Kaktusy Rafała
- chaveiro
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktusy Rafała
W sumie to było nie było poza Brazylią i kaktusami tam występującymi mówimy do wszystkich innych po hiszpańsku, a do brazylijskich po portugalsku i będą rosły jak na drożdżach
- Rafal44
- 500p
- Od: 15 kwie 2013, o 21:44

Sokolica
Co prawda to prawdasokolica pisze:Gumno ma za mało słońca, nieładnie rośnie w słupek.

Inez Dzięki

Paula15 wiedza

Chaveiro
Nie do końca nie które wywodzą się z USA (angielski) a nie które Kanada (francuski) i jeszcze parę wyjątków poza tym się zgadzachaveiro pisze:W sumie to było nie było poza Brazylią i kaktusami tam występującymi mówimy do wszystkich innych po hiszpańsku, a do brazylijskich po portugalsku i będą rosły jak na drożdżach

Pozdrawiam Rafał
- LUKASxd
- 500p
- Od: 30 wrz 2012, o 13:07
Parodia horstii super zakwitła, a gymno może wyciągnięty, ale ma ładne ciernie
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- Rafal44
- 500p
LUKASxd
Gymnocalycium horstii 2012-06-19

Lobivia silvestrii ulubiona roślina przędziorków
zżarły ją

2013-04-22 tyle zostawiłem.

Parodia buiningi 2012-06-07

Gymnocalycium horstii 2012-06-19

Lobivia silvestrii ulubiona roślina przędziorków

2013-04-22 tyle zostawiłem.

Parodia buiningi 2012-06-07

Pozdrawiam Rafał
- LUKASxd
- 500p
- Od: 30 wrz 2012, o 13:07
Gymnocalycium horstii bardzo piękne
Parodia buiningi śliczna
Pozdrawiam

Parodia buiningi śliczna

Pozdrawiam

Ale ładna Parodia, jakie fajne ma żebra
O przędziorkach nawet nic nie mów...dziadostwo zjadło mi jedną baldiankę, cała teraz jest brązowa i stożek wzrostu też więc nie wiem co dalej z nią będzie. poza tym rozpleniły się w najlepsze po całym parapecie, że musiałam ostatnio opryskać Magusem każdego jednego kaktusa. Jak na razie sytuacja wydaje się być opanowana...a może to tylko pozory i małe dziady szykują odwet

O przędziorkach nawet nic nie mów...dziadostwo zjadło mi jedną baldiankę, cała teraz jest brązowa i stożek wzrostu też więc nie wiem co dalej z nią będzie. poza tym rozpleniły się w najlepsze po całym parapecie, że musiałam ostatnio opryskać Magusem każdego jednego kaktusa. Jak na razie sytuacja wydaje się być opanowana...a może to tylko pozory i małe dziady szykują odwet

- Rafal44
- 500p

LUKASxd Fajnie że Ci się podobają

Inez Przędziorki to chyba najgorsze robactwo kiedyś jak nie wiedziałem co to zjadły mi od groma kaktusów

Jak zniszczyły stożek to może puści odrostInez pisze:ała teraz jest brązowa i stożek wzrostu też więc nie wiem co dalej z nią będzie.

Inez pisze:...a może to tylko pozory i małe dziady szykują odwet

Pozdrawiam Rafał
- Rafal44
- 500p
Notocactus scopa 2012-06-19

2013-04-22

Mediolobivia haagei ze 2 lata temu przeżyła atak przędziorków ale cała była brązowa więc uciąłem wierzchołek po czasie pojawił się odrost i go ukorzeniłem jest taki mały że daruje sobie pokazywania go

Gymnocalycium saglionis 2011-02-21

2013-04-22

2013-04-22

Mediolobivia haagei ze 2 lata temu przeżyła atak przędziorków ale cała była brązowa więc uciąłem wierzchołek po czasie pojawił się odrost i go ukorzeniłem jest taki mały że daruje sobie pokazywania go

Gymnocalycium saglionis 2011-02-21

2013-04-22

Pozdrawiam Rafał
Mmmm jaki dorodny tłuściutki gymnol
N. scopa miałam kiedyś ale...odmówił współpracy, nie chciał w ogóle rosnąć przez kilka lat, siedział taki knypek aż w końcu zwiędł i podlewanie nie pomagało. Zauważam, że do niektórych rodzajów "nie mam ręki" a prym wiodą Ferocactusy, więdną, zasychają...nie wiem o co im chodzi ;)
A u Ciebie nawet kwitł ten notokaktus
super! A nie kluje przypadkiem teraz jakiegoś pąka?
Bidula ta Mediolobivia...
Dziadostwo jakby się u mnie wycofało, oglądałam dzisiaj kaktusy i wygląda na to, że się wyniosły
Dobrze że pączków nie zdążyły zeżreć....
Na razie stoi sobie ten podjedzony gymnol i ani drgnie, odrostu też nie widać, hmmm ale racja, powinien coś wypuścić, w końcu to taki mechanizm ochronny, tylko może nie ma siły na odrost po tej inwazji...

