Fasola ozdobna - Phaseolus coccineus

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fasola ozdobna - Phaseolus coccineus

Post »

Ale to skrzyżowanie musiało zajść jeszcze na plantacji nasiennej, bo łupiny nasion mają jeszcze geny rośliny macierzystej.
Co innego, że sam też krzyżowałem te fasole, ciekawe co wyjdzie w następnym pokoleniu :?:
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W zeszłym roku siałem tylko fioletowo czarne nasiona, w tym roku doczekałem się aż 5 odmian barwnych, ale to jeszcze nie koniec :)
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siejecie już fasolę? :)
Obrazek
Białe i czarne kupione, reszta z zeszłorocznego zbioru. To po prawej wyciągnąłem ze strąka fasoli 'Blauhilde'. W jednym strąku nasiona były wyraźnie szersze i bardziej spłaszczone niż reszta. Może krzyżówka z ozdobną? Byłoby ciekawie :)
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Krzyżówka? No no... Brzmi ciekawie ;:oj
Jeszcze nie wysiewałam, może w tym tygodniu ;:224
Muszę znowu mieć fasolę..Jest piękna. Rosła jak szalona i nie stwarzała żadnych problemów :tan
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mateo pisze:To po prawej wyciągnąłem ze strąka fasoli 'Blauhilde'. W jednym strąku nasiona były wyraźnie szersze i bardziej spłaszczone niż reszta. Może krzyżówka z ozdobną? Byłoby ciekawie :)
U fasoli tak jak i dyniowatych krzyżówki wychodzą dopiero w drugim roku :) Kupiłeś świeże nasiona blauhilde w zeszłym roku, czy wysiałeś swoje z 2011 roku? U mnie blauhilde (cała wysiana paczka w 2011), wysiewałem ciemnobeżowe, a w każdym strąku były białe i takie też następnego roku wysiałem wyszły od razu ciemnobeżowe...
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłem w zeszłym roku. Były jasnobrązowe. Ale jak jesienią zbierałem to były białe, teraz już są kremowobeżowe. Czyli ciemnieją z wiekiem.
Nasiona fasoli ozdobnej też ciemnieją - wyjęte świeżo ze strąka są np. czarne z różowymi cętkami, jak trochę poleżą to cętki ciemnieją, a u starych nasion są brązowe.
To nasiono które pokazałem na zdjęciu ma kolor identyczny jak inne u 'Blauhilde', ale trochę inny kształt. Jeżeli to krzyżówka z kolorową ozdobną to nowy kolor wyjdzie przy następnych zbiorach.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja swoją już posiałem i nawet wzeszła. :-)

Pozdrawiam!
LOKI
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40

Post »

Kochani, podpowiedzcie mi, czy fasolę mogę siać co roku w to samo miejsce?
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w tym roku specjalnie posiałem ją w innych miejscach niż rok temu (a w zasadzie to jeszcze nie skończyłem siać - tym razem będzie jej duuuużo więcej niż poprzednio :) ) bo czytałem że fasola i inne rośliny strączkowe mogą sprawiać problemy jak rosną rok po roku w tym samym miejscu. Że niby ziemia się wyjaławia, gromadzą się pasożyty czy coś w ten deseń. Nie wiem na ile to prawda, w końcu byliny a tym bardziej drzewa rosną wiele lat w jednym miejscu, ale rzeczywiście raz rok po roku wysiałem groszek pachnący w tym samym miejscu pod płotem i za drugim razem wcześnie zaczął zdychać.
W każdym razie nie od dziś wiadomo że rośliny wolą płodozmian.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mateo, masz rację. Ja już trzeci rok pod rząd wysiałem fasolę w tym samym miejscu przy okazji ją nawożąc obornikiem, dwa lata rosła i miała miliony strąków, w tym roku za pewne będzie tak samo.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Obornik pod fasolę? Mądre książki mówią, że strączkowe nie lubią świeżo po oborniku rosnąć, a tu fasola, jak w bajce, do nieba ma rosnąć. I weź tu bądź mądry. :D
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drako, obornik jest 3 letni :D Poza tym fasola jeśli azotu nie potrzebuje dużo to inne związki pobierze.
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Post »

Tydzień temu wysiałam fasolę ozdobną i to pierwszy raz, nie miałam jej wcześniej w ogrodzie ani nie widziałam nigdzie w ogrodach znajomych. Macie może jakieś zdjęcia z kompozycjami z fasolą ozdobną w waszych ogrodach z sezonów poprzednich...ciekawa jestem jak ona się prezentuje w całej okazałości. Na małym zdjęciu z opakowania wydała mi się bardzo atrakcyjna :wink:
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na opakowaniach nasion kwiaty są zebrane "do kupy" żeby atrakcyjniej wyglądało. W rzeczywistości nie wyrastają tak gęsto, ale i tak ładnie wygląda zielona ściana z liści z wystającymi gronami jaskrawych kwiatów.
Oprócz samych kwiatów zdjęć fasoli do tej pory nie robiłem, ale sporo ich znajdziesz w guglownicy.
Miałem kiedyś fasolę w skrzynkach na balkonie i na prawdę ciekawie to z daleka wyglądało. Mało kto miał taki zielony balkon.
Balkonik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2011, o 17:16

Fasola ozdobna

Post »

Jak w temacie, na balkon w tym roku kupiłem kratkę drewnianą ( po części pergole ) bez donicy w zestawie, kwiaty mam w korytku, które już postawiłem dziś przy ów kratce, wymiary 180 x 180cm.

Fasolka wzbiła się już na ok.15 cm. Jak pokierować ją / pomóc jej wspinać się na kratkę? Czy pokierować ją przy pomocy sznurka czy też spokojnie stawiając ją przy pergoli ona sama pod własnym ciężarem opadnie w ową stronę? Podobne pytanie mam w przypadku powojnika pnącego, tyle, że on jeszcze na razie niższy :)

Czy jakoś pomóc im skierować się przy pomocy drobnych palików / sznurka :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”