Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Ogórki gruntowe
Nie daję żadnego potasu. Moja gleba jest od 30 lat corocznie nawożona obornikiem i kompostem i nie mam takiej potrzeby. Potas nie jest tak szybko wymywany z gleby jak azot, stąd na start idzie nawóz azotowy.
Saletrzak jest chemicznie stabilny w roztworze wodnym więc stać może całe lato.
Ile pod sadzonkę ?. To zależy jaka roslina. Na pewno pod ogórka mniej niż pod pomidora. Nie martw się jeśli dasz roztworu więcej .On się rozleje po większej powierzchni i wsiąknie głębiej, więc stężenie nawozu w każdym miejscu będzie jednakowe. Zasolenie Ci tą drogą nie grozi.
Saletrzak jest chemicznie stabilny w roztworze wodnym więc stać może całe lato.
Ile pod sadzonkę ?. To zależy jaka roslina. Na pewno pod ogórka mniej niż pod pomidora. Nie martw się jeśli dasz roztworu więcej .On się rozleje po większej powierzchni i wsiąknie głębiej, więc stężenie nawozu w każdym miejscu będzie jednakowe. Zasolenie Ci tą drogą nie grozi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja swoją rozsadę ogórków i innych dyniowatych dopiero w następny weekend wysadzam -teraz leje, w dodatku z poniedziałku na wtorek ma być tylko 4 stC to u mnie bedzie pewnie mniejGRANIA pisze:Pytam, bo jutro trzeba uciekać do gruntu z ogórkami i innymi.

- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Znalazłam dziś taka informację:
1/azot- tworzenie liści i pędów
2/fosfor-rozwój kwiatów
3/potas dojrzewanie owoców
Myślę,ze to dobre abc dla działkowicza
1/azot- tworzenie liści i pędów
2/fosfor-rozwój kwiatów
3/potas dojrzewanie owoców
Myślę,ze to dobre abc dla działkowicza
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2013, o 22:06
Witajcie, przeczytalam caly watek, ale niestety i tak czesto sie gubie, dzialke dostalismy w styczniu, zachwaszczona max, wiec w tym roku nie dalismy rady calej przekopac, zrobilam na czesci warzywniak i wsadzilam ogorasy do gruntu tydzien temu, zaledwie 6 nasionek, bo tyle bylo w opakowaniu i zgodnie ze wskazowkami co metr. Dopiero wczoraj przeczytalam tutaj o sznurkach i pieciu w gore, trudno, w tym roku jak wzejda to beda takie, w przyszlym zrobimy na stelarzu. Przykrylam owo 6 nasionek dzwonkami, zeby cieplo im bylo, ale dopiero dzis, bo wczesniej nie wiedzialam ze lubia cieplo.
Nawiezc je czyms? Podsypac? Pytalam sasiada z zaplotu i powiedzial ze dzialka stala tyle lat odlogiem i nic siane nie bylo, ze ziemia bedzie dosc bogata i nie trzeba, ale w sumie to anglicy malo na ogorkach ziemnych sie znaja, zeby nie powiedziec wogole. Jakies porady bardziej doswiadczonych? będę wdzieczna
Nawiezc je czyms? Podsypac? Pytalam sasiada z zaplotu i powiedzial ze dzialka stala tyle lat odlogiem i nic siane nie bylo, ze ziemia bedzie dosc bogata i nie trzeba, ale w sumie to anglicy malo na ogorkach ziemnych sie znaja, zeby nie powiedziec wogole. Jakies porady bardziej doswiadczonych? będę wdzieczna
Jakiej wysokości powinny być podpory do piennej uprawy ogórka?
Mam zrobioną rozsadę Śremskiego, i się zastanawiam, czy właśnie do góry jej nie puścić.
Mam zrobioną rozsadę Śremskiego, i się zastanawiam, czy właśnie do góry jej nie puścić.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
ja miałam stelaż na wys. ok. 150 cm
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Dziękuję - chodzi mi oczywiście o ogórki pod gołym niebemforumowicz pisze:... Myślę , że jeśli zostawisz po 2 rośliny w gnieździe i dasz rozstaw 25-30 cm, będzie O.K
PS Oczywiście mówimy o ogórkach gruntowych

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zbyszku, tak około 1,8 metra powinno wystarczyć . Jeżeli przerosną to będą się przewieszać.
Pozdrawiam! Gienia.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja przekonałem się że lepiej jest puścić ogórki w górę, ale to moje zdanie więc nikogo do tego nie namawiam.
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
Ja w ubiegłym roku pod wpływem naszego forum pierwszy raz posadziłam ogórki przy podporach.Byłam bardzo zadowolona z plonów,ogórki były ładne,kszałtne.No i ogromna oszczędność miejsca.W tym sezonie połowę już wysadziłam z sadzonki tydzień temu.Trochę boję się przymrozków,ale jakby co ,to przykryję otuliną.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Oszczędność miejsca i łatwiej się zrywa ogórki przy podporach , ja także w tym roku spróbuję dać ogórki na sznurki !
Bożena
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Ja się waham, bo raz próbowałam i nie wyszło
. To ja może posadzę na dwa sposoby, dosieję jeszcze trochę bezpośrednio do gruntu.