Ogród kocicy cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kocico przyszłam do Ciebie z rewizytą i przepadłam bez wieści wśród różnorodnych kwiatów i zieleni.
Wszystko mi się podoba.....przepiękny jest ten granatowy irys no i te nowe hortensje. Hortensje to moje ulubione kwiaty i tu mnie masz....wpadłam jak śliwka w kompot. :D
Zwierzaczki też widać świetnie się mają. Z przyjemnością będę do Ciebie częściej zaglądać.
Obiecuję :uszy

Pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaciekawił mnie ten widok za hortensją :lol: Ciekawa jestem co tam powstanie :?: Ja też w tym roku skusiłam się na hortensje, które zamówiłam wysyłkowo.. Zamówiłam kilka rodzajów, ale tylko bukietowych ( w tym kiusiu), którą masz. Niestety jak na razie tylko jedna z nich (gradiflora.. czy cuś :oops: ) ma kwiaty.. Dobrze, że chociaż na Kyushu jest u Ciebie, to zawsze mogę wpaść tutaj i pooglądać. :D
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Ja tu marudzę, a w moim ogródku mili goście:-).
Elżbietko, ja też lubię hortensje, pewnie dlatego tak je gromadzę. Irys to pozostałość po byłej właścicielce, trochę się tego rozrosło przez kilka lat nieuprawiania ogrodu. Radziły sobie biedne iryski jak mogły w tym buszu:-).

Iwcia&Patyrek - za hortensją jest bardzo dużo miejsca, na jesieni trzeba wyciąć orzecha, który rośnie nad hortensją, bo naprawdę mam za dużo orzechów i wtedy to miejsce będzie obsadzone. Orzech zasłania jedno z kuchennych okien i jest posadzony zbyt blisko domu. Nie wiem dlaczego ludzie sadzą orzechy 2 metry od domu skoro mają hektary ziemi. Mamy pewne plany. na razie w tle widać białą różę okrywową, ostatnio posadziliśmy tam też wierzbę hakuro i magnolię gwiaździstą. Mam nadzieję, że się ładnie rozrosną. A zwierzaczki mają się całkiem dobrze, z maluchów zostały mi w tej chwili 2 z czego czarna dziewczynka jest zamówiona przez jedną z miłych forumowiczek:-). Poszukuję jeszcze domku brązowemu chłopaczkowi.
Moje hortensje są młode, ale mam nadzieję, że będą ładnie rosły.

A teraz kilka zdjęć kwitnących roślinek.

1. mieczyk, który miał być niski......ale tylko miał
2. liliowiec
3,4 młode hortensje
5. kalia
6. hortensja
7. kwitnie budleja
8. drugi raz kwitną krzewuszki
9 i 10 moja zadziorna kocica na spacerku

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Jeszcze nie widziałam hortensji o kolorowych liściach,reszta roślinek też ładna.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też jeszcze nie widziałam takiej jak na czwartym od tyły zdjęciu. Cudeńko.
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Kocico czy te różowe to tez jest kalla a i mieczyki ci kwitną, u mnie to nawet pąków nie widać pozdrawiam Zosia
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

izabella1004 - kupiłam tę hortensję na ryneczku i pan nie wiedział nawet jaki kolor będą miały kwiaty. ładnie przetrwała zimę (mam 2 krzaczki każdy w innym miejscu) z czego się cieszę bo u mnie i zimno i wietrznie niestety. Ma naprawdę ładne liście bo są trzykolorowe - zielone z kremowymi i białymi obwódkami.
Iwcia&Patyrek - chodzi Ci pewnie o te hortensje z dwukolorowymi płatkami, mam takie dwie, jedna jest różowo -biała, a druga fioletowo- biała. Obie mają olbrzymie kwiaty i wielkie płatki kwiatowe, ciekawe jak przetrwają zimę i czy tak samo wybarwią się za rok.
zofia majowska - Zosiu w tym roku nareszcie mi jakoś mieczyki kwitną, w zeszłym roku coś im u mnie nie pasowało i były okropnie brzydkie. A kalia jest tylko na jednym zdjęciu w pojemniku. Kupiłam cebule u jednej miłej pani na allegro:-) i bardzo mi sie podoba ta roślinka.
Dziękuję za miłe odwiedziny:-).

Dziś przesadałam tawuły - rozrosły się jak szalone i wcale mi się nie podobały w miejscach gdzie je posadziłam pierwotnie. Zobaczymy jaki będzie efekt tych wyczynów w środku lata, mam nadzieję, że nie padną. Oprócz tego próbuję uporządkować skalniak, na którym zrobiło się ciasno i brzydko. Jak nie rośnie to źle, jak rośnie to też źle bo za szybko rośnie:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś dalszy ciąg porządków, pielenie......tawuły nie padły bo jest chłodno:-).
Coś tam znowu u mnie kwitnie.........i coś tam rośnie
1. jakiś mieczyk
2. funkie, żurawki, żuraweczki
3. krzewuszka Monet pięknie się rozrosła
4. dziurawiec Hidcote, ma bardzo duże kwiaty

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Koteczku ale masz pięknego mieczyka i pozostałe kwiatki też piękne, liliowiec ma taki duży kwiat moje mają kwiatki malutkie nie wiem od czego to zależy ,kolor hortensji uroczy rzeczywiście nie spotykany .A Ty wiesz co ja zrobiłam ze swoją hortensją :roll: dostałam nawóz do niej właśnie ale nie przeczytałam ,że przebarwia kwiaty z różowego na niebieski i wiesz co wyszło na jednym krzaczku mam różowe i niebieskie kwiaty :roll: .Jak nie zapomnę to jutro wkleję fotkę .
Pozdrawiam i życzę dobrej nocki :lol:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Jadziu:-) w moim skromnym ogródku. Moje liliowce mają bardzo duże kwiaty, ale nie wiem dlaczego. Nie są zbyt rozrośnięte, ale muszę przyznać, że mają sporo pąków. A co do hortensji to wiem, że niektórzy specjalnie podsypują je tak aby kwiaty na krzewie miały oba kolory.

