Mój ogródek - chatte - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko, zdjęcia nowości to moze jutro, bo dziś ich nawet nie przygotuję (dopiero je zrobiłam). Ale bedą na pewno :D

Grażynko, dzięki za te informację. Na nagietkową maść przepis znałam (i podałam), ale na liliową nie :oops:

Julko, wpadaj, wpadaj! Jestes zawsze mile widziana :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to teraz wstawię jeszcze trochę fotek z mojego bałaganiarskiego ogródka :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Jakie piękne malwy wyhodowalaś Izo :shock: :D
Piękne są...
widzę ,że nie tylko u mnie się pokłada wiele roślin.
Dziś pościnałam całe mnóstwo ziół ..począwszy od przekwitłej lawendy...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Krysiu, niestety nie ustrzegłam malw przed rdzą. Pryskałam kilka razy, ale i tak obie złapały to świństwo.
Rosliny musiały sie połozyc, bo przez kilka dni u mnie lało jak z cebra. Niektóre się trochę podnoszą, ale inne trzeba ciąć. Musiałam sciąć prawie cały len, bo zupełnie się połozył.
Lawendę zetne do suszenia jutro.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza właśnie miałam cię zapytać o len,który dostałam od ciebie.
Był posadzony w zeszłym roku,trochę sie pokładał,ma śliczne niebieskie kwiatki.
Musiałam go przesadzić,więc go trochę głębiej posadziłam i okopałam.
Na razie jest w porządku,ale czy po kwitnieniu przycina się go ?
Jeśli tak to do jakiej wysokości?
Do czego używasz ściętej i ususzonej lawendy?
Czy ją ścina się właśnie teraz?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

chatte pisze: Obrazek
Iza,czy na tym zdjęciu jest tymianek?
Dostałam od ciebie dwie sadzonki podobne właśnie do rośliny na zdjęciu.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A pokażesz jak nisko ścinasz lawendę? teorię znam, ale co innego wiedzieć a co innego widzieć :roll:

I jeszcze jedno pytanie, czy suszysz zioła w suszarce, czy luzem w temperaturze pokojowej? Coś mi się kołacze w głowie, że chyba masz suszarkę, czy dobrze pamiętam?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Tak dawno tu nie byłam a tu zasypane kwieciem :roll: i nie wiem dlaczego nazywasz bałaganiarskim ten piękny ogród :wink:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, niepotrzebnie sadziłaś len głębiej. Czy "okopałam" znaczy, ze obsypałaś go ziemią? :shock: Len nie wymaga szczególnych zabiegów , przesadza się go tak jak inne rosliny. Tylko jeżeli robisz to kiedy, jest już wysoki, to lepiej go przyciąć, zeby się nie pokładał.
Po kwitnieniu mozna go przyciąć, ale nie trzeba. Ja zostawiam zazwyczaj nieprzycięty, zeby się wysiewał, a poza tym on za jakis czas znów otwiera kwiatki i to przez dłuższy czas. W tym roku musiałam większość przyciąć, bo deszcz całkowicie połozył rosliny. Zrobiłam to mniej więcej w połowie kępek.
Lawendę ścina się kiedy jest w początkowej fazie, albo w pełni kwitnienia (są dwie "szkoły" ;))
Ja scinam jak jest w pełni kwitnienia i po wysuszeniu wkładam do woreczków, które wieszam w szafie (przeciw molom).
Na zdjęciu jest lebiodka, czyli oregano. Tymianek jest o połowę niższy. i ma trochę inne kwiatki. Pokazywałam go gdzies wcześniej. Czy oregano kwitnie u Ciebie? :D

Beatko, jeszcze nie cięłam, bo wczoraj nie zdążyłam, a dziś znów kropi :(
Jak będę ciąć, to postaram się zrobić "dokumentację zdjęciową" ;) Ścinam zazwyczaj same łodyżki kwiatów wystające ponad cały krzew. Jeżeli krzaczek wymaga przycięcia, to robię to raczej wiosną, ale nie tnę mocno.
Masz świetną pamięć Beatko :D Tak, mam małą suszarkę (o wiele za małą jak na moje potrzeby).
Luzem nie mogę suszyć, bo mam wilgoć w domu i zadnego strychu :(

