Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Śliwa - choroby i szkodniki

Post »

Witam,
w Opolu;
morele przekwitły dawno, potem brzoskwinie, czereśnie też, kończą kwitnienie śliwy, kwitną wiśnie i grusze i zaczynają jabłonie :-)
Pozdrawiam
romekp
muszelka_26
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2013, o 17:53

Post »

Witam serdecznie. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co dolega tej śliwce? Już niemal wszystkie liście poza może dwiema małymi gałązkami są mocno poskręcane. Nie zauważyłam żadnych robali ale jakieś 4 m od śliwki rośnie róża i ona aż rusza się od mszyc. Działka jest mojej teściowej i rzadko na niej bywam ale kiedy dziś zobaczyłam drzewko obiecałam iż postaram się poszukać przyczyny. W sprawie mszyc nie mam nic do powiedzenia bo "mamusia" ma swój podobno niezawodny sposób i widziałam że już się ostro za nie dziś wzięła ale drzewka mi szkoda.... Czy można ją jeszcze uratować? Małgośka Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zatorzanin
100p
100p
Od: 7 wrz 2012, o 16:13

Post »

Hmm, mi to bardziej przypomina gruszę niż śliwę.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
suszi1
50p
50p
Od: 13 lut 2010, o 22:57

Post »

proszę o poradę na temat choroby mojej śliwy
posadzona w zeszłym roku
http://imageshack.us/photo/my-images/5/dsc05811w.jpg/
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Zrobiłem w tym roku po raz pierwszy raz oprysk przeciwko owocnicy żółtorogiej i chyba dosyć skutecznie, bo małych śliweczek z czarną dziurką nie widzę. Za to obserwuję, że wiele z zapylonych i zawiązanych owoców, żółnie, schnie i opada (są wtedy b. małe). Jest tego wg mnie stanowczo za dużo. Co może być przyczyną tego zjawiska? Moim zdaniem to jakaś choroba. Podobnie dzieje się z czereśnią. Dodam, że drzewa są w przyzwoitym stanie, przynajmniej na moje oko. W tym roku już za późno na przeciwdziałania, ale będę mądrzejszy na przyszłość.
Pozdrawiam
Adam
danutka1
200p
200p
Od: 3 lut 2013, o 20:43

Post »

Witam, mam śliwe drugi rok, i tak sobie myśle liście pięknie rozwiniete ale chyba powinnam mieć jakieś owoce juz? Przeleciałam wątek ale jest tyle informacji że aż mnie to przeraża. nie wiem jaką mam odmianę usłyszałam tyle że ma być to dobra śliwka. Nie przycinałam jej a powinnam?
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliwa nie wymaga silnego cięcia, zostaw ją w spokoju w tym roku. Po posadzeniu powinnaś przyciąć, zostawiając tylko przewodnik i ewentualnie 2-3 pędy boczne o ile takie były. Jeśli nie uformowałaś korony to zimą zrób drobne cięcie korygujące, teraz można gałęzie przyginać jeśli pod bardzo ostrym kątem rosną a które masz zamiar zostawić.
Życzę obfitych plonów i smacznych śliwek.
Pozdrawiam.
and777
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posadziłem na jesieni 2 węgierki. Węgierki były przycięte przed posadzeniem ze względu na problem z transportem.

Jedna węgierka grubsza, dorodniejsza zapewne starsza, gorzej rośnie, ma mniej gałązek i mniejsze przyrosty gałązek. kilka listków (na brzegu ) się lekko przesuszyło, oraz na niektórych listkach są takie drobniutkie jaśniejsze plamki.

Przy posadzeniu dodałem starego obornika kurzego z liśćmi. Do tej węgierki która gorzej rośnie dodałem go więcej. Ta gorzej rosnąca jest też nie osłonięta, jest bliżej rzeczki przez co jest spora wilgotność szczególnie nad ranem. Ranki tam są ogólnie zimne bo to wschodnio centralne rejony Polski.

