się spodoba u mnie ;:173 Dziękuję! ;:196

To fragment inwentarza :D Zajączek, któremu spodobały się nasze mniszki w ogrodzie :wink: i kurka nibyzielononóżka z piórkami przy nogach z 1 wychowankiem ;:173
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
shida
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 20:16

Post »

Ale cudna kwoczka z kurczaczkiem ;:215 Śliczna :!: Zajączek widzę też dobrze wychowany wie, że kwiatków nie należy ruszać i grzecznie mleczyki wcina odchwaszczając ogród :;230 Mam nadzieję, że nie zmieni zdania i nie podskubie poziomek ;:224 Piękna kolekcja roślin się szykuje w warzywniczku ;:108 A do tego ta łąka kwietna - moje marzenie gdybym miała duży ogród to właśnie część zamienić w łąkę ;:173 Podobno tylko trudno z chwastami i odpowiednimi gatunkami kwiatów ? Będę trzymała kciuki by łąka pięknie wyrosła i kwitła :uszy

Ślicznie dziękuję - będę wiedziała gdzie szukać jesienią tulipanków ;:180 Promocje są kuszące - sama tak skusiłam się na kilka cebulek jesienią ;:173
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Pacynko,muszę ci powiedzieć,że takiego dziadostwa na Floksach nie widziałam,myślę,że jak roztwór będzie gotowy to przed pryskaniem oberwij jednak te chore liście chociaż cała roślina nie będzie atrakcyjna i spal te liście ,zaraz po tym pryskaj,pryskaj tak ,żeby po roślinie się lało, zanim zrobisz wodę czosnkową to może szybciej zrobisz wodę z mydłem,rozpuść na chwilę szare mydło w wodzie i opryskaj te Floksy,jeżeli te metody nie pomogą to nie wiem czy nie trzeba tych roślin wyrzucić,w tej chwili to jest już zaawansowane i chore liście już nie wyzdrowieją dlatego trzeba je usunąć :wit
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Pacynko, toż to nie warzywnik tylko gospodarstwo warzywne :shock: Trzymam kciuki za obfite i zdrowe plony. Pierwszy raz widzę taki obrazek : duet piękna trawa i tuptające po niej kurki :wink: Jakoś mi nie pasuje to razem ;:306 Ale jak widać jest to możliwe... Nie przejmuj się roślinami nie "z babcinego ogródka", to przecież Twój ogród i niech rośnie w nim co tylko Ci się podoba :wink: Zawsze możesz powiedzieć, że teraz są takie trendy w wiejskich ogródkach ;:306 Uwielbiam łubiny ;:167
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Pacynko ja tez pierwszy raz widzę takie paskudztwo na floksach. Koniecznie je czymś opryskaj a chore liście spal. Polecam oprysk z wywaru ze skrzypu. Ja co tydzień pryskam rośliny narażone na choroby na przemian różnymi wywarkami: z czosnku , łusek cebuli , ze skrzypu, mlecza, pokrzywy itp, to je uodparnia przed atakiem, Ale na chorą roślinkę to ciężko poradzić ;:24
Możesz też spróbować przyciąć chorą część jak najniżej i czekać aż odbije opryskując w tym czasie profilaktycznie. Życzę Ci powodzenia i jak najmniej ( a raczej wcale) takich "atrakcji" w ogródku :)
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

shido, ta kurka, nazywana przez nas 'niskopienną' to niezawodna Kurza Matka :)
A zajączek ... niewykluczone, że jakoś przechodzi także do warzywnika, bo pory mamy objedzone ;:173 Ale to nic. Bardziej martwię się o przyszłość samego zajączka, bo psina chętnie by się z nim pobawiła w berka ... gryzionego.
Właśnie z łąką kwietną nie zrobiłam tak jak zamierzałam, czyli obsiać cały pozostały teren wokół warzywnika. Wysiałam tylko trochę, a i tak widzę, że jest problem z chwastem...

koziorozcu, no właśnie ... Żałuję, że przy ostatniej wizycie tego nie zrobiłam, ale byłam tylko na kilka godz zaledwie... Teraz jak będę następnym razem dopiero będę pryskać czosnkiem i pokrzywą, a w ostateczności chyba zetnę nisko, może odbije na jesienne kwitnienie? Już mi nawet nie szkoda byłoby wyrzucić tych floksów aż tak bardzo (choć zawsze żal), żeby tylko to coś nie przeniosło się na inne kwiaty. Twoje i anastazji stwierdzenie, że czegoś takiego na floksach nie widziałyście, nadały powagi całej sytuacji ... :roll:

bozunia, ano, taki większy warzywniczek ;) Kurki na zbitej darni nie robią kompletnie żadnych szkód, myślę, że wręcz przeciwnie :]
E, aż tak bardzo się nie przejmuję roślinkami nie 'z babcinego' :wink: Chociaż... nawet pysznogłówka chyba będzie kiedyś musiała trafić na inną rabatę ;:224
Łubiny też uwielbiam ;:167 Zresztą, powoli klarują mi się faworyci wiejskiego ogródka ;:173

anastazjo, bardzo żałuję, że nie mogę doglądać roślin częściej i bawić się w wywarki ... :/ Teraz przygotuję coś w mieście i przy następnej wizycie, jeśli coś z floksów zostanie, to je opryskam. Na wsi nastawiłam gnojówkę z pokrzyw, może też się przyda. A jak będzie bardzo źle, to faktycznie zetnę nisko. Trudno.

Dziękuję Wam Kochani za rady! ;:168
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Pacynko - Twój warzywnik zrobił na mnie niesamowite wrażenie :shock:
Ja się roztkliwiam nad moim kopcem kompostowym a on chyba nie ma nawet 10 m2 :;230
Ale rzodkiewkę własną jem i szczypiorek także :tan
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Pacynko pogoda taka że nic tylko sadzić, może znajdziesz sobie u mnie coś do tego kopytnika to bym wysłała paczkę? Priorytet powinien jeszcze dojść przed Bożym Ciałem.
Świetna ta niskopodwoziowa kurka, ma wygląd dobrej kwoki. Uprawy warzywne jak w profesjonalnym gospodarstwie, ciekawe co tam jeszcze będziecie uprawiać.
Nie sądziłam że spodobają mi się tulipany papuzie, ale te zielono-różowe są cudne!
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

No proszę jaka ekologiczna metoda walki z chwastami - po prostu zajączek zjada i pewno za jednym zamachem nawozi :) Naturalnie oczywiście :wink:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Pacynko, mój wiejski zając pozdrawia Twojego wiejskiego zajączka! Mój to kawał zwierzaka jest, przychodzi z pobliskiego zagajnika brzeziny. Próbowałam mu zrobić zdjęcie, ale on nieśmiały jakiś. Ostatnio przykicał, ja na ganku, z moim kotem i dwoma wsiowymi. Postał, popatrzył, uznał, że towarzystwo nie odpowiednie i oddalił się z godnością.
W zimie zawsze nas witał, jak wjeżdżaliśmy na podwórko. :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
kudlanka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2013, o 00:27

Post »

Pacynko i inni
kilka osób do mnie napisalo, niestety nie mam możliwości odpowiedzenia na prywatną pocztę, jakieś forumowe ograniczenia, które jeszcze nie do końca rozumiem.
W każdym razie osobom, które do mnie napisały, dziękuję za dobre słowo i serdecznie pozdrawiam.
Proszono mnie o założenie wątku kolejnego wiejskiego, rozważam to ale muszę mieć chwilkę na przegrzebanie komputera, czy mam zdjęcia w ogóle, by pokazać historię powstawania mego ogródka.
Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”