Ogród w dolinie część 6 - czyli majowe szczyrkanie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 6 - czyli majowe szczyrkanie

Post »

Aniu takiego gościa to i ja bym chciała mieć w moich roślinkach...piękny... :)
..a brunery dopiero teraz zobaczyłam jakie są godne uwagi...a nie mam... ;:131
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Tacy dostojni goście w ogrodzie zawsze napawają dumą ;:138
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

Pięknie tu u Ciebie...No i masz to, co kocham- kamień, no i oczywiście cudne, kolorowe rabatki!!

Pozdrawiam. Bogusia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, przyszłam obejrzeć brunnery. Faktycznie ci się trafiło. Nawet King's Ransom masz. Ja ją kupiłam jako nowość jesienią. Super wygląda, prawie białe ma te swoje liście. Fajne to miejsce, zaglądaj tam cześciej, skoro mają takie ciekawe odmiany.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

No jak ogród cudny to i wszelka natura przychodzi popatrzeć...ale takiego bażanta to bym chciała u siebie zobaczyć, choć nie sądzę, zeby zapuszczały się do centrum wsi :roll:

Moją brunerę chyba szlag trafił, ale obejrzawszy Twoje zdjęcie pójdę jeszcze poszukać, być może jej po prostu nie rozpoznałam :oops:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aniu wśród bogactwa przeróżnego kwiecia, dojrzałam kilka skrętników, które chętnie widziałabym u siebie.
Jak tylko dorobię się odmianowych, to zaproponuję wymianę liści ;:170
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gość przestanie Cię cieszyć jak Ci zacznie rośliny wyciągać.. ;:173
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Aniu ,pięknie kwitną Ci Rh .Powiem ci że ja też mam bażanty ,przebywają u mnie czasem .Ja swoich róż nie pryskałam ,choć miałam sporo mszyc .Róże dają radę ,inne owady ruszyły do natarcia .Ja w ubiegłym roku pryskałam Pirimorem .W tym roku postanowiłam że nie będę pryskać niczego .Oby tylko się grzybowe nie przyplątały. ;:173
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Bażant jak z reklamy ! Przepiękne ptaszysko, pięknie go obfociłaś ;:215 U mnie od zeszłego roku ich nie widać. Wszystkie chyba wyłapał lis, który przychodzi z pobliskiego lasu - bardzo żałuję, ale cóż, nie mamy na to wpływu, niestety ;:145

Brunery są po prostu konieczne w każdym ogrodzie. Długo, pięknie kwitną. A potem ich bardzo dekoracyjne liście zdobią ogród do późnej jesieni :heja Gratuluję udanych zakupów !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aniu, ale fajny gość ;:oj
Azalia pontyjska to również moje marzenie ;:170 Byłam kiedyś w naturalnym rezerwacie tej azali w lesie, koło Leżajska. Rośnie tam od lat, jednak ostatnimi czasy marnieje i zamiera bo jakiś buc bez wyobraźni wykopał w sąsiedztwie lasu staw i wody gruntowe spływają do niego.. :evil:
Łubin jest piękny, jeśli na rabacie angielskiej znajdę miejsce to dosadzę kilka sadzonek :D
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Jaki piękny i dostojny gość - Aniu u mnie w zeszłym roku też bywał i jeśli się u Ciebie pokazuje, to pewnie ma gniazdo i będzie potomstwo, więc obserwuj jegomościa i wyniuchaj gniazdo :)
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Aniu, jak zwykle bezkarnie gapię się na Twoje piękne zdjęcia z jeszcze piękniejszą zawartością :) Mój mur wygląda dziś tak: (foto) Pozdrawiam z szarej i zimnej Warszawy!