Obrazek

Co może być przyczyną, stanowisko, obornik, choroba? Zabrałem teraz trochę tego obornika i dodałem torfu odkwaszonego oraz podsypałem troszkę nawozem do krzewów owocowych.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

grapes !
Zostaw to drzewko w spokoju. Jedynie je podlewaj.W pierwszym roku po posadzeniu ono przede wszystkim ma za zadanie rozwinąć system korzeniowy i niech tak się dzieje.
Jedynie możesz uszczknąć mu te próby budowania korony tuż przy ziemi i zasmarować funabenem, lub zwykłą farbą emulsyjną z dodatkiem miedzianu.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
grapes
200p
200p

Post »

Dzięki za ta odpowiedź. To moje pierwsze drzewko owocowe :) Trochę zmartwiło mnie to że gorzej się rozkrzewia od jego sąsiada posadzonego później i te uschnięcia na obrzeżach kilku listków. Pędy nie są bardzo nisko to tak na tym zdjęciu wyszło. Rozumiem że te rosnące bardzo nisko mam ułamywać nie ucinać, a od jakiej wysokości?. Dobrze by było żeby można było przechodzić koło drzewka. Drzewko jest przycięte na wys. ok 130 cm.

PS Nie odsłaniałem korzeni rozgarnąłem tylko z wierzchu wokoło drzewka. Zatem będe dalej obserwować. Mam nadzieję że to co dodałem nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Pierwsze piętro korony najlepiej zakładać na wysokości 1 m. Musisz mieć możliwość wjechać kosiarką czy innym urządzeniem pod drzewko.
Duży wpływ na sposób rośnięcia drzewka ma podkładka na której je zaszczepiono.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
grapes
200p
200p

Post »

O ile dobrze pamiętam podkładka to ałycza.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Rok temu uschła mi śliwo morela Flavor Queen i później odbiła a wiosną na jednej śliwce liście rozjaśniły się ale bez specyficznych plam .
Od ok. tygodnia na 2 drzewach zauważyłem plamy wyglądające jak szarka na innych też są zauważalne mało zauważalne przebarwienia .
Obok pierwszego drzewa z plamami śliwki przedwcześnie dojrzewają i na kilku owocach jest żywica , odmiany nie znam ale przypomina renklodę Altana ale owoc jest mniejszy (25-30 g) i bardziej kulisty a dojrzewa w podobnym terminie jak renkloda .
Druga śliwa z plamami ma owoc kulisty granatowy(ok. 30 g) i dojrzewa ok. 20-25 lipca
Dodam że oprócz tych śliw obok rosną trzyletnie śliwy Vanier , oraz Valor , Amers Prezydent , jedno roczne Ozark premier, Silva , Record , Królowa Viktoria i 4 letnie dwie Cacańskie 10 -15 letnie 2 Renklody .
Nie wiem czy to ma znaczenie ale oprócz tych śliw rosną śliwo-morela morele jabłonie grusza azjatycka i wiśnia .
Proszę o pomoc jeśli jest to szarka co mam zrobić aby uratować mini sad ?
http://imageshack.us/user/lukas1255
bedani
100p
100p
Od: 31 sie 2012, o 09:44

Post »

Witam. Trochę się spóźniłem ale mam chwilę wolnego i zamierzam zasięgnąć porady w związku z moimi śliwkami. Na wiosnę moje śliwy pięknie kwitły , zawiązały mnóstwo owoców , ale po jakimś czasie w każdej śliweczce pojawiła się czarna kropka czyli robak i wszystkie owoce po tygodniu opadły , mam w związku z tym pytanie czym i kiedy opryskać, żeby coś zjeść i jak się to draństwo nazywa. Pozdrawiam. Obrazek
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Witam! Na mojej "podobno śliwonektarynie" liście na jednej z gałęzi wyglądają jakby ktoś je pomalował metaliczną zieloną farbą (ewentualnie ślimaczym śluzem :) ) Czy powinienem zacząć się martwić? Drzewko w tym roku zawiązało pierwsze cztery owoce i szkoda by było żeby zmarnowało się akurat przy wchodzeniu w owocowanie :/
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”