Wiesiu, bałagan jest straszny, ale ma to swoje dobre strony (dla oglądających) bo nie widać w tym gąszczu chwastów :lol: Dla mnie gorzej, bo czasem zauważam chwast dopiero jak mi sięga do pasa i "robi" juz nasiona :?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mam jeszcze chwilkę, to szybciutko wstawię jeszcze trochę zdjęć.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Kolejne wieczorem ;)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja nie zauważyłam ogródkowego bałaganu. Za to piękne i niezwykle obficie kwitnące rośliny. Cudna hortensja,mikołajek,malwy, odętki, groszki itd.......... :P :shock:
Wcale nie widać działalności suszy. A co jest na ostatniej fotce, bo nie rozpoznaję. :shock:
Bylica niesamowita a mojej połowę ślimaki zżarły i teraz wypuszcza dopiero małe przyrosty - ale czy uda mi się ją obronić skoro ciągle pada ? :cry:
A co to Izuś za liliowiec - znasz odmianę ?
Kupiłam u nas na targowisku ciemno bordową do czarnego lilię podobną do tej którą pokazałaś z kiermaszu, ale nie wiem czy to sama. Jest prawie taka sama. Podobno w sobotę będą mieli więcej, więc mam ochotę tam pojechać i zobaczyć.
A wracając do twojego ogródka, to chciałabym , żeby w moim wszystko tak kwitło jak u Ciebie. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kogra pisze: A wracając do twojego ogródka, to chciałabym , żeby w moim wszystko tak kwitło jak u Ciebie. :wink: :lol:
:;230 :;230 :;230 A ja tak często myslę o Twoim!

Grażynko, balaganu nie widać tylko na zdjęciach. Ja juz nie wiem gdzie stawiać nogi! Tak gęsto wszystkiego nasadziłam, ze mam poważne problemy z poruszaniem się, zeby czegoś nie zdeptać. Z tego niewiele roslin rosnie już na swoich miejsca, a te co myslę, ze rosną, pewnie tez je zmienią :;230
W czasie suszy latałam z konewką do upadłego, a teraz ciągle pada, to tylko choróbska się plenią :(
Na dwóch ostatnich zdjęciach jest moja duma, makleja sercowata :D, a jak slimaki zeżrą Ci piołun, to Ci przyslę następny.
Nie wiem Grażynko, co to za liliowiec. Dostałam go od Lilki, wiec musze sprawdzić, czy ona zna jego nazwę.
Grażynko, a czy tę lilię kupiłas z kwiatem? I za ile? Jeżeli ma kwiat, to czy mogłabys go sfocić?
Ta Laetitia miała kwiaty średnicy ok. 20cm.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Najciemniejszy liliowiec jaki mama, to Starling.
Obrazek
http://www.geocities.com/frudrake/garden.html

A " czarna Lilia" to podobno Landini :-) - też o niej marzę :P
jest tu, ale cena trochę...eeee + wysyłka
http://www.kryszkiewiczogrody.pl/cebulk ... ni,11.html
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ten liliowiec jest cudny Haniu!
Ale lilia jest całkiem inna. Laetitia ma wywinięte płatki i kwiaty olbrzymie!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Haniu czy Ty masz tego liliowca ? :shock: On mnie powala swoim kolorem, tak jak lilia pokazana przez Izę.

Nie wiem czy to ta sama, ale w sobotę pójdę na targ i zapytam o nazwę a tę co podała Hania sobie zapiszę.
Cebule były bez kwiatka, bo te dopiero urosną. Kwiaty były obok cebulek. Wyglądały podobnie jak te z twojego zdjęcia, ale głowy nie dam. Cebule były po 2 zł za sztukę, ale mnie dostała się ostatnia, chociaż całkiem sporych rozmiarów. Posadziłam ją już z innymi i mam nadzieję, że zrobi kwiaty do listopada.
Jeśli chcesz to Ci kupię, jeśli będzie to Laetitia.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”