Roślina była dość nisko w swojej doniczce postanowiłem ją wyciągnąć, podsypać substratem dla storczyków. Podziurawiłem doniczkę żeby był lepszy przewiew.
Liście już nie żółkną, a łośki rosną
Miałam kiedyś, dosyć dobrze rosły w południowym pokoju (na ścianie pod sufitem), ale nie wiedziałam do końca jak uprawiać w zimie i zalałam. Twoje rosną bardzo ładnie
Tak wyglądają te z krakowskiego ogrodu botanicznego (sierpień 2011 r., moje foto, żeby nie było, że skądś spiracone ;))
4 dni temu musiałam spryskać swoje rośliny preparatem Actellic w celu pozbycia się miseczników. Jedną z zaatakowanych roślin była paproć Platycerium bifurcatum. Oprysk się udał - tarczki odpadły. Wszystko byłoby cacy, gdyby nie lepka ciecz pozostawiona przez szkodniki. Z innych roślin zmyłam ją rozcieńczoną wódką, jednak liście paproci są znacznie bardziej wrażliwe, szczególnie liście łosich rogów, które pokryte są delikatnym meszkiem. Martwię się, że to paskudztwo zwabi innych nieproszonych gości. Bardzo proszę o radę jak zmyć spadź, aby nie zaszkodzić i tak już biednym oraz wymęczonym łosim rogom.
Pozdrawiam
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
Dziękuję za odpowiedzi Wodę z denaturatem (czy jakimkolwiek innym alkoholem) boję się zastosować. Kiedyś użyłam nabłyszczacz na zanokcicę z katastrofalnym skutkiem.
Jeszcze raz dziękuję
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
Zima jest zmorą dla roślinek (przynajmniej u mnie) u zimujących sukulentów mam inwazję wełnowców, przez co porobiłem sadzonki (orbea bodajże) i niestety z wielkiej rośliny mam parę pędów
Bananowiec też gorzej wygląda, oczekuję wiosny
Moje łosie też słabo rosną ;-( Nie wiem, może podłoże było nieodpowiednie (do storczyków). Teraz kupiłam specjalne do paproci i zobaczymy. A o tarcznikach już nawet nie wspominam, ciągle jakieś się pojawiają. A mówią, że to taka łatwa w uprawie paproć.