Róże w donicach

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże w donicach

Post »

Moja pienna Flamingo zrobila mi w tym roku niespodzianke i nie przemarzla, chociaz zostawilam ja w donicy na tarasie. Powiem prawde, ze zostawilam specjalnie na stracenie :twisted: bo ciagle mi choruje i zdrowia juz do niej nie mam... co mi po rozy, ktora moze i kwitnie ladnie ale stoi lysa jak drapak.
W tym roku zaadoptuje chyba pien i zaszczepie na nim cos innego.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moje róże carrefourowe przemarzły. Zaczęłam ciąć suche i przemarznięte badyle i okazało się, że nie został ani jeden żywy pęd. Czy jest szansa, że wypuści coś z tego, co jest pod ziemią? Jeśli nawet będę musiała je wywalić - mała strata, już mam 3 nowe zielone krzaczki z Biedronki. Co roku przemarzają mi róże na balkonie, bez względu na to, czy zima jest łagodna czy nie i to, jak zabezpieczam róże przed mrozem. W tym roku myślałam, że będzie inaczej, bo chochoły prawie non stop otulał śnieg. Ech, nie ma sensu inwestować w droższe egzemplarze, jak się nie ma jakiejś chłodnej piwnicy do przezimowania.
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Magdallena pisze: Ech, nie ma sensu inwestować w droższe egzemplarze, jak się nie ma jakiejś chłodnej piwnicy do przezimowania.
Ech, jest sens,nie potrzebujesz chlodnej piwnicy :!: Odpowiednia odmiana,odpowiednio zabezpieczona przezyje na balkonie.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
oliwia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2007, o 09:24

Post »

W ubiegłym roku kupiłam dwie różyczki w doniczkach w kwiaciarni-tak mi się spodobały, ze nie mogłam się oprzeć. Przesadziłam je obie do jednej większej donicy i po sezonie zostawiłam je tak jak posadziłam. Szczerze mówiąc nawet nie pomyślałam o tym żeby je zabezpieczyć, raczej spodziewałam się, ze na wiosnę kupię następne i posadzę od nowa. Jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, ze obie przeżyły, nic im się nie stało-żaden pęd nawet nie zmarzł. Przycięłam je więc,tak jak pozostałe róże w gruncie i spodziewam się, ze będą kwitły równie pięknie jak w ubiegłym roku.
Balkonik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2011, o 17:16

Post »

Napisał bym w chorobach róż, ale miło będzie też zapytać osoby uprawiające róże na balkonie - tak jak i ja :uszy

Otóż zaczęły się u niej robić czarne końcówki liści - końcówki tj. od wierzchołka. Młode liście, które ledwo co się rozwijają jak i oczywiście starsze. Nie wiem jak zareagować, jakim środkiem jak i sama nazwa choroby :(

Róże trzymam w donicy na balkonie od strony wschodniej - mieszkam na parterze.

Pozdrawiam i naprawdę czekam z niecierpliwością, nie chce jej stracić w tym roku!
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Proszę zrób zdjęcie - nie koniecznie to musi być choroba - to może być też szkodnik.
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32

Post »

może warto spryskać preparatem substral 2w1 (choroby grzybowe i insekty)- działa ok 21dni ja wczoraj moje róże i inne balkonowe opryskałam. Wczoraj również pomalowałam stare- bezużyteczne drewniane trzonki do miotły i wcisnęłam je do donic z różami i przymocowałam do nich pnie róż. Moim zdaniem róże na pniu -ok 160cm- mają bardzo cienkie pnie i boję się że się pod wpływem wiatru w liściach cała się złamie a tak to zawsze są mocniejsze.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja myślę, że czarne końcówki liści to najzwyczajniejsze przypalenie przez słońce. W nocy jest zdecydowanie chłodniej, młodziutkie, nie zahartowane listki wilgotnieją(rosa), rankiem wstaje słońce i... mamy gotowy przepis na poparzenia. Myślę, że w miarę wzrostu roślin problem będzie znikał. Miejmy nadzieję ;:333
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32

Post »

Nie wiem na ile krzaczków róż miałby być ale substral wychodzi w granicach 13zł to daje ponad 1l. preparatu do oprysku który działa na już istnejące insekty i choroby grzybowe i działa również profilaktycznie przez 21 dni.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Mam małą szklarnie na działce i dostałem, miesiąc temu, różę Hokus Pokus "na przechowanie" - w doniczce oczywiście.

Obrazek

I po 4 dniach:

Obrazek

Ta róża zmienną jest.
Balkonik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2011, o 17:16

Post »

O proszę, jak z obrazka :D Taką to ja kiedyś na ścianie chciałem w ramce albo jako tapetę ;:oj Naprawdę lubię ów gatunek róży. I jeszcze raz gratuluje zrobionego zdjęcia. ;:138
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Dzięki :wit Cieszę się, że zdjęcia się podobały. Róża była ukorzeniona w zeszłym roku i obecnie jest stosunkowo mała. Postaram się zamieścić zdjęcie następnego kwitnącego pąka. Zobaczymy różnicę w wyglądzie i progresję zmian.

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Calkiem zapomnialam, ze mialam wstawic moje doniczkowce, ktore przechowywalam gospodarczym zima.
Pierwsza zakwitla Mary Ann - ktora zaczela sie puszczac jak jeszcze stala w gospodarczym, tak ze kwitnienie dosc znacznie przyspieszone, bo wynoszac ja miala juz liscie.

Obok rosnie zeszloroczna Heritage ale jakos marnie jej idzie - jeden ped obumarl, wycielam go dokumentnie. Bardzo dobrze wygladaja Lidlowskie NN-ki rabatowe z zeszlego roku i tez Maja sporo pakow. Reszta w mniej lub bardziej posunietym Stadium rozwoju hihi
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Moje nowe tegoroczne w donicach wygladaja tak:

Rabatowa Larissa w towarzystwie powojnika Niobe. Z kilku pedow dwa wystrzelily na wysokosc 40 i 50 cm, nie wiem czy to dobrze czy nie dobrze.
Obrazek

Samotnie w donicy, najpozniej pokazala liscie rabatowa Pomponella.
Obrazek
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
WAnia
100p
100p
Od: 5 sty 2013, o 20:28

Post »

Te już kwitną,ale niestety prawie wszystkie moje tarasowce gnębi mączniak. Próbowałam najpierw walczyć z nim mlekiem, teraz sięgnęłam po cięższą amunicję. Co ciekawe, mój taras znajduje się 2,5m nad powierzchnią gruntu,wieje na nim tak, że sfruwają z niego nawet większe doniczki, a choroby lęgną się w najlepsze.
Życzę wszystkim słońca.

Pozdrawiam,Anka

Anka tu jest dział gdzie można poćwiczyć wstawianie zdjęć
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=14&t=62102
niestety ale z jakiegoś powodu Ci to nie wychodzi
Deirde
Zablokowany

Wróć do „Róże”