Balkonowy raj - Cuxiowe kwiatomaniactwo

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkonowy raj - Cuxiowe kwiatomaniactwo

Post »

Odpowiem na pytanie odnośnie zaczepów - to są tretytki, opaski zaczepowe, zaczepy plastikowe. Jeśli wpiszesz w google którąkolwiek z tych nazw, to wyskoczy Ci jak wyglądają. Są w różnych kolorach i w różnej długości. Ja skrzynki, oprócz standardowych zaczepów plastikowych, zawsze zabezpieczam do barierki tretytkami, bo to podwójne , dodatkowe zabezpieczenie. Te standardowe uchwyty do skrzynek niby są mocne, ale gdyby pękły i skrzynka spadłaby na przechodnia idącego pod balkonem, to nawet nie chcę sobie tego wyobrażać.
Tretytki poza tym można wykorzystać w domu, ogrodzie, garażu itd..
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Aniu, dzięki za cenną informację! Mi też się ona przyda - ciągle się stresuję, że coś z mojego balkonu kogoś uszkodzi. Teraz już kojarzę, co to jest - mam tym umocowaną osłonę balkonową. Czy mogłabyś jeszcze napisać, jakiej długości te paski muszą być do skrzynek 40, 60, 80 i 100 cm wraz z podstawkami? Jakiej długości Ty masz? Ogromne dzięki.
atkaxxx
100p
100p

Post »

nie ma żadnej reguły co do długości, gdyż możesz łączyć po 2, 3 tretytki na długość. Możesz też kupić takie długie, ale one też są wtedy automatycznie grubsze i o wiele droższe.
Ja mam skrzynki 60 cm, dodatkowo wzmacniam je w 1 miejscu, na środku tretytkami. W tym roku mam czarne, wąskie, łączone po 3 sztuki.
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

A, no tak - bo je przecież można przedłużyć wkładając koniec jednej opaski do tego zaczepu, prawda? Wielkie dzięki za info. Muszę szybko to kupić bo mam sporo skrzynek na zewnątrz.
atkaxxx
100p
100p

Post »

dokładnie tak Magda:)
Pozdrawiam, Anna
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Witam o świcie. :wit
U mnie ta godzina jest możliwa do odwiedzin a jestem u Ciebie pierwszy choc nie ostatni raz.
Na truskawki się wpraszam, nie koniecznie ze śmietaną. :D
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Kamilo :D
Pięknie się prezentuje twój balkonik :D i jakie ładne truskawki :wink:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p
Od: 7 maja 2012, o 12:42

Post »

Witajcie!

Co do "bind" bo ja tak na nie mówię z własnego doświadczenia wiem, że lepiej zainwestować w te długie, bo mają większą siłę nośną, ja na skrzynkę 100cm mam dwie o szerokości 6-7mm. W tamtym roku miałam na dwie połączone i powiem Wam, że jedna puściła, także jeśli mogę doradzić kupujcie te większe:) U mnie takie zabezpieczenie zdaje egzamin dopiero kiedy komarzyca zaczyna zwisać i przeważać doniczkę... Kiedyś mieliśmy te uchwyty takie potężne żeliwne, wtedy było git, ale zostały ukradzione przez Panów, którzy ocieplali nam blok i musiałam dokupić, jednak później zobaczyłam, że na moje skrzynki musiałabym kupić ze cztery na jedną, żeby dobrze trzymały więc wpadłam na pomysł właśnie tych opasek :)

dziś aktualizacja balkonu...
Bratki poszły precz... Zdechły bo ich nie podlałam hehe... Nie jest mi ich jakoś żal, w końcu mam nowe miejsce naaaa.... ZIOŁA!