N. scopa miałam kiedyś ale...odmówił współpracy, nie chciał w ogóle rosnąć przez kilka lat, siedział taki knypek aż w końcu zwiędł i podlewanie nie pomagało. Zauważam, że do niektórych rodzajów "nie mam ręki" a prym wiodą Ferocactusy, więdną, zasychają...nie wiem o co im chodzi ;)
A u Ciebie nawet kwitł ten notokaktus

Bidula ta Mediolobivia...
Dziadostwo jakby się u mnie wycofało, oglądałam dzisiaj kaktusy i wygląda na to, że się wyniosły

Na razie stoi sobie ten podjedzony gymnol i ani drgnie, odrostu też nie widać, hmmm ale racja, powinien coś wypuścić, w końcu to taki mechanizm ochronny, tylko może nie ma siły na odrost po tej inwazji...

- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Fajny taki napity ten Gymnol. Notocactus też bomba.
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój N. scopa jakoś nie zamierza kwitnąć
A i u mnie chyba w wygrałam z przędziorkami, ale na wszelki wypadek wczoraj jeszcze raz poczęstowałam je Magusem

- Rafal44
- 500p
Witajcie dziękuje za obecnośc
Inez

Inez
Nie przejmuj się też tak mam np. sulki niby rosną , tworzą pąki ale usychają i odpadająInez pisze:Zauważam, że do niektórych rodzajów "nie mam ręki"

Niestety nie kwitł kupiłem go z pąkiem w dodatku przekwitniętymInez pisze:A u Ciebie nawet kwitł ten notokaktussuper!

Na razie się nie zapowiada ale ma jeszcze czasInez pisze:A nie kluje przypadkiem teraz jakiegoś pąka?

Pozdrawiam Rafał
- Rafal44
- 500p
C.D
Nadzieja Dziękuje
Paula15
Przędziorki z tego co mi się wydaje bardziej atakują latem lubią suche powietrze więc dobrze pryskac wodą od czasu do czasu tak coś gdzieś kiedyś wyczytałem.
Inez I żeby tylko roślina nie osłabła na tyle że sama zrzuci pąki.Inez pisze:Dziadostwo jakby się u mnie wycofało, oglądałam dzisiaj kaktusy i wygląda na to, że się wyniosłyDobrze że pączków nie zdążyły zeżreć....
Spokojnie nie od razu Kraków zbudowano dojdzie do siebie może nawet trudne doświadczenie uczyni go silniejszymInez pisze:Na razie stoi sobie ten podjedzony gymnol i ani drgnie, odrostu też nie widać

Nadzieja Dziękuje

Paula15
Moja Parodia horstii var. purpureus też nie kwitła aż w poprzednim sezonie strzeliła około 7 kwiatami a poza tym N. scopa kwitnie bardziej latem.Paula15 pisze:Mój N. scopa jakoś nie zamierza kwitnąć
Pryskaj pryskaj pewności nigdy za wiele. Brak tolerancji dla tego plugastwaPaula15 pisze:A i u mnie chyba w wygrałam z przędziorkami, ale na wszelki wypadek wczoraj jeszcze raz poczęstowałam je Magusem![]()

Pozdrawiam Rafał
Mam nadzieję że baldiana utrzyma te pączki, bo jej za bardzo nie podgryzły (chodzi o pierwszą baldiankę, tę drugą podżarły bardziej, narobiły plam).
Zgadza się przędziory lubią sucho i ciepło. Ale u mnie wylazły wiosną...nawet nie zdążyłam się obejrzeć a parapet był cały w robactwie.
Tak właśnie myślę, że teraz kaktusy będą miały większą wilgotność, no bo w końcu od czasu do czasu trzeba podlać, to nie będzie to atrakcyjne miejsce do żerowania dla tych...
Rozumiem, pączek był kupny
ale to nic, takie też cieszą, choć wiadomo "swoje" najbardziej.
Zgadza się przędziory lubią sucho i ciepło. Ale u mnie wylazły wiosną...nawet nie zdążyłam się obejrzeć a parapet był cały w robactwie.
Tak właśnie myślę, że teraz kaktusy będą miały większą wilgotność, no bo w końcu od czasu do czasu trzeba podlać, to nie będzie to atrakcyjne miejsce do żerowania dla tych...

Rozumiem, pączek był kupny

- Rafal44
- 500p
Inez
a dziadostwo jest tak małe że przeważnie zauważamy jak już coś się dzieje z kaktusem.
Pewnie całą zimę planowały atakInez pisze:..nawet nie zdążyłam się obejrzeć a parapet był cały w robactwie.

Prawda czyjeś kwiaty cieszą oko a swoje oko iInez pisze:Rozumiem, pączek był kupnyale to nic, takie też cieszą, choć wiadomo "swoje" najbardziej.

Pozdrawiam Rafał