Kaktusowo u Abaddon'a

Zablokowany
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusowo u Abaddon'a

Post »

Ciężarówką to chyba niestety nie, bo Pan Moroz trudny do targowania i kaktusy sprzedaje w cenach, które pozwolą na zakup jedynie kilku sztuk :) Nie wiem też co będzie można u niego spotkać. Czasami trafi się na kaktusa, którego nie ważna cena. Tym razem chyba nie nastawię się na wielkie zakupy, by znowu nie przeżyć zawodu jaki mnie spotkał na Targach :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Jedź i zrób rekonesans, ja pojadę za 2 tygodnie ;:136
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mateuszu, mnie się też Echinopis z odrostami bardziej podoba niż pojedyncze egzemplarze, być może 3-latek pojedynczy powinien dorodniej zakwitnąć, ale u mnie się to nie sprawdziło. Moje 3-letnie odrosty kwitły lepiej na mateczniku niż posadzone oddzielnie. Ja swojego boję się przesadzać by się nie rozsypał na oddzielne kawałki, wtedy mateczny wyglądałby tak, że pewnie wolałabym mu zastosować eutanazję niż skazywać go na obrzydliwy widok - przecież on tam w środku to obraz nędzy i rozpaczy - nie dociera tam światło, a musi wykarmić tyle potomstwa przy piersi.

A zdjęcia z kroplami na kolcach są rzeczywiście urzekające. Moje mają od czasu do czasu naturalne zraszanie, bo ja ich nie chowam przed deszczem, tylko nowo posadzone maluchy zabieram wtedy do domu. Pewnie to nie fachowo i nie książkowo, ale moje od lat to tolerują, a może nawet polubiły - nie mają zresztą innego wyjścia. :wink:
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ty się tłumaczyć nie musisz, bo każdy widział Twoją kolekcję i wiele osób bierze ją za przykład :) Echinopsisa zostawiam tak jak jest. Oderwanie odrostów nie jest wskazane, bo raczej to by tylko oszpeciło tego kaktusa...
Podlałem wszystko w środę zeszłego tygodnia, a tu teraz słońca tak mało. Woda nie ma jak odparować i kaktusy tak się opiły, że aż mnie zaskakuje jak bardzo powiększyły rozmiary :shock: Oby tylko nie popękały i oby w końcu pokazało się słońce :)

PS. Nie wiem czy to zasługa "bomby fosforowej" ale pokazuje się coraz więcej pąków :D Trochę kwiatków będzie w tym sezonie :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

abaddon1986 pisze:... Nie wiem czy to zasługa "bomby fosforowej" ale pokazuje się coraz więcej pąków :D
No właśnie z tym mam problem, bo stojąc na zewnątrz taka pogoda nie daje mi możliwości zasilenia ich jakąś "bombą" - mają tyle naturalnej wilgoci, że nie mam kiedy dodać im dodatkowego papu. Spoglądam do portalu pogodowego i jakoś trudno mi dojrzeć dłuższego bezdeszczowego okresu w najbliższym czasie, a dostały tylko czystą wodę na wybudzanie i teraz siedzą raczej dobrze opite na drastycznej diecie, a przecież stężenia nie można potem "podkręcić". :(
Z drugiej strony przy sporych zakupach w zeszłym tygodniu cieszy mnie, że nie ma ostrego słońca, bo maluchy mogą się aklimatyzować bez dodatkowego ocieniania.
No cóż wszystkim na raz nie można dogodzić.
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też przez wiele lat nie nawoziłam kaktusów, uważając to za zbędne. W końcu w naturalnych siedliskach mają jeszcze uboższe podłoże i bardziej kapryśne warunki.
W tym roku pomyślałam, ze spróbuję :) i podlałam już dwukrotnie nawozem, co prawda do storczyków, no ale zawsze to dodatkowe składniki mineralne.
Nooooo i powiem, że efekty chyba są, bo jest trochę obficiej w pąki niż w zeszłym roku :)

Oj tak, stężenia nie można dać "na zapas" żeby miały lepiej ;) W ten sposób straciłam dawno temu (młoda i głupia :wink: ) kilka roślin, to chyba były sępolie i fittonie... :roll:
Lato przed nami więc powinna zdażyć się okazja do zasilenia nawozem.
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

dopiero teraz na spokojnie nadrabiam zaległości w Twoim wątku i muszę przyznać, że zbiorówka w kwadratach robi wrażenie ;:oj
ilość zajętego miejsca to jedna sprawa,ale jakoś tak w kupie lepiej się prezentują :wink:

podobny problem z korzeniami u parodii mam ja - musiałam ją przesadzić, bo z braku korzeni wypadła z doniczki,ale niestety żadnych nowych nie widzę ;:185

zdjęcia z kropelkami wody nadają roślinom arystokratycznego wyglądu ;:306
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

sokolica pisze:Jak to było? "Żeby zdjęcia miażdżyły czaszkę"... :lol:
Aaaaaa, więc to stąd ten ból głowy i ucisk w mózg od góry! A myślałam, że to wpływ zmieniającego się ciśnienia atmosferycznego... ;)

Zdjęcia - cudo! ;:215
I modele oczywiście też :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie, że się podoba :wink:
A teraz coś co wszyscy lubią najbardziej. Wychodzę rano zobaczyć jak kaktusy zniosły 6*C w nocy a tu:

Notocactus uebelmannianus
Obrazek

Długo trwało rozbudowywanie tego pąka ale dzisiaj w końcu mogłem zobaczyć kwiat :) No i wątpliwości zostały rozwiane czy to N. crassigibbus czy N. uebelmannianus :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

To Twój pierwszy kwiat tego sezonu, chyba? :D Bardzo efektowny, i od razu ładny kolorek zamiast np. oklepanego żółtego.
Chyba nawóz pod pomidorki zdał egzamin ;:63
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wspaniały widok! Warto było czekać. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19

Post »

;:63 Baaardzo efektowny kwiat.
Czekam z niecierpliwością na następne :D
Pozdrawiam Andrzej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Jej Mateusz ale "pojechałeś" takim widokiem :lol:
Przecudo ten kwiat! ;:180
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Cudowny, wyborny ;:108 też go mam, chyba jeden z ładniejszych notocactusów ( przynajmniej dla mnie) ;:138
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sokolica pisze:To Twój pierwszy kwiat tego sezonu, chyba? :D Bardzo efektowny, i od razu ładny kolorek zamiast np. oklepanego żółtego.
Chyba nawóz pod pomidorki zdał egzamin ;:63
Pierwsze kwiaty w tym sezonie należały do Parodia chrysacanthion :) Kwiatu tego notocactusa raczej nie zaliczam do "swoich", bo kupiłem tego kaktusa w tym sezonie, więc zimowanie zapewnił mu ktoś inny :) U mnie tylko zdecydował się wyprodukować pąka, którego było widać już na wcześniejszych zdjęciach, na których się załapał :) Miał zaczątki jeszcze dwóch, ale czy zdecyduje się je rozbudować to nie wiem... Na razie kwiat zasłania mi widok i nie mam jak sprawdzić :D

Mam jeszcze drugiego notocactusa bardzo podobnego do tego prezentowanego na zdjęciach. Niestety ten drugi pąków na sobie nie ma i on pozostaje zagadką crassigibbus czy uebelmannianus? :)

W sprawie pozostałych osobników z pąkami, w razie rozkwitu będę informował 8-)
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”