Obrazek Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Grażynko (kogra)! Bacznie obserwuje, co tez mieszka u mnie w ogrodzie. Samiczką, czy gniazdem wcale bym się nie zmartwiła. Słyszę bażanty od czasu do czasu-teraz już wiem, że to one. Na razie mam parkę kosów. Muszę rozglądnąć się po moich świerkach. Może tam mają swoje gniazdko?
Beatko (beata68)! Strasznie lubię wszelakie zwierzęta i bardzo bym chciała, by mieszkały sobie w moim ogrodzie. Co do takich tam -cieszę się :D
Karolino (namezjo)! Wcale tak tych kwasolubów nie mam. Ale szczerze je polecam, bo o tej porze roku niezwykle zdobią ogród. A najczęściej marnieją dlatego, że kupujemy je w pojemnikach, gdzie rosły dłuższy czas i mają zbite, wręcz sfilcowane, korzenie. Odkąd to wiem po wyjęciu z donicy je wręcz rozrywam. Mam jedną mała azalię, którego tego nie zrobiłam i po roku, jak zaczęła marnieć wyjęłam ją, to wyglądała jakbym ją dopiero co posadziła. Bryła miała kształt donicy ;:oj Zrobiłam porządek z korzeniami i zaczyna się odradzać. Resztą, porządnie posadzona, rośnie bez zarzutu. Może zatem spróbuj jeszcze raz?
Dorotko (Keetee)! Mój bażant zaczął się wydzierać dopiero jak postanowił się ewakuować, widząc mnie. A tak cicho i dostojnie łaził po ogrodzie. Z bruner się cieszę, bo udało mi się na raz kupić 3 odmiany i do tego jeszcze tanio. Już są posadzone :heja
Iwonko (iwona0042)! Poszukam jego pani... Bardzo bym się cieszyła.
Teresko (tesia39)! Brunery to także moje forumowe odkrycie. Wcześniej ich nie znałam. Teraz w ogóle mam więcej wiadomości i wiem, jak szukać. W końcu roślinny w szkółkach najczęściej jeszcze nie kwitną i nie wiadomo, czego się spodziewać. A już w ogóle, jak opisane są ogólnie "byliny mix". Rh i azalie zawsze mi się podobały :D
Dorotko (Dorota71)! Faktycznie wcale nie był taki głośny.
Alicjo (a_nie)! ;:196
Stasiu (skorpion811-51)! Wcale nie pozował. Był strasznie płochliwy i trudno mu było zrobić fajne zdjęcie. Ale się udało ;:138 Brak nazw odmianowych kwiatów mi nie przeszkadza. Najważniejsze, że mają urocze kwiatuszki i takie piękne liście.
Kubasiu! Pewnie, że fajne. A kto mnie ostatecznie na nie namówił ;:224
Milenko (Mandragora)! Bażant bardzo mnie ucieszył. Byłaś na szabrach? Pochwal się, co przywlekłaś...
Misiu (lora)! Nawet nie wiesz, jak bardzo się ucieszyłam jak go zobaczyłam na własne oczy. Sąsiedzi mi mówili, że chadza po moim ogródku, ale to nie to samo. Brunery odkryłam na forum. Urzekły mnie ich podobne do niezapominajek kwiaty i cudne liście. Czytałam, że nazywają je także kaukaską niezapominajką.
Aguś (aage)! Cieszyłam się jak dziecko, jak go zobaczyłam. Jest cudny :D
Bogusiu (binia79)! Witam nowego gościa :wit Czego jak czego, ale kamieni jest u mnie jest dostatek. W końcu mieszkam na starym korycie rzeki. Wykorzystuje to, co mam. Tak mi się podoba. Ale wkopanie czegokolwiek kosztuje wiele wysiłku. Zapraszam częściej.
Wando (wandzia7)! Szkółka jest fajna. Można tam dostać różne rarytasy, ale z oznaczaniem to oni są na bakier. Szczególnie dotyczy to bylin. Ale wiedza nabyta na forum pomaga i nawet jak coś jest oznaczony jako bylina, najczęściej wiem, co kupuje. Denerwuje mnie jednak to, że stoi niekwitnąca i oznaczona jest ogólnie np. żółwik czy sasanka. I zgadnij tu, jaki będzie to kolor. Ale jeżdżę tam dość często, bo w sumie mam po drodze z pracy.
Pati (survivor26)! A Ty wiesz, jak ja zazdrościłam innym, że maja takich gości, a do mnie najwyżej przyjdzie sarna i zeżre co posadziłam z takim mozołem? I ja pozornie mieszkam niemal w samym centrum, ale niedaleko jest las. Stąd tacy goście. I jak znalazłaś swoją brunerę?
Iwonko (heliofitka)! Nie musisz czekać. Będziesz chciała to Ci poślę jak tylko się nieco odrobię. Przynajmniej z kilku będzie można pobrać listki, bo niektóre maja ich na razie 3 - 4.
Maryniu (marpa)! Chyba jestem skłonna i to mu przebaczyć...
Ewo (ewa_rozalka)! Pierwszy rh niemal natychmiast został załatwiony przez grzyba. Ale się nie poddałam i udało się :tan Na razie popryskałam tylko przeciwko mszycom, bo pąki i łodygi były grubo nimi pokryte. Teraz będę obserwować... Oby było ok.
Marysiu (Mufka)! Bażant był po prostu piękny. Mam nadzieję, że znowu mnie odwiedzi. Mówisz, że masz lisy. A widziałaś je? Na temat bruner mam takie samo zdanie, co Ty :D
Kasiu (robaczek_Poznań)! W azalii pontyjskiej podoba mi się nie tylko cudny zapach, ale także zestawienie koloru liści i kwiatów. Jestem bardzo zadowolona, że już ją mam. Z łubinem trzeba uważać, bo bardzo się rozrasta. Choć ostatnio słyszałam o miniaturowym. Jest wiele pięknych miejsc zniszczonych przez bezmyślnych ludzi, którym w głowach tylko własna wygoda. To przykre i trzeba z tym walczyć.
Asta6265! Możesz być pewna, że będę go obserwować. Zresztą teraz jak wychodzę do ogrodu, to uważam by nie rozdeptać wszędobylskich zwinek i nie przestraszyć miłosnych zalotów kosów...
Zuziu (zuzanna2418)! Za to kara nie grozi :;230 A czy ten Twój mur nie wyglądał inaczej?
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu to ja Skorpion nie ogrodniczka ,chyba za dużo tych Stasiów na forum ;:306
ale bażant Ci się piękny trafił ,masz rację ja też nie muszę znać nazw byle były ładne ;:173
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Stasiu przepraszam ;:196 Faktycznie jest Was kilka :D

