MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

sparks przecież to chłody powodują ze pszczoły sie nie ruszają.......chyba za wczesnie na "śmierć"??
tym bardziej że dopiero w kwietniu zaczeły wyłazić....?
marek69 gratuluje pomysłu pszczoły wcale nie bedą sie lepić ;:215
Tomasz_PCH świetny pomysł i jest okazja obserwacji " na żywo" przepoczważania....tylko nie wystawiaj rurki za długo na słońce, najlepiej nawet czyms przykryj....ja wstawiłam 2 takie rurki ale nie zainteresowały sie
propo Anne Moller "Jak owady troszczą się o swoje dzieci" ciekawa to książka ?? myslałam żeby córce kupić jakąs ciekawą
:)
Tomasz_PCH
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 kwie 2011, o 18:58

Post »

kidaa21 Książka jest ok. 4 różne owady opisuje dużą ilością podpisanych obrazków po 4 strony a potem kilka pszczół na 8 stronach:

chrząszcz tutkarz,żuk poświętnik, osa kopułka, pszczoła miesierka, różne dzikie pszczoły (dużo murarek) i cykl życia murarki rudej.

Polecam.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie załamanie pogody odwlokło koniec sezonu murarkowego, jeszcze zostało kilkadziesiąt rurek obecnie zajmowanych przez pszczółki. Dołożyłem im jeszcze mały pakiecik rdestowca, udało mi się go zdobyć niemałym trudem bo wszystko już zarosło po pas i całe stada komarów latają teraz nad wodami :twisted:

Przejrzałem też dokładnie pudełko z kokonami: na blisko 1400 sztuk pozostało tylko 20 nie wygryzionych :) . Po "sekcji zwłok" okazało się, że wewnątrz są pasożyty, białe larwy much.. Wniosek z tego taki, że przechowywanie kokonów zimą w nieogrzewanym garażu im służy. Nie zaszkodziła im też zima wydłużona o 3 tygodnie :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

U mnie też prawie wszystkie rurki zasklepione. Teraz trzeba dać im spokój. Po siedmiu dniach z jajka mamy larwę . Ta przez około miesiąca będzie się obżerać. Na koniec potrzebuje jeszcze kilku ( 3-4 ) tygodni na oprzęd kokonu i przepoczwarzenie w postać dorosłego owada ( imago ) czyli wypada nam dać im spokojnie poleżeć w rurkach do końca lipca.

A tu link do mojej skromnej stronki jak w prosty sposób zagospodarowałem kokony bez większych nakładów pracy i pieniędzy.
Mason Bee wild bees to help your garden.
https://plus.google.com/u/0/10660210131 ... nDmyM5nWbc

Żebym tak mógł z moimi pszczółkami. Niestety miodne to kosztują. Całą zimę robiłem ( w wolnym czasie ) ule Wielkopolskie. Na wiosną wywiozłem do pasieki nad Wisłę.
No i jakieś bydlaki mi je spalili. Uratował się jeden z pięciu który stał dalej. Znalazłem tylko gwoździe , puszki po piwie i sreberka od grilla w popiele.
Natomiast w przyszłym roku planuje zrobić coś takiego jak na tym zdjęciu Obrazek
i dołożyć ul ze wściekłymi pszczołami np. Kaukaz lub Włoszka typ F3 . Niech popróbują walczyć z zasiedloną rodzinką a nie pustym ulem. ;:163 ;:163 ;:163
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mirku, piękny wzór ula/hotelu i bardzo fajny profil na FB.
Dzięki też za opis cyklu - nie pamiętałam ile czasu nie należy ruszać rurek. Po waszych przestrogach nie będę ich nosić, chociaż spinam się. gdy tylko słyszę pisk dzięciołów. Ale może do lipca uda się jakoś doczekać. Albo znajdę pomysł na stracha na dzięcioły...
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41

Post »

Moje jeszcze latają ale jakoś ich mniej się wydaje. Rurki w 80% zalepione.

Widziałem je nawet na borówkach raz po raz ;:215 Ale kilka trzmieli też już się zjawiło :uszy
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

Obecnie rurkom nic nie grozi bo nie ma w nich larw dojrzałych w takim stopniu aby mogły być smacznym kąskiem. Dzięcioły i sikorki to raczej przyszłość. Teraz to są tylko maleńkie larwy które potrzebują spokoju. Przeciw ptakom polecam jakieś siatki typu firanka. Przykryć aby za jakiś czas nie było zainteresowań ze strony amatorów łatwej zdobyczy. Siatka wystarczy spokojnie przeciwko ptakom.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kidiaa21 wszystkie niue padły ale pojedyńcze sztuki już leżą pod ulikiem rurki prawie wszystkie zalepione z tego co widziałem kilka zaczeło nawet wykorzystywać miejsca miedzy trzcinami :)
Jutro muszę iść zobaczyć moje 3 uliki które stoją na innych działkach.
Suppa kokony można przechowywać do temperatury -15 stopni i nic im nie będzie w tym roku zostawiłem kilkanaście kokonów na działce w oszklonej werandzie w kartonie i nic im nie było wygryzły się bez problemu , więc nie trzeba trzymac kokonów w lodówce.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Wiem o tym, bardziej obawiałem się że mogą mieć za ciepło, ale już drugi rok zimują znakomicie w takich warunkach.
U mnie jeszcze kilka rurek pozostało niezapełnionych, pozostałe samiczki intensywnie szukają nowych siedzib, spotykam je w całej okolicy, zaglądają do każdej szparki, dziur po kornikach itp :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
kristoof
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 mar 2012, o 12:59

Post »

U mnie pszczoły ładnie pracowały, sporo rurek jest zaklejonych, zastanawia mnie tylko czemu wybierają rurki od wschodniej strony, czyżby cieplej z tej strony??
A tak wygląda domek z rurkami:
Obrazek

Naliczyłem 223 zamurowane rurki także kolonia się chyba powiększy w tym roku :)
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

sparks strasznie szybciutko u Ciebie kończy się sezon...u mnie wciąż latają jak w ulu :D
na ten moment mam zapełnionych 256 rurek głównie bambusa, plus 45 do których stale zlatują, dodatkowo 5 rurek zalepianych przez inny gatunek pszczolinki...i znów brak miesierki :(
i musze sie pochwalić zatłukłam złotolitke za pierwszym podejściem :)

kristof od wschodu dlatego że pszczoły dzięku temu ze wczesniej są ogrzewane słońcem , wcześniej są w stanie "pracować"
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31

Post »

Miesierki podobno wygryzają się w maju, więc może jeszcze jest szansa. Mam dwie rurki z nimi i u mnie jeszcze nic się nie wygryzło (mam nadzieję, że nie padły).
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

ulik w przybliżeniu ,papa położona tak by woda spływała po środku i siatka z plastiku na dole z 2 stron "zapięta" na zgięte gwoździe

Obrazek

ul w całości, zimą deche z przodu wytne i zrobie półki na których bedą małe kloce, szyszki , słoma i wieksza ilość bambusa i trzciny
Obrazek

niech mi toś powie czy te dzbanuszki <tu słabo wiadać> to osy lepiarki? założyła gniazdo w nieużywanej metalowej beczce z przykrywą
Obrazek

a propos miesierki http://pl.wikipedia.org/wiki/Miesierka
Tomasz_PCH
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 kwie 2011, o 18:58

Post »

A to ciąg dalszy serialu:

Obrazek

W larwie jakbym widział kawałki pyłku.

Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

Dzięki fotkom , wiem mniej wiecej jak wyglądają moje maleństwa....:)
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”