Ogród Helen,Cz 2
- igielka78
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Helen,Cz 2
Widzę Helen, że otworzyłaś nowy wątek to wpadłam, żeby podziwiać dalszy ciąg wiosny. 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Wszystko pięknie kwitnie ,ale chyba najładniejszy to pieris taki ukwiecony .Helenko czy klonika masz już długo?? Sorki no właśnie nie doczytałam ,że ma juz 15 latek
- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Igiełko, wpadaj częściej, fotki bedą
Jadzia, pieris w tym roku pokazał co potrafi, w ubiegłym latach kwitnienie było dużo uboższe
Dzisiaj u nas pada, ale mimo wszystko wyskoczyłam z aparatem przed dom i napstrykałam fotek.
To co teraz kwitnie raczej nie specjalnie się prezentuje,kwiaty oklapły od ciężaru wody ale wszystko co zielone i liściaste ożywiło się i nabiera tempa rozwoju.
Hosty- ukochane przeze mnie, królują w każdej części ogrodu. Nie są jeszcze w pełni rozwoju ale i teraz swój urok mają.

Aby nie było tylko liściasto
coś kolorowego, sezon kwitnienia azalii i rh trwa.
U mnie biały rh już przekwita, a różowe dopiero otwierają pączki, azalie lada dzień będą w pełnym kwiecie.
, chociaż jedna miniaturka już zakwitła.

Jadzia, pieris w tym roku pokazał co potrafi, w ubiegłym latach kwitnienie było dużo uboższe

Dzisiaj u nas pada, ale mimo wszystko wyskoczyłam z aparatem przed dom i napstrykałam fotek.
To co teraz kwitnie raczej nie specjalnie się prezentuje,kwiaty oklapły od ciężaru wody ale wszystko co zielone i liściaste ożywiło się i nabiera tempa rozwoju.

Hosty- ukochane przeze mnie, królują w każdej części ogrodu. Nie są jeszcze w pełni rozwoju ale i teraz swój urok mają.

Aby nie było tylko liściasto

U mnie biały rh już przekwita, a różowe dopiero otwierają pączki, azalie lada dzień będą w pełnym kwiecie.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Mnóstwo masz Rh i azalii to trwa teraz festiwal ,bo jeden kończy, a drugi zaczyna .Helu masz już takie wielkie kępy funkii
u mnie dopiero wychodzą z ziemi i zaraz zabierają sie za nie ślimory 

- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Och Helenko ten biały rodek jest uroczy
widzę, że masz tez kawałek zbocza obsadzonego, hosty świetnie się nadaja na północne zbocze czyli akurat dla mnie ...muszę pomyśleć 

- pratellina
- 200p
- Od: 23 kwie 2012, o 19:49
- Kontakt:
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Twoje roslinki już całkiem spore, dorodne rh, klon palmowy taki wyrośniety i pieris... Wspaniałe poduchy wiosennych bylin 

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Heleno podobnie, jak ty kocham maj i...hosty.
Moje też powoli ukazują swoje piękno, choć według mnie w każdej fazie rozwoju przyciągają oko
Moje też powoli ukazują swoje piękno, choć według mnie w każdej fazie rozwoju przyciągają oko