Dziś po przedpołudniowej ulewie zrobiło niemal pogodnie, więc poszłam do ogrodu. Miałam do posadzenia ostatnie nabytki, a i znalazłam 3 nieposadzone dalie :oops: Zrobiłam przy okazji porządek na głównej rabacie tak, by mieć więcej miejsca na brunery. Poza tym wiesiołek i czyściec wełnisty strasznie się rozrosły. Dziś było także koszenie. Umyłam także narzędzia do sadzenia. Ogród jest zatem ogarnięty. Trochę to trwało... Teraz tylko bieżące prace. No chyba, że coś nowego wymyślę :;230

Zatem czas na zdjęcie :)
Obecnie w ogrodzie królują azalie i rododendrony, więc korzystajmy póki czas :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Irysów jest coraz więcej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża pomarszczona już za chwilę obsypie się kwiatami

Obrazek

Podobnie jak róża uratowana przez zagładą. Sąsiad wyrzucając twierdził, że kiedyś kwitła. U mnie znowu ma pąki i zobaczymy co to za jedna.

Obrazek

Jeszcze owocowo... Jagoda kamczacka będzie miała pierwsze u mnie owocki :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę fauny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I takie tam :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsza hortensja ma pąki. Wiechowata Wim's Red :D

Obrazek

A może Wy wiecie co to jest? Kupiłam, bo podobały mi się liście, a teraz okazało się, że ślicznie kwitnie.

Obrazek[/URL

A w domu kwitną kolejne skrętniki

Sabina

Obrazek

i Alyssa

Obrazek

Miłego weekendu :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”