bukszpany z czerwonymi listkami

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agadoo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 cze 2011, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

bukszpany z czerwonymi listkami

Post »

Witam,
Mam do Państwa prośbę o radę dotyczącą pielęgnacji bukszpanów. Trzy lata temu sadziłam na swojej działce bukszpany w wieku ok 15-20 lat, które wcześniej rosły jako żywopłot w innym ogrodzie. Od tego czasu nie mogę doprowadzić aby rośliny dobrze się zadomowiły. Obecnie wyglądają dużo marniej niż przed zakupem i mam wrażenie że pomimo upływu czas nie ma żadnej poprawy/adaptacji. Ostatnio listki i pojedyncze gałązki bukszpanów zaczęły się robić czerwone a na niektórych tych bardziej zielonych listki zwijać w "pączki" . Wiosną pojawił się małe przyrosty, łyse środki lekko się zazieleniły - nie zmienia to jednak faktu, iż miejscami wyglądają marnie.

Bukszpany mają dużo słońca od 12-19, ziemia to kl. 6 (czyli piaski), pH 6,5, pozostałe parametry ziemi:
1 odczyn 6,5 pH
2 zasolenie 0,09 gNaCl/dm3
3 azot azotanowy 10 mgN-NO3/dm3
4 fosfor 18 mgP/dm3
5 potas 38 mgK/dm3
6 wapń 930 mgCa/dm3
7 magnez 35 mgMg/dm3
8 chlorki 22 mgCl/dm3

Zastanawiam się czy objawy to efekt jakieś choroby? Co zrobić aby w końcu ruszyły się. Ostatnio dużo je nawożę nawozem KRISTALON nawóz NPK (MG, S) azot+fosfor+potas+magnes+siarka (18+18+18+3=mikro), podlewam je i robię oprysk. Czy macie jakąś radę na taki problem? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam,
Agnieszka
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: bukszpany z czerwonymi listkami

Post »

Hmmmm pozwijane liście mogą być przyczyną i- miodówki bukszpanowej. To niewielki pluskwiak, żerujący na spodniej stronie liści. Żywi się sokiem roślinnym, tak więc doprowadza do deformacji liści, które zawijają się, przypominając kapuściane główki. Niestety nie wiem od czego liscie robia się czerwone ;/
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: bukszpany z czerwonymi listkami

Post »

Po pierwsze roślin w pewnym wieku tzn.starszych już się nie przesadza, tym bardziej zimozielonych.Ich uszkodzone korzenie nie potrafią przyjąć nawozu w dodatku na zbyt nasłonecznionym stanowisku.Jednym słowem uszkodzone korzenie + nawóz + słońce = czerwone liście
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”