Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

Danusiu na razie stoją w miejscu ,i ani drgną .U Basi zakwitł 1 żółty .To nic może w przyszłym roku będą
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu witaj :wit
Trafiłam do Ciebie poprzez Google - szukając info o kieliszniku bluszczowatym. Jak się sprawuje ? I jeszcze śniedek arabski - masz go wciąż u siebie ? Czy zimuje w gruncie ?
Zaznaczam Twój wątek, poczytam gdy będzie czas na to :wink: , tymczasem życzę Ci udanego sezonu ;:3 i deszczyku.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu tawułka już zakupiona :lol: Nie mogłam się powstrzymać, bo strasznie mi się spodobały te pióropusze. Skalnicę chyba też mam, tylko nie pamiętam :oops: Inaczej wyglądają roślinki jak się robi zdjęcia z takiego zbliżenia.

Uwielbiam Limelitght. Zakupiłam ją sobie w zeszłym roku i przepięknie mi kwitła do przymrozków. Dopiero teraz odcięłam kwiatostany i ładnie mi wypuściła nowe pąki. Mam nadzieję, że równie pięknie mi zakwitnie w tym roku. A jak ukorzeniasz hortensje?? Chętnie bym tak zrobiła z moją.
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu odpowiem za Danusię .Po prostu wsadzasz patyk z 2 oczkami do ziemi i rośnie sobie następna sadzonka bez okrywania .Danusiu jak tam wiosenne roboty no i oczywiście kwiaty .Jak sie sprawują Veilchenkowe patyczki
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Tak jak pewnie u wszystkich i u mnie mnóstwo roboty w ogródku,że nie wiem ,kiedy to ogarnę. Jednak powoli pracy ubywa i nawet widać już zarys nowych rabatek. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć -jutro postaram się je wkleić.
Gosiu,co prawda,bywam u Ciebie w wątku często,ale nie mam czasu się wpisać. Wiem,że rabaty masz już wypielęgnowane ,moje jeszcze trochę muszą poczekać na taki efekt jak u Ciebie.
Mariolko, miło mi,że mnie odwiedziłaś.Z przyjemnością podzielę się moim doświadczeniem w uprawie kilelisznika bluszczolistnego. Mam go już kilka lat,na początku rósł jak szalony,po roku uprawy jego pędy znajdowałam w miejscach oddalonych nawet o kilka metrów od zasadzonej rośliny. Dlatego radziłam znajomym z którymi dzieliłam się kłączami , sadzić go w jakimś pojemniku ograniczającym jego ekspansję. W ubiegłym roku był mizerny,obawiałam się nawet,że go utraciłam po tej srogiej zimie. Powoli jednak odbijał,(w ogóle to on startuje późno) a w tym roku widzę ,że znów wychodzi w najmniej oczekiwanych miejscach.
Śniedka arabskiego niestety już nie mam -nie przetrwał zimy,następnego podejścia nie robiłam.
Kasiu, Jadzia odpowiedziała już za mnie (dziękuję ;:196) co do rozmnażania hortensji. Opiszę Ci jeszcze inny sposób jakim też rozmnażam hortensję.Otóż w lecie,kiedy są już dłuższe pędy,przyginam taką gałązkę do ziemi, przyszpilam ją drutem i zasypuję ziemią- do jesieni wypuści korzonki,wtedy odcinam ją i mam następną roślinkę.W tym roku,przeczytałam na forum,że dziewczyny ukorzeniają gałązki pobrane wczesną wiosną w wodzie. Spróbowałam i tego sposobu ale na razie patyczki nie wypuściły korzonków,Więc nie wiem czy ten sposób jest wart polecenia.
Z tawułki będziesz zadowolona ,to łatwa w uprawie i dosyć szybko rozrastająca się roślinka .

Jadziu, z pracami na nowej części ogrodu trochę ruszyłam,ale to jeszcze nie jest to,o czym marzę. Wciąż inne zajęcia skutecznie odrywają mnie od tego co najbardziej lubię ale powolutku (najczęściej wieczorami) staram się popracować w ogrodzie .Z tego też powodu nie zawsze zdążę zrobić zdjęcia. Kwiaty nareszcie i u mnie się pojawiły. Jeśli nic mi nie przeszkodzi, jutro wstawię fotki.
Jesienią wszystkie patyczki Veilchenkowe wydawały się być żywe. Jednak po zimie zostały trzy sadzonki. Teraz mają już spore liście ale na razie ich nie ruszam z "przedszkola". Jak myślisz,kiedy mogę je przesadzić na stałe miejsce?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu jeszcze trochę poczekaj aż pogoda się unormuje ,bo one na pewno są już ukorzenione .Po ogrodnikach je możesz przesadzić tylko na początek musisz je zacieniować zanim sie porządnie nie ukorzenia na nowym miejscu.Miłej pracy
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jadziu ;:196 ,zrobię tak,jak radzisz.
Popatrz,teraz tak wyglądają te młodziaki
Obrazek
A to obiecane wczoraj aktualne fotki.
Na ogrodzie niepodzielnie królują jeszcze tulipany,ale i kilka innych kwiatków kwitnie np zawilce blanda
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże podpędzone w doniczkach rosną już w ogrodzie i nawet maja kilka pączków