A dziś była bardzo pracowita niedziela. Zagospodarowaliśmy ze 20 metrów ogródeczka. Na nowej rabatce musiałam posadzić rośliny, które już ledwie żyły w pojemnikach od zeszłego roku....I tak posadziłam kilka różnych jałowców, sosnicę japońską, biedne wrzosiki, które już ledwie zipały i kiścienia. Znalazło się miejsce dla poturbowanego dyptama oraz dla kolkwitzji chińskiej, zadarniającego wiciokrzewu i trzmielin.. Posadziłam też bordowy i złocisty perukowiec, i kilka odmian rozchodnika iiiiii .......... jeszcze kilka różnistych roślinek. Teraz będzie oczekiwanie na to aby roślinki się rozrosły. Trzeba też kupić korę aby zabezpieczyć podłoże no i przyozdobić konarami, kamykami....jeszcze nie wiem co mi tam będzie pasowało.

A tak wyglądał ten kawałek ziemi rano Obrazek

A to już po wstępnych nasadzeniach....coś tam się powoli zmienia

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Do dużej drewnianej donicy zrobionej przez mojego M posadziłam szczepioną wisterię. Mam nadzieję, że będzie jej tam w tym tymczasowym miejscu dobrze. Obrazek

A tu rabatka zrobiona kilka tygodni temu, jest tam trochę roślinek, które później będą przesadzane, ale musiałam je już posadzić bo się męczyły.

Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ciągle pada, ale coś tam udało mi się pstryknąć w mini przerwach pomiędzy spadającymi kroplami. Nowa rabatka utknęła w miejscu bo nie dało się dziś nic zrobić przy tych ulewach. Trudno, będziemy ją dopieszczali innym razem.

1. Powtónie kwitną krzewuszki, nawet całkiem ładnie kwitną jak na wiosenne nasadzenie.
2. Budleja Harlequin pięknie pachnie - ciągle nie mogę się przekonać do budleji tak w ogóle, ale może w końcu....ten kwiat jest w rzeczywistości bardziej buraczkowy.
3. Przepiękna róża Abraham Derby
4. Ostatnio odkryliśmy, że kwiaty hortensji Kyushu pachną............

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

wpadlam popatrzeć....i pytanie odnośnie donicy.....Twój M to długo robił? zamawiał deseczki czy je kupił.....no i gdzie można kupić folię bąbelkową????

ale pytań :lol: :lol:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Tess, mamy trochę materiału po remoncie domu, M absolutnie nie jest stolarzem ani pochodnym tego zawodu - jest zwykłym biurwą informatycznym:-), ale ma sporo różnych narzędzi i czasami lubi tak sobie coś wykombinować. Twierdzi, że robił to ok. 2 godzin razem z zaimpregnowaniem i moim marudzeniem :twisted: . Folię bąbelkową kupujemy najczęściej przy okazji zakupów w hurtowni, ale może być folia zwykła. W donicy posadziłam roślinkę zadarniającą aby szybko zarosła górę doniczki i właśnie końcówki folii.
Byłam kilka razy w Twoim ogródku, ale masz tam tylu gości, że chwilowo podczytuję:-) i oglądam. No i nie ukrywam, że poszukiwałam Twojego ogródka już wcześniej..............
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Witaj !Gdyby nie to zdjęcie drzewka w tle nigdy nie domyśliłabym się,że to ta sama rabta,ale nasadziłaś roślinek !Ja swojej szczepionej wisterii musiałam dac 2 m bambusa ,bo w ciagu 2 tygodni po posadzeniu urosła już z 1m.Mam też taką samą budleję.Czego nie możesz się do nich przekonac ?Ja mam 5 kolorów,dopiero kwitną dwie,ale to bezproblemowe krzewy.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

kocica pisze:Witaj Tess, mamy trochę materiału po remoncie domu, M absolutnie nie jest stolarzem ani pochodnym tego zawodu - jest zwykłym biurwą informatycznym:-), ale ma sporo różnych narzędzi i czasami lubi tak sobie coś wykombinować. Twierdzi, że robił to ok. 2 godzin razem z zaimpregnowaniem i moim marudzeniem :twisted: . Folię bąbelkową kupujemy najczęściej przy okazji zakupów w hurtowni, ale może być folia zwykła. W donicy posadziłam roślinkę zadarniającą aby szybko zarosła górę doniczki i właśnie końcówki folii.
Byłam kilka razy w Twoim ogródku, ale masz tam tylu gości, że chwilowo podczytuję:-) i oglądam. No i nie ukrywam, że poszukiwałam Twojego ogródka już wcześniej..............
ja szukam bąbelkowej bo ona jest dobra do izolacji cieplnej rośliny w zimie będą stały.....a to jak moj przyjedzie to może by też sie wziął????
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”