Rabarbar cz.1
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabarbar
Mój za mały. Dużo bym nie pojadła. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Komisyjnie dzisiaj orzekliśmy, że włoski rabarbar jest zdecydowanie mniej kwaśny od polskiego. Ma grube zielone ogonki liściowe i lekko omszone liście. To już trzeci sezon moich siewek i podebrałam po kilka łodyg.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
A skąd wziąć włoski rabarbar?
Ja mam siany, z jakiejś polskiej firmy nasiona, ma drugi rok i jeden chciał kwitnąć więc ciachnęłam kwiatostan.
Ogólnie krzaczki nie są duże, ale w tym wieku to chyba normalne?
Ja mam siany, z jakiejś polskiej firmy nasiona, ma drugi rok i jeden chciał kwitnąć więc ciachnęłam kwiatostan.
Ogólnie krzaczki nie są duże, ale w tym wieku to chyba normalne?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Kupiłam nasiona bez nazwy odmiany we Franchi Sementi, posiałam i od początku wyglądały inaczej niż nasze.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Mój wysiewany w tamtym roku dość późno, rozrósł się już pięknie.
Spokojnie można kompocik robić, liście maja ponad pół metra długości, niektóre nawet 70 cm
Spokojnie można kompocik robić, liście maja ponad pół metra długości, niektóre nawet 70 cm

Pozdrawiam, Jacek
- asia-6003
- 200p
- Od: 10 maja 2009, o 10:56
A ja mam pytanko do szanownych forumowiczów.
Posiadam 3 "krzewy" rabarbaru. 2 są 3-letnie i 1 2-letni. Sama go siałam i sadziłam.
Z tego co czytałam w necie łodygi czy raczej ogonki lisciwe powinny być czerwone a one są zielone, lekko różowe u nasady.
Dlaczego?
Czy to jeszcze za wcześnie na zbiór? Czy czegoś mu brakuje? Czy jeszcze będzie czerwony np. za kilka lat?
Dodam, że rosną na różnych stanowiskach, są odchwaszczane i sypię kompost 3x w roku.
Jakieś pomysły?
Posiadam 3 "krzewy" rabarbaru. 2 są 3-letnie i 1 2-letni. Sama go siałam i sadziłam.
Z tego co czytałam w necie łodygi czy raczej ogonki lisciwe powinny być czerwone a one są zielone, lekko różowe u nasady.
Dlaczego?
Czy to jeszcze za wcześnie na zbiór? Czy czegoś mu brakuje? Czy jeszcze będzie czerwony np. za kilka lat?
Dodam, że rosną na różnych stanowiskach, są odchwaszczane i sypię kompost 3x w roku.
Jakieś pomysły?
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Moje też są zielone z odrobiną zabarwienia i smakują bardzo dobrze!
Nie wiem, czy tak jest u wszystkich, ale moje nabierają kolorku już po wyrośnięciu - dojrzewają?
Nie wiem, czy tak jest u wszystkich, ale moje nabierają kolorku już po wyrośnięciu - dojrzewają?

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
To jest widocznie taka odmiana. Sam mam rabarbar o ogonkach liściowych zielonych i różowych . Rosną w jednym miejscu i mają takie same warunki.
Pozdrawiam Jarek
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Moje 5 krzaczków z nasion sklepowych zaliczają czwarty roczek.Rosną obok siebie w takich samych warunkach a trzy są zielone, natomiast dwa można określić jako czerwone.Widać w torebce były różne odmiany i nic innego nie ma wpływu na kolor, przynajmniej u mnie.
Te czerwone są trochę mniej dorodne od zielonych z różową końcówką.
Te czerwone są trochę mniej dorodne od zielonych z różową końcówką.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
Liście rabarbaru żeby były zdatne do jedzenia- czyli długie i delikatne, a nie grube i łykowate, nakrywa się wczesną wiosną, gdy tylko przebiją się pierwsze pędy. Jak to robię? nakrywam długą donicę bez dna i przykrywam górę czarną agrowłókniną, pędy wydłużają się w poszukiwaniu światła i są bardzo smaczne. To angielski sposób uprawy.
Wypróbuje ten sposób uprawy bo jestem ciekawa efektu, tylko to pędzenie robimy wiosna a potem zdejmujemy okrycie i rabarbar rośnie normalnie?
Tak, nakrywamy wczesną wiosną- później rozwijają się duże liście o ile zostaiwmy jakieś pędy.aria pisze:Wypróbuje ten sposób uprawy bo jestem ciekawa efektu, tylko to pędzenie robimy wiosna a potem zdejmujemy okrycie i rabarbar rośnie normalnie?
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
A mój rabarbar wysiany w tym roku ładnie rośnie sobie w doniczkach na działce a na jesień przesadzę go już do gruntu.
Bożena
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz mam i kupną roślinkę i nasiona (Lider), i zobaczę, co dalej będzie.
pozdrawiam, Gunnar