Obrazek

A to już pierwsze nasadzenia na nowym miejscu-jeszcze duuużo pracy przed nami

Obrazek

Jeszcze pochwalę się moją glicynią, która w ubiegłym roku była zapisana na straty ale dostała ostatnią szansę i chyba w rewanżu zaszczyciła mnie rekordową do tej pory liczbą pąków-naliczyłam ich ...14 :D
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:303 Danusiu jedna sadzonka superowa ,ale te 2 trochę marne ,ale najważniejsze ,ze żyją i mają sie dobrze .Uwielbiam kwitnące Glicynie a czasem warto postraszyć roślinki ,żeby sie opamiętały .Tak się cieszę ,ze udały Ci się sadzonki .Teraz muszą sie podtuczyć ,ale czy zakwitną w przyszłym roku ???,bo w tym na pewno nie .Moja patyczkowa Veilchenka miała 1m pędy i mi padła ubiegłej zimy .Mam nadzieję ,ze Twoim sie to nie stanie .Trzymam za nie kciuki .No i widzisz przecież patyczkowe rozmnażanie róż ie jest takie trudne
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu,to dzięki Tobie rozmnażanie patyczkowe okazało się łatwe i skuteczne ;:196 .Mam nadzieję,że taka zima jak ubiegła szybko się nie powtórzy i moje patyczki będą rosły ,by w przyszłości zakwitnąć tak pięknie jak to im pisane. Jadziu,piszesz że różyczki muszą się podtuczyć czy to znaczy ,że trzeba je zasilić jakimś nawozem, czy wystarczy ,dodany na dno dołka przy sadzeniu ,obornik?
Też lubię kwitnące glicynie ale ....te ich chimery... Biała do tej pory nie pokazała kwiatka a rośnie u mnie już z pięć lat. Chyba muszę z nią pogadać ;:224
A teraz następna porcja fotek ogrodowych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:196 Danusiu, ja na swojej glicynii nie zauważyłam takich pąków. Mam ją już 4 rok i nic!!! Muszę ją postraszyć szpadlem!!! Może się poprawi. Biała jest jeszcze mała, ale też na niej nic nie ma. Jak w tym roku ściemi, to ją wyautuję!!! Pod dom pójdzie i już!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście ,ze obornik wystarczy na razie nich sobie spokojnie rosną .Możesz je wzmocnić gnojówkami roślinnymi jeśli masz .Georginia też Cię dobrze poinstruuje ,bo przecież jej róże rosną ślicznie
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu,ja swoją białą glicynię w ubiegłym roku przeniosłam w inne miejsce. Czytałam na forum,że takie przenosiny mogą sprowokować jej zakwitnięcie,niestety na moją to nie podziałało.Ale niebieska stara się jak może:
Obrazek
Już nie mogę się doczekać jak wszystkie pąki rozwinie...
Jadziu, w sprawach patyczkowych zapytałam Ciebie bo w nich Ty jesteś Guru .Na Alę zawsze mogę liczyć, zresztą ciągle zawracam jej głowę swoimi różanymi problemami .Ona rzeczywiście ma przecudne róże. Mieszkamy niedaleko od siebie dlatego miałam możliwość widzieć je naocznie.Szkoda,że Ty tak daleko mieszkasz,bo Twoimi różami też się zachwycam a w realu pewnie jeszcze piękniej wyglądają.

Dzisiejsza porcja nowych fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ach, jak to pięknie wygląda przy tej ścieżce. Takie świeże, zieloniutkie. No i cudowne bordowe tulipany, te postrzępione.
Glicynia widzę, że w tym roku łaskawa, bo czytam w niejednym wątku, że zbiera się do kwitnienia po iluś tam latach oczekiwań.Czyli dobry dla niej rok ;:108
Gratuluję pączków na róży. U mnie ani jedna jeszcze nie ma.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu :oops: aż sie zaczerwieniłam ;:180 ,ale mnie nie przeceniaj .Czasem i mnie sie nie powiedzie ukorzenienie ..Teraz wypróbowuję nową metodę zaczerpniętą z rosyjskiej różanej stronki .http://www.rosebook.ru/articles/video/r ... enija-roz/ .Tego linka podała Grażynka- kogra .Już tydzień leżą te patyczki a do 3 tygodni powinny być ukorzenione ,więc zobaczymