Dufin,
Sphagnum, z tego, co wiem zwiększa swoją objętość po namoczeniu aż 20-krotknie

do mnie już idzie pocztą mech, bo ten, który kupiłam w rewelacyjnej cenie (czemu trudno było mi uwierzyć, bo czytałam, że jest drogi) AŻ 5 zł za 10l worek okazał się jakąś podróbą.. nic nie zwiększa swojej objętości.. na worku czytam 'mech typu sphagnum' więc takiego unikaj

za swój dałam ok. 30zł (z wysyłką) za 2 litry

nigdzie nie mogłam go znaleźć stacjonarnie, więc padło na zakupy internetowe
Sphagnum z tego, co wyczytałam, nie może całkowicie przeschnąć, bo wtedy zaczyna wysysać wodę z korzeni
Ja swój zamierzam zastosować dla miniaturki, bo 1. bardzo szybko wysycha podłoże, 2. wyjeżdzam i nie wiem czy nie będę musiała moich storczyków zostawić na 2 tygodnie, co w sierpniu może okazać się dla niektórych zabójcze

więc nie wiem, czy nada się dla osobników dorosłych, chociaż na all.. gdzie zamawiałam swój, były zamieszczone zdjęcia, na których widać dorosłą roślinę w sphagnum

ale kto wie
Co do 'kołderki', to i ja na czas wakacji zamierzam lekko obłożyć wierzch moich doniczek
Wyłożę nie za dużo mchu i jak podłoże wewnątrz przeschnie, to zamoczę, mokry mech na ten czas można zdjąć i później położyć nic więcej nie namoczony

ale myślę, że przy tak małej ilości, jaka będzie na wierzchu nie będzie takich dylematów, bo zdąży przeschnąć, a jeśli podłoże będzie jeszcze wilgotne, to mech można spryskać
Tak to sobie tłumaczę, ale jak pisałam - ja też dopiero będę miała z nim ^ do czynienia