Pobojowisko odsłona I

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2013, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pobojowisko odsłona I

Post »

Odmeldować bym się chciała, żyję :wit

Walczymy zaciekle, zima opuściła nas dopiero w kwietniu i to +/- w połowie, więc tyły straszne, ale przynajmniej odmalowaliśmy kuchnię :heja

Niewiele udało nam się zrobić, ale jakieś tam drobne zmiany nastąpiły, to coś mogę pokazać.

ObrazekObrazek

Przed i po. Pozbierałam po ogrodzie irysy i takie sobie kółeczko strzeliłam. Jako że kółeczek nigdy za mało pod lilakiem kolejne tym razem z marcinków, one już sobie tam grzecznie rosły(u mnie to marcinki w hektarach można było mierzyć ;:223) trzeba było tylko kółko wyciąć - masakra jakaś jakie to ma korzenie, poplątane wszystko jak mój kabel od słuchawek :wink: Kamloty sąsiad zbierał z pola, więc by nie musiał daleko wozić zaproponowaliśmy mu zrzut niepotrzebnego balastu na podwórku, koszt czteropaka i mam całkiem sporą stertę kamlotów :tan

Obrazek

A tu je Forsycja, lilak dwa, a w środek w ramach walki z nudą wmontowałam irysy, tylko te klapiaste, bo irysów to ci u mnie też po dostatkiem :?

Obrazek

A to pancerny inspekt, misiek sam robił ;:108 Ja dumnie malowałam(impregnat do drewna) ciesząc się, że mam swój wkład. Misiek subtelnie mi wytknął przy jakimś zacieku: "ej! maluj równo, zacieki Ci wychodzą potem powiesz, że to ja" Na pytanie jak się go będzie uchylać, bo diabelstwo ciężkie usłyszałam "No nie czepiaj się, deskę sobie podłożysz".
Deska się sprawdza. :wink:

ObrazekObrazek

A to inspektowa zawartość, papryka i pomidorki. Na punkcie pomidorków to mi totalnie odbiło. Z teściem możemy sobie rączki podać. I pomyśleć, że jeszcze jakiś czas temu uważałam, że on jakiś nienormalny, że tak lata wokoło tych pomidorów, a teraz mam tak samo. ;:224

Obrazek

I takie tam pierwsze warzywka. Por, cebula ta na szczypiorek, rzodkiewka, marchewka, pietruszka, sałata - standard. W sumie to niewiele widać, bo niedawno wysiewane :;230

Obrazek

Pierwsze straty, no złamało się, nosz normalnie się złamało, a wyglądało tak solidnie ;:145 Bo to co mi teraz misiek kupił to nie wygląda w ogóle, strach do ręki chwycić...ehh...

Ciąg dalszy nastąpi...
Pozdrawiam /// Pobojowisko odsłona I
-------------------------------
Mężczyźni są jak kafelki, jak dobrze ułożysz możesz deptać przez całe życie... ;)
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irysowa rabatka super ;:215
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Suuuuper :) Łopatka nie wytrzymała tempa :wink: Wszystko pięknie, ale wywal, na litość, ten azbest z zagonów, bo padniesz zanim ci pomidory obrodzą. Z eternitu sobie płotki robić? :shock: No masz fantazję.
Podczytuję wątek i trzymam kciuki :D
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Azbest zakopany do ziemi nie szkodzi. Działanie szkodliwe mają drobiny azbestu we wdychanym powietrzu.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

