Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Niczym nie podlewałam jeszcze, to faktycznie dziwne bo reszta roślin zachowuje się ok! Jutro wyniosę je do tunelu, choć może być już za późno ... 

Słoneczko, wyjdź! 

Jeśli możesz to zdjęcie zrób, bo nigdy nie wiadomo czy to nie jakaś konkretna choroba.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie na dwóch najstarszych sadzonkach tak zżółkło po jednym dolnym lisciu. Wychodzi na to że ciasno miały i korzenie się przyduszały. Dałam większy pojemnik.
A moje już są na dworze i nic im nie jest bo nie przymrozków 

- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Arkady Masz je normalnie w gruncie? Przykrywasz czymś? bo moje jakoś sobie radzą 

- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Melduję ochoczo, że moje oberżynki doszły do siebie właśnie po zahartowaniu na balkonie
Dzięki za radę!

Słoneczko, wyjdź! 

-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
Bo za mało światła mają i dlatego marnieją. U nas oberżynka sobie już od dłuższego czasu stała w kubkach w tunelu i tylko jej to na zdrowie wyszło (podobnie jak pomidorom i papryce). Dopiero wczoraj żona wsadziła ją do gleby, a wygląda tak:Alembik pisze:Mi się zdaje ze pomidory, oberżyny i papryki mogą zmarnieć od takiego trzymania w domu z powodu braku nocnego spadku temperatury. To tylko taka teoria, ale zauważyłem ze wszystkie rośliny u mnie, po wyniesieniu do tunelu żywo i pozytywnie reagują na nocne spadki temperatury. Lepiej więc powoli wyprowadź swoje rozsady do tunelu inaczej pewnie nic z nich nie będzie. Ale żółknięcie liści nie mam pojęcia od czego, być może jednak by nie żółkły gdyby oberzyna już wcześniej się hartowała

Pozdrawiam
Marcin
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Moje oberżyny w momencie wysadzenia wyglądały tak:

W tym roku sadzonki trochę mniejsze niz w ubiegłym, ale lepiej zahartowane. Ciekawe czy wyjdzie im to na dobre. Sadziłem do zbitego z desek i resztek folii tuneliku, który ma cały odsłonięty bok. Pod spód dałem nico obornika i chyba jakiś chleb, skóry bananów i kilka skorupek jaj
arty
z tego wątku wynika ze oberżyny wolą półtunel od tunelu. Lubią przewiew, dlatego jeśli już rosną w tunelu, dobrze jest aby słońce nazbyt ich nie prażyło i trzeba dbać o wietrzenie. Widzę, ze jedna sadzonka jest podwójna. Radził bym usunąć mniejszy z pędów. Tak wynika z moich ubiegłorocznych doświadczeń. Oberzyny podwójne rosły najgorzej.
mkwapisz
Widzę ze Twoje oberżyny rosną w gruncie na czarnej włókninie. Nie jest to najszczęśliwszy pomysł, ponieważ oberżyna nie lubi wahań temperatur. Czarna włóknina szybko nagrzewa się za dnia i podnosi temperaturę otoczenia, gdy spadnie zimny deszcz, moze bardzo zaszkodzić sadzonkom. Lepszą wyściółką byłaby słoma. Poza tym uprawa oberzyny w gruncie, bez daszku jest równie trudna jak uprawa pomidora w gruncie. Czyli, bez oprysków się nie obędzie. Obowiązkowo należy je opryskać juz teraz miedzianem a w czerwcu i później pryskać od zarazy ziemniaczanej, a i tak może je dopaść zarava albo brunatna plamistość, albo sucha zgnilizna. Na oberzyny najlepszy jest daszek, zaciszne miejsce a nawet półcień jest lepszy od otwartego terenu i bezpośredniego słońca. Pousuwaj tez odrosty i rozwidlenia

