Cięcie derenia białego
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cięcie derenia białego
No, nie wszystkie są jadalne choć owocują chyba wszystkie przynajmniej ja mam 5 odmian z których 4 owocują ale nie są jadalne.
Jadalny piąty nie zakwitł nawet jeszcze - czekam już ze 4 lata.
Jadalny piąty nie zakwitł nawet jeszcze - czekam już ze 4 lata.
- EdytaB
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zrobilam błąd
i nie przyciełam krzaków dereni zaraz po posadzeniu, teraz na końcach pędów mają liście a dół jest zupełnie goły - czy moge ciąć?
Niektóre mają już pąki kwiatowe. Jednak teraz zależy mi na zagęszczniu roślin a nie na kwiatach (których i tak jest 3 na krzyż
)

Niektóre mają już pąki kwiatowe. Jednak teraz zależy mi na zagęszczniu roślin a nie na kwiatach (których i tak jest 3 na krzyż

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście możesz Edyto ciąć swoje derenie...
Nie ma znaczenia kiedy i ile ,to bardzo żywotne krzewy a każde przycięcie powoduje ich zagęszczenie.
Nie wiem jak duże są Twoje krzewy ale pozostaw jeśli tak można min. ok.30- 40 cm od ziemi ,
szybko urosną szczególnie przy tej sprzyjającej im mokrej pogodzie.
Potem, u schyłku lata wykonaj jeszcze jedno cięcie jeśli uznasz,że bedzie takie potrzebne
Nie ma znaczenia kiedy i ile ,to bardzo żywotne krzewy a każde przycięcie powoduje ich zagęszczenie.
Nie wiem jak duże są Twoje krzewy ale pozostaw jeśli tak można min. ok.30- 40 cm od ziemi ,
szybko urosną szczególnie przy tej sprzyjającej im mokrej pogodzie.
Potem, u schyłku lata wykonaj jeszcze jedno cięcie jeśli uznasz,że bedzie takie potrzebne

- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
odnawiam wątek, bo się martwię o swoje białe- naczytałam sie tutaj, że ciąć i nie bać się poprzycinałam w marcu, a teraz ledwo zipią, liście maja jakieś powykręcane i chore, co jest, zna się ktoś? jak przestanie padać zrobię zdjęcia? A piękne były 

Pozdrawiam, Iwona.