Mam do Państwa prośbę o radę dotyczącą pielęgnacji bukszpanów. Trzy lata temu sadziłam na swojej działce bukszpany w wieku ok 15-20 lat, które wcześniej rosły jako żywopłot w innym ogrodzie. Od tego czasu nie mogę doprowadzić aby rośliny dobrze się zadomowiły. Obecnie wyglądają dużo marniej niż przed zakupem i mam wrażenie że pomimo upływu czas nie ma żadnej poprawy/adaptacji. Ostatnio listki i pojedyncze gałązki bukszpanów zaczęły się robić czerwone a na niektórych tych bardziej zielonych listki zwijać w "pączki" . Wiosną pojawił się małe przyrosty, łyse środki lekko się zazieleniły - nie zmienia to jednak faktu, iż miejscami wyglądają marnie.
Bukszpany mają dużo słońca od 12-19, ziemia to kl. 6 (czyli piaski), pH 6,5, pozostałe parametry ziemi:
1 odczyn 6,5 pH
2 zasolenie 0,09 gNaCl/dm3
3 azot azotanowy 10 mgN-NO3/dm3
4 fosfor 18 mgP/dm3
5 potas 38 mgK/dm3
6 wapń 930 mgCa/dm3
7 magnez 35 mgMg/dm3
8 chlorki 22 mgCl/dm3
Zastanawiam się czy objawy to efekt jakieś choroby? Co zrobić aby w końcu ruszyły się. Ostatnio dużo je nawożę nawozem KRISTALON nawóz NPK (MG, S) azot+fosfor+potas+magnes+siarka (18+18+18+3=mikro), podlewam je i robię oprysk. Czy macie jakąś radę na taki problem?