W tym roku sadzonki trochę mniejsze niz w ubiegłym, ale lepiej zahartowane. Ciekawe czy wyjdzie im to na dobre. Sadziłem do zbitego z desek i resztek folii tuneliku, który ma cały odsłonięty bok. Pod spód dałem nico obornika i chyba jakiś chleb, skóry bananów i kilka skorupek jaj

arty
z tego wątku wynika ze oberżyny wolą półtunel od tunelu. Lubią przewiew, dlatego jeśli już rosną w tunelu, dobrze jest aby słońce nazbyt ich nie prażyło i trzeba dbać o wietrzenie. Widzę, ze jedna sadzonka jest podwójna. Radził bym usunąć mniejszy z pędów. Tak wynika z moich ubiegłorocznych doświadczeń. Oberzyny podwójne rosły najgorzej.
mkwapisz
Widzę ze Twoje oberżyny rosną w gruncie na czarnej włókninie. Nie jest to najszczęśliwszy pomysł, ponieważ oberżyna nie lubi wahań temperatur. Czarna włóknina szybko nagrzewa się za dnia i podnosi temperaturę otoczenia, gdy spadnie zimny deszcz, moze bardzo zaszkodzić sadzonkom. Lepszą wyściółką byłaby słoma. Poza tym uprawa oberzyny w gruncie, bez daszku jest równie trudna jak uprawa pomidora w gruncie. Czyli, bez oprysków się nie obędzie. Obowiązkowo należy je opryskać juz teraz miedzianem a w czerwcu i później pryskać od zarazy ziemniaczanej, a i tak może je dopaść zarava albo brunatna plamistość, albo sucha zgnilizna. Na oberzyny najlepszy jest daszek, zaciszne miejsce a nawet półcień jest lepszy od otwartego terenu i bezpośredniego słońca. Pousuwaj tez odrosty i rozwidlenia

-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 sty 2013, o 09:13
Odpowiem za Mkwapisz bo my tak wespół w zespół
Oberżynki są w tunelu a nie w gruncie więc jest szansa, że deszcze im nie zaszkodzą. W zeszłym sezonie też były na włókninie w tunelu, rosną sobie od strony wschodniej tuneliku, z zachodu mają pomidorki. W dni upalne tunel na przestrzał jest otwierany więc chyba wietrzenie powinno być wystarczające.
Co do pryskania czymkolwiek to już temat dla mamżona - on dba o stronę ochronną a ja o typowo ręczne robótki (sianie, pikowanie, przesadzanie, sadzenie i tp
)

Oberżynki są w tunelu a nie w gruncie więc jest szansa, że deszcze im nie zaszkodzą. W zeszłym sezonie też były na włókninie w tunelu, rosną sobie od strony wschodniej tuneliku, z zachodu mają pomidorki. W dni upalne tunel na przestrzał jest otwierany więc chyba wietrzenie powinno być wystarczające.
Co do pryskania czymkolwiek to już temat dla mamżona - on dba o stronę ochronną a ja o typowo ręczne robótki (sianie, pikowanie, przesadzanie, sadzenie i tp

"Niecierpliwość to okropnie brzydka wada"
Trzeba nad nią ciężko pracować
Lila
Trzeba nad nią ciężko pracować

Lila
Jak w tunelu to spoko. Tylko nie rozumiem jaki jest sens używania czarnej agro w tunelu. zwykle i tak w tunelach jest zbyt gorąco i czy pomidorom nie szkodzi takie smażenie korzeni? Ja rozumiem, ze u Kozuli wszystko wyłozone agro, ale mamy juz maj. Niedługo przyjdzie czerwiec i moze się zrobić trochę za gorąco. Ocienianie radzę ;)
Agro w tunelu jest super, zaoszczędza sporo pracy, nie ma objawów przegrzania korzeni, sama stosuje i polecam.
Ale agrowłóknina jest droga. za 12m kawałek zapłaciłem 50 zł. Chcąc wyłożyć tunel musiał bym wydać około 100 zł a słomę zytnią i owsianą mam za darmo z własnego pola. Jedna kostka kosztuje 2zł a pełni tę samą funkcję co agrowłóknina. A moze nawet lepiej, bo jest biodegradalna, nawozi ziemię, stanowi doskonały drenaz, ułatwia podlewanie i tak dalej i tak dalej. agrowłóknina jest przereklamowana
Ale stosuję ją pod arbuzy i melony, bo jest czarna, podgrzewa ziemię i chroni lezące na niej owoce przed gniciem.

No cóż, ja słomy w mieście nie kupię, a ta sama czarna agro służy mi już pare lat.