- Helen
Jadzia rh mam 4 sztuki z czego 2 starsze ładnie kwitną a następne 2 posadzone w ubiegłym roku dopiero zaczynają się
przystosowywać do nowych warunków i zapewne dużo słabiej będą rosły bo prawie ze w cieniu.
Azalii mam 7 sztuk, jutro będą w pełnym kwiecie więc nowa okazja do pstrykania.
Jadziu hosty u mnie też są przekąską ślimaków, ale o dziwo nie teraz, dopiero gdzieś pod koniec lipca.
Gosia witam , dziękuję
Ewcia nigdy mi tak nie kwitł, dopiero w tym roku być może dlatego że w ubiegłym roku ścięłam kalinę,
która rosła obok niego i zawsze była obklejona mszycą.
Zbocze mam przed tarasem, a ta palisada drewniana która jest na zdjęciu podtrzymuje podwyższoną rabatkę,(sama ją podniosłam)
która ciągnie się wzdłuż części murku ogrodzeniowego. Hosty też musza mieć trochę słońca, bo w całkowitym cieniu nie będą chciały rosnąć.
Mariolka , niektóre rośliny mają już sporo latek jak np klon czy rh , nie chcę aby były większę
Dziękuję za miłe słowa
Iwonko, uwielbiamy te kwiaty
są okazałe i piękne jak stwierdziłaś w każdej fazie rozwoju, a najbardziej kocham
je za to że polubiły moją piaszczystą glebę.
Danusia , dziękuję

przystosowywać do nowych warunków i zapewne dużo słabiej będą rosły bo prawie ze w cieniu.
Azalii mam 7 sztuk, jutro będą w pełnym kwiecie więc nowa okazja do pstrykania.

Jadziu hosty u mnie też są przekąską ślimaków, ale o dziwo nie teraz, dopiero gdzieś pod koniec lipca.
Gosia witam , dziękuję

Ewcia nigdy mi tak nie kwitł, dopiero w tym roku być może dlatego że w ubiegłym roku ścięłam kalinę,
która rosła obok niego i zawsze była obklejona mszycą.

Zbocze mam przed tarasem, a ta palisada drewniana która jest na zdjęciu podtrzymuje podwyższoną rabatkę,(sama ją podniosłam)
która ciągnie się wzdłuż części murku ogrodzeniowego. Hosty też musza mieć trochę słońca, bo w całkowitym cieniu nie będą chciały rosnąć.

Mariolka , niektóre rośliny mają już sporo latek jak np klon czy rh , nie chcę aby były większę

Dziękuję za miłe słowa

Iwonko, uwielbiamy te kwiaty

je za to że polubiły moją piaszczystą glebę.
Danusia , dziękuję

- Helen
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
azalii i rh piękne kolorki,
Funkie już spore,okazałe,ładne kępusie
A na ostatnim zdjątku to orliki
Ładne to to 

Funkie już spore,okazałe,ładne kępusie

A na ostatnim zdjątku to orliki

- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Helen, a na tym drugim klonie czasem nie idzie odrost z podkładki, bo na tym zdjęciu wygląda jak by na jednym, pniu 2 różne klony rosły?
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
No to ładnie wyszła Ci ta podwyzszona rabata Heleno, orliki cudowne 

- Helen
Ania, niektóre kępy host są olbrzymie , przecinam i rozsadzam po całej działce .
, rh bialy już przekwitł różowy ten największy dzisiaj sfociłam , azalie również dzisiaj pozowały , orliki mam drugi rok i bardzo szybko się rozrastają
Igiełko, nie wiem co jest z tym klonem , ma 2 kolory- przypuszczam że był szczepiony i to się komuś nie udało
Ewcia, mam problem z tą wymyśloną przeze mnie rabatą- po pierwsze bardzo szybko wysycha tam ziemia, po drugie
te palisady drewniane wytrzymują parę lat gniją łamią się i trzeba zmieniać, dlatego myślę zamienić je na kamienie ........
chyba za długo myślę a nie robię nic w tym zakresie.
Ja też lubię orliki ,są bezproblemowe 

Igiełko, nie wiem co jest z tym klonem , ma 2 kolory- przypuszczam że był szczepiony i to się komuś nie udało

Ewcia, mam problem z tą wymyśloną przeze mnie rabatą- po pierwsze bardzo szybko wysycha tam ziemia, po drugie
te palisady drewniane wytrzymują parę lat gniją łamią się i trzeba zmieniać, dlatego myślę zamienić je na kamienie ........
chyba za długo myślę a nie robię nic w tym zakresie.