Bób cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób cz.2

Post »

Drako pisze: Od jakiegoś czasu widuję przesiadujące na bobie mrówki, a mszyc brak - sprawdziłem. Co one tam mogą innego robić?
Czekają na mszyce, badają teren, zabezpieczają swoją przyszłość :)
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alembik pisze:Czekają na mszyce, badają teren, zabezpieczają swoją przyszłość :)
I bardzo dobrze, że zabezpieczają - dziś już mrówki podlewałem gnojówką z pokrzyw. Może ładniejsze będą. :lol:

A może bób w jakiś sposób spadziuje?
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Mój bób ma dolne listki na brzegach czarne czym mam go popryskać?
Pozdrawiam :wit
tenpolski
50p
50p
Od: 3 mar 2013, o 00:53

Post »

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=932 " W okresie wegetacji 1, 2 zabiegi chemiczne wykonuje się po wystąpieniu pierwszych objawów chorobowych. Zaleca się fungicydy zawierające mankozeb, na przykład Dithane M-45 80 WP (2?3 kg/ha), Manconex 80 WP (2?3 kg/ha), Penncozeb 80 WP (2?3 kg/ha), pamiętając każdorazowo o obowiązującym okresie karencji, który znajduje się na etykiecie każdego preparatu."
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

tencia pisze:Mój bób ma dolne listki na brzegach czarne czym mam go popryskać?
Pozdrawiam :wit
To chyba w ogóle nie jest żadna choroba. Mój miał takie czarne brzegi i samo mu wyszło.
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

U mnie bób, ładnie pięknie kwitnie, tylko coś mu dolega, bo boki najmlodszych liści są zawinięte, na niektórych krzakach to, aż za mocno... Pryskałem dolistnymi i na razie nic nie pomogło. Nie wiecie co to może być za przypadek?
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Mój też zaczął pięknie kwitnąć, a poza tym nic mu nie dolega jak na razie (odpukać). :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę że u Was chodowla już idzie pełną parą. Ja trochę opóźniłem wsadzenie nasionek ze względu na prace budowlane na terenie warzywnika. Do dnia dzisiejszego nasiona są już ze 4 dni w glebie i jeszcze ani śladu wschodów. Mam nadzieję że niedługo pokażą główki.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

wojtekman pisze:U mnie bób, ładnie pięknie kwitnie, tylko coś mu dolega, bo boki najmlodszych liści są zawinięte, na niektórych krzakach to, aż za mocno... Pryskałem dolistnymi i na razie nic nie pomogło. Nie wiecie co to może być za przypadek?
Może mszyce?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wojtekman Nie wiem jak to wygląda dokładnie w przypadku bobu ale moje podejrzenia idą w kierunku niedoboru wapnia. Przyczyn może być bardzo dużo choć prawdopodobnie zbyt niskie pH, nadmiar potasu (raczej odpada), utrudniona transpiracja, zalanie lub za wysokie zasolenie gleby.
Galadier
100p
100p
Od: 23 maja 2012, o 14:05

Post »

mam mały problem wysadziłam dwie odmiany bobu: Windsor Biały i Hangdown Biały. Ponieważ długo czekały w domu w kubeczkach to wysadzanie odbyło się na "hurra" i teraz nie wiem który jest który, ale problem polega na tym że jeden dziś ogłowiłam bo już kwitło 6-8 piętro i zaczął wiązać strąki a drugi nie kwitnie wcale albo 1-5 kwiatków na roślinie ( kwiatków w sztukach, nie pięter). Wysokości są tej samej. Czy to jest normalne? Czy w tym drugim bobie zaczną wyrastać jakieś "wilki" z kwiatami, czy mam go spisać na straty?
Tak to wygląda: jeden normalny a drugi łodygi i liście
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Kinga
tenpolski
50p
50p
Od: 3 mar 2013, o 00:53

Post »

na moim bobie znalazłem kilka padniętych pszczół, pryskałem na robaki ale już z 2 tygodnie temu, widocznie opryski z pól rolniczych musiały im zaszkodzić. no i są już pierwsze małe strąki ;:138
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

Więc tak:
-mszyc nie mam, ani na jednym krzaku
Przemekostatnio myślę, nad brakiem wapnia. Myślę, że przyczyną jest niskie pH gleby, ponieważ dawno tam nie było wapnowane (tylko, że pszenica wujka jest bardzo piękna). Sam już nie wiem co robić. Dodam, że pryskałem 2 razy bormaxem+ plonvit motylkowe( intermag.pl) Teraz już ładnie kwitnie, widzę, że dolne piętra kwiatostanów zaczynają przekwitać, ale ciągle kwitnie coraz więcej kwiatów. Chciałbym po kwitnieniu prysnąć plonvitem kali, czy to dobry pomysł?
Pozdrawiam :wink:
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Galadier pisze:mam mały problem wysadziłam dwie odmiany bobu: Windsor Biały i Hangdown Biały. Ponieważ długo czekały w domu w kubeczkach to wysadzanie odbyło się na "hurra" i teraz nie wiem który jest który, ale problem polega na tym że jeden dziś ogłowiłam bo już kwitło 6-8 piętro i zaczął wiązać strąki a drugi nie kwitnie wcale albo 1-5 kwiatków na roślinie ( kwiatków w sztukach, nie pięter). Wysokości są tej samej. Czy to jest normalne? Czy w tym drugim bobie zaczną wyrastać jakieś "wilki" z kwiatami, czy mam go spisać na straty?
Tak to wygląda: jeden normalny a drugi łodygi i liście
Obrazek Obrazek

Sprawa jest prosta. Ten z prawej to bób naciowy ;:138 ;:138 ;:138
Galadier
100p
100p
Od: 23 maja 2012, o 14:05

Post »

FUNY! :;230
Masz może Zbyszek jakieś ciekawe przepisy na potrawy z "naci bobu", bo jakoś nie mogę w necie nic znaleźć a mam tego sporo więc chętnie skorzystam.
Tak poważnie to się zastanawiam czy po prostu nie wyrwać tego gołego.
Pozdrawiam Kinga
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”