W dwóch małych skrzyneczkach upchnęłam: miętę, lubczyk, bazylię i oregano :)

Obrazek

I cały parapet "zieleniakowy". Pan Pomidor też już sobie trochę podrósł, później szczypior i moje zioła :)

Obrazek

Tutaj moje truskawy, które już coraz większe :D

Obrazek
Oczywiście kiedy będą dojrzałe, zapraszam:D Chociaż nie wiem czy się coś zostanie, bo mój synek już się na nie czai :D
dziś była burza z gradem, więc postanowiłam podlać moje "zieleniaki", ale oczywiście syn chciał mnie wyręczyć i Pana Pomidora podlał tak, że stio w wodzie... Chyba nic mu się nie stanie..? Mam nadzieję!

AH no i zapomniałam jeszcze o skrzynkach!! Rośnie sobie i komarzyca i osteo regularnie przycinane i milliony też jakoś rosną :)

Obrazek
Obrazek
miłego dzionka:))
Pozdrawiam, Kamila :)
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

;:oj Jakie truskaweczki jak na drożdzach rosną :roll:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p

Post »

takkk truskawy rosną pięknie, coraz większe i większe, tylko się cieszyć :D a zastanawiałam się czy w ogóle coś będzie z tych moich truskawek.. jednak te, które już zawiązały owoce to te zwisające, te dwie z Biedy jeszcze trochę ospałe, ale na jednej widzę już pierwszego kwiatka:)
Oprócz tego przy każdym podlewaniu stosuje nawóz więc może dlatego też tak pędzą:)
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Kompozycje w skrzynkach - cud - miód - palce lizać ;:108
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

no nie....co Wy robicie, ze macie takie osteo :?: no spokoju mi to nie daje...moje 3 sadzonki pomimo tego, że żyją to żadna z nich nie ma kwiatów...ani jednego kwiatka :(
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p

Post »

hugomir_a pisze:no nie....co Wy robicie, ze macie takie osteo :?: no spokoju mi to nie daje...moje 3 sadzonki pomimo tego, że żyją to żadna z nich nie ma kwiatów...ani jednego kwiatka :(
A jak je pielęgnujesz? Miały kwiatki jak je kupiłaś? Jak kwiaty zwiędły obcięłaś je? ja swoim walę co każde podlewanie nawóz do kwitnących, poza tym mam tą ziemię z hydrożelem, więc może ona lepiej trzyma nawóz... Poza tym jak tylko widzę, że kwiatek zaczyna się kłaść, od razu go ucinam... ucinam w miejscu gdzie widzę że łodyżka robi się miękka... No i nawóz tak jak już pisałam co podlewanie i wcale nie mało...
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

Jakie one były piękne jak je kupiłam :) Owszem, pozbywam się każdego zwiędłego kwiatu czy to z osteo czy pelargonii czy goździka, bez różnicy. A nawożę raz w tyg. bo tak mam napisane na butelce nawozu do kwitnących, a nie chcę przenawozić...do ziół używam biohumusu. Nie podlewam go też za często bo ponoć nie lubi, nawet ziemię mu z odrobiną piasku wymieszałam bo ponoć przepuszczalną lubi :) Ma pąki ale one się rozwinąć nie chcą :( Jakieś pomysły :?:

P.S
Aleś ładna :)
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p

Post »

Hmmm.... jeśli chodzi o słońce to u mnie też ze słońcem średnio, bo mam balkon od wschodu i słońce jeśli jest mają tylko do 12, a i tak pięknie kwitną.. hmmm... ja jeszcze dolistnie daje nawóz, ale nie na kwitnienie, tylko jak pryskam florovitem truskawy i pomidora, to or razy prysne wszystkie... nie wiem, może to jest skutek...?

SŁUCHAJCIE RATUNKU!!!!

Zdycha mi pomidor, syn go przelał, bo w donicy nie ma dziurek, które zaraz lecę robić... Dzisiaj widzę że lekko oklapł... w zasadzie bardzo.... czy odżyje jak mu pomogę się pozbyć wody??? Osteo odżyło, ale nie wiem jak z Panem Pomidorem będzie :( POMÓŻCIE!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”