Czekają na mszyce, badają teren, zabezpieczają swoją przyszłośćDrako pisze: Od jakiegoś czasu widuję przesiadujące na bobie mrówki, a mszyc brak - sprawdziłem. Co one tam mogą innego robić?

Czekają na mszyce, badają teren, zabezpieczają swoją przyszłośćDrako pisze: Od jakiegoś czasu widuję przesiadujące na bobie mrówki, a mszyc brak - sprawdziłem. Co one tam mogą innego robić?
I bardzo dobrze, że zabezpieczają - dziś już mrówki podlewałem gnojówką z pokrzyw. Może ładniejsze będą.Alembik pisze:Czekają na mszyce, badają teren, zabezpieczają swoją przyszłość
To chyba w ogóle nie jest żadna choroba. Mój miał takie czarne brzegi i samo mu wyszło.tencia pisze:Mój bób ma dolne listki na brzegach czarne czym mam go popryskać?
Pozdrawiam
Może mszyce?wojtekman pisze:U mnie bób, ładnie pięknie kwitnie, tylko coś mu dolega, bo boki najmlodszych liści są zawinięte, na niektórych krzakach to, aż za mocno... Pryskałem dolistnymi i na razie nic nie pomogło. Nie wiecie co to może być za przypadek?
Galadier pisze:mam mały problem wysadziłam dwie odmiany bobu: Windsor Biały i Hangdown Biały. Ponieważ długo czekały w domu w kubeczkach to wysadzanie odbyło się na "hurra" i teraz nie wiem który jest który, ale problem polega na tym że jeden dziś ogłowiłam bo już kwitło 6-8 piętro i zaczął wiązać strąki a drugi nie kwitnie wcale albo 1-5 kwiatków na roślinie ( kwiatków w sztukach, nie pięter). Wysokości są tej samej. Czy to jest normalne? Czy w tym drugim bobie zaczną wyrastać jakieś "wilki" z kwiatami, czy mam go spisać na straty?
Tak to wygląda: jeden normalny a drugi łodygi i liście
![]()