Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Balsaminy są plagą u mnie, tyle że w ogrodzie, nie donicy.
Wydaje mi się, że uszczykiwanie mogłoby ograniczyć ich kwitnienie. One rosną dość wysokie (od kolana do pasa), kwiaty mają nieco skryte między liścmi. U mnie rosną w absolutnym tłoku i chyba służy im to. Lubią mocno wilgotną ziemię.
Wydaje mi się, że uszczykiwanie mogłoby ograniczyć ich kwitnienie. One rosną dość wysokie (od kolana do pasa), kwiaty mają nieco skryte między liścmi. U mnie rosną w absolutnym tłoku i chyba służy im to. Lubią mocno wilgotną ziemię.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Niecierpki balsamina się uszczykuje, jak najbardziej. Są wtedy o wiele ładniejsze.
Zielonym do góry!!!
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeny
Ale dajecie po oczach. Czy moje niecierpki kiedykolwiek takie będą?

Re: Niecierpek,wysiew,uprawa
Pierwszy raz hoduję niecierpki, ale czytałam że niecierpek waleriana może być traktowany jako roślina pokojowa.Asia712 pisze:Można niecierpka hodować w domu?:)

Chyba ktoś w tym wątku wspominał, że jego babcia miała udomowionego niecierpka i - zdaje się - traktowała go po macoszemu, zapominając podlewać. A on twardo kwitł co roku...
U mnie tak czy siak będą jednoroczne, bo nie mogę mieć roślin w mieszkaniu.
U mnie tak czy siak będą jednoroczne, bo nie mogę mieć roślin w mieszkaniu.
-
- 1000p
Będę trzymać niecierpki w domu. Nie mam odwagi wystawić ich na balkon. Po pierwsze mam balkon bardzo słoneczny, po drugie nie oddam moich niecierpków przędziorkom
.

- lemka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
magda 1975 czy uszczykiwałaś swoje niecierpki czy same tak pięknie nisko się rozkrzewiły?
Pozdrawiam Ida
-
- 1000p
Taaa... wiem cos na ten temat.beatas22 pisze:Przędziorki zaatakują roślinkę również w domu.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 maja 2013, o 10:22
Witam
Ostatnio będąc na kiermaszu kupiłem Niecierpki Nowogwinejskie w doniczce, mam pytanie jak je "rozmnożyć" abym miał je na przyszły rok oraz czy można z nich nasiona lub jak robić z nich szczepki? Chciałbym to właśnie zacząć hodować bo podobają mi się te Kwiatki. Ostatnio gdy stały u mnie w domu to spadły z nich takie "kuleczki" jakby nasiona od nasturcji tylko w kolorze kwiatu, będąc nieświadomym co to jest wsadziłem to do doniczki myśląc że to są nasiona i podlałem
Ostatnio będąc na kiermaszu kupiłem Niecierpki Nowogwinejskie w doniczce, mam pytanie jak je "rozmnożyć" abym miał je na przyszły rok oraz czy można z nich nasiona lub jak robić z nich szczepki? Chciałbym to właśnie zacząć hodować bo podobają mi się te Kwiatki. Ostatnio gdy stały u mnie w domu to spadły z nich takie "kuleczki" jakby nasiona od nasturcji tylko w kolorze kwiatu, będąc nieświadomym co to jest wsadziłem to do doniczki myśląc że to są nasiona i podlałem

lemka77 te są akurat nie uszczykiwane,ale w ogóle to praktykuje takie rozwiązanie.Z tych na fotce pobrałam sadzonki,stoją w wodzie i puszczają korzonki.