Pięknie się robi, zaiste. Ale te marcinki to, na moje oko, za gęsto. Bo one jesienią robią się wielkie, a poza tym z roku na rok się powiększają. Zostaw im trochę przestrzeni życiowej.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Inspekt - prima sort ;:108 jak Misiek taki zdolny to powinnaś go częściej "zagospodarowywać ogrodniczo" :uszy
Jak Ty dokładnie wszystko wypieliłas ;:oj no, ja taka zdolna to nie jestem... :oops:
jeśli obrzeża rzeczywiście z eternitu - wywaliłabym z miejsca, czy azbest pyli, czy siedzi w ziemi, to jedno licho i jak najdalej od nas powinien być.
:wit
Ula czy ten Twój wątek nie powinien być raczej w dziale Mój piękny ogród http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=2
Może poproś Moderka, żeby go tam przeniósł ?
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dorcia7 pisze:Irysowa rabatka super ;:215
Dziękuję, mi też się podoba. ;:173
Spacja pisze: Z eternitu sobie płotki robić? :shock: No masz fantazję.
Dziękuję, dziękuję jednakże z przykrością muszę stwierdzić, że to niestety nie mój pomysł, mój geniusz tak daleko nie sięga :wink:
GrzegorzR pisze:Azbest zakopany do ziemi nie szkodzi. Działanie szkodliwe mają drobiny azbestu we wdychanym powietrzu.
Ave pisze:jeśli obrzeża rzeczywiście z eternitu - wywaliłabym z miejsca, czy azbest pyli, czy siedzi w ziemi, to jedno licho i jak najdalej od nas powinien być.
Z tego co mi wiadomo, groźne jest wdychanie pyłu azbestowego, który powstaje np. w wyniku cięcia czy też pękania płyt. Więc się z Grzesiem zgadzam:) Póki co grzecznie siedzi w ziemi to nie wyciągam, jeszcze mi popęka podczas tego wyciągania i się jakiegoś raka nabawię, i na co mi to :wink:
A tak poważniej, to są tego magicznego "płotku" ze dwa metry, może mniej, i wyleci już za niedługo, bo inaczej będzie się znajdował w połowie trawnika, a to mi jakoś tak, no nie wiem, chyba wizualnie nie będzie odpowiadać
Ave pisze:Inspekt - prima sort ;:108 jak Misiek taki zdolny to powinnaś go częściej "zagospodarowywać ogrodniczo" :uszy
Jak Ty dokładnie wszystko wypieliłas ;:oj no, ja taka zdolna to nie jestem... :oops:

Przekażę mu, ucieszy się chłopina, on to na pochwały strasznie łasy jest. ;:108
Misiek to jest używany bardzo często, jakkolwiek by to nie brzmiało , obecnie wykorzystuje go do sklepania doniczek...Pochwalę się jak już skończy.

A to wypielenie, to się przyznam, że to tak nie dokońca wypielone jest. Misiek przekopywał a ja na kolana, pazurki w dłoń i wybierałam chwasty;:131
Ave pisze:Ula czy ten Twój wątek nie powinien być raczej w dziale Mój piękny ogród http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=2
Może poproś Moderka, żeby go tam przeniósł ?
A bo ja wiem, tu chyba też pasuje :?
Mężczyźni są jak kafelki, jak dobrze ułożysz możesz deptać przez całe życie... ;)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tamtym dziale prezentowane są ogrody Forumowiczów, więc więcej Gości byś miała :uszy
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Saskja pisze:Pięknie się robi, zaiste. Ale te marcinki to, na moje oko, za gęsto. Bo one jesienią robią się wielkie, a poza tym z roku na rok się powiększają. Zostaw im trochę przestrzeni życiowej.
Marcinków nie ruszałam, one już tam były, poszłam na łatwiznę tylko je subtelnie ociosałam łopatą, coby im kształt nadać i wkopałam ogranicznik aby się nie rozłaziły. Zobaczymy jak będą sobie radzić do jesieni, najwyżej później się będzie kombinować, jak to przerzedzić, bo plątanina tam taka, że ja to tak bardziej drastycznie działam. Jak nie idzie po dobroci to wszystko won i dajemy nowe ;:224
Ave pisze:W tamtym dziale prezentowane są ogrody Forumowiczów, więc więcej Gości byś miała :uszy
Hmmm... To jest argument.
Moderator pilnie poszukiwany! Będziemy robić transfer :wink:
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Na marcinki uważaj, mi rozlazły się na całą rabatkę. One się nie cackają, biorą co chcą i rosną gdzie chcą...
Awatar użytkownika
ZosiaSamosia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2013, o 22:12

Post »

Przeczytałam całość jednym tchem :)
Ech, zazdroszczę tego starego siedliska.. Zawsze o takim marzyłam ale koniec końców moja praktycznosc zwyciężyła nad romantyzmem :). Miało być wszystko nowe i łatwiejsze od obróbki ale i tak mam gruz w ziemi :)

Tak czy owak jesteśmy na podobnym etapie, choć Wy tworzycie na kanwie starego a my ze starych to mamy tylko gruz i chwasty :)

Pozdrawiam

Zosia
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Drako pisze:Na marcinki uważaj, mi te france rozlazły się na całą rabatkę. One się nie cackają, biorą co chcą i rosną gdzie chcą...
Ja właśnie dlatego, żeby się nie rozłaziły wkopałam im ogranicznik (taki plastikowy zielony badziew) na 20cm w głąb, to nie wystarczy? za mało?
ZosiaSamosia pisze:Przeczytałam całość jednym tchem :)
Ech, zazdroszczę tego starego siedliska.. Zawsze o takim marzyłam ale koniec końców moja praktycznosc zwyciężyła nad romantyzmem :). Miało być wszystko nowe i łatwiejsze od obróbki ale i tak mam gruz w ziemi :)

Tak czy owak jesteśmy na podobnym etapie, choć Wy tworzycie na kanwie starego a my ze starych to mamy tylko gruz i chwasty :)

Pozdrawiam

Zosia
Ciesz się, że masz "tylko" gruz, naprawdę...
Ja się już prawie przyzwyczaiłam do swojego i naprawdę byłabym wdzięczna gdyby u mnie było tylko to;)

Dziś rozwalaliśmy "Górę Kościuszki". Totalna makabra: talerze, szklanki, łyżka stołowa wykonana z jakże szlachetnego aluminium, pręty metalowe, kable, słoiki, butelki, milion siatek foliowych - takich porozrywanych, żeby się "łatwiej" wybierało, jakieś bandaże - też oczywiście w strzępach, kilka par anty-gwałtów(czyt. podkolanówki rajstopowe) - niestety nie mój rozmiar ;:145 , zadymiacz do pszczół (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) i to akurat powędrowało do działu zabytki - tak samo jak wykopana w którymś z bud gospodarczych maszynka do mielenia mięsa wielkości mniej więcej mojego psa ;:oj A nawiązując do psa - kości jest tyle, że spokojnie jestem w stanie poskładać z tego kilka zwierzątek domowych, przy czym jedna wykopana gicz może sugerować, że składanie zwierzątek zaczynamy od konia ;:202
Reasumując to ja nie mam ogródka. Ja mam wysypisko śmieci na cmentarzu ;:223

Ale walczymy zaciekle... mamy zamiar wyjść na prostą w tym roku z tyłem, a front zostawimy sobie na przyszły rok (wpadnę tam jedynie z kosiarką albo chwastoubijaczem, żeby mi zielsko okien nie przysłaniało), wprawdzie na początku chcieliśmy szarpnąć się na całość, ale już nam przeszło ;:14 Głównie z powodu pięknej zimy tej wiosny...

A i jeszcze coś takiego mi się pojawiło na kilku pomidorkach. Za zimno mają? za ciepło? za sucho? za mokro? Zaraza jakaś mi wlazła? ;:145 Bo jak zaczęłam czytać to mi do wszystkiego pasuje i za zimno i poparzenie słoneczne, albo za mokro... jakaś przewrażliwiona chyba jestem...

Obrazek

Poszukuję jeszcze porządnej kosiarki spalinowej najlepiej z napędem (mam elektryczną ale już mnie te kable doprowadzają do szewskiej pasji) więc jeśli ktoś może coś polecić wszelkie sugestie chętnie przyjmę, tylko żebym nie dostała migotania przedsionków spoglądając na blankiecik z ceną :wink:
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Moje pomidorki po wsadzeniu też tak miały, nie martw się - zaraz wyrosną nowe.

Odnośnie marcinków - posiadam mozgę variegatę. Była wsadzona w dużą donicę, a w tym roku okazało się, że uciekła... donicę przysypałem przypadkiem ziemią, no i sobie poszła na spacer. Marcinki też pewnie wykorzystają taką okazję.
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Obrazek

Etap I, zrównanie z ziemią, zakończony powodzeniem :tan
U mnie to chyba jakiś las wcześniej rósł, jeszcze chyba z 10 korzeni wyciągnęliśmy, ale przynajmniej da radę z tego coś wybrać do dekoracji :D
Pozostało nam oczyszczenie z resztek zielska (które się na pewno jeszcze gdzieś uchowało), wyrównanie terenu ;w niedzielę Pan ojciec głowa rodu przybędzie z niwelatorem, będę zapychać po włościach z palikami :); i dalej już z górki: trawniczek, drzewka, rabatki... Liczę na to, że do końca miesiąca się z tym uporamy, no chyba, że nas pracunia pogoni to może zajmie nam to trochę dłużej :?
Drako pisze:Moje pomidorki po wsadzeniu też tak miały, nie martw się - zaraz wyrosną nowe.
Kamień spadł mi z serca :D
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

ulcia116 pisze: i dalej już z górki: trawniczek, drzewka, rabatki... Liczę na to, że do końca miesiąca się z tym uporamy, no chyba, że nas pracunia pogoni to może zajmie nam to trochę dłużej :?
Z tym i dalej lepiej się wstrzymać. W glebie są zdeponowane nasiona chwastów na ok 10 lat, po 3 jest już ich wyraźnie mniej. Daj im szansę skiełkować, wtedy będziesz je mogła łatwo zniszczyć. Ja preferuję chemię. Gdy już coś tam posiejesz, czy posadzisz, trudniej będzie je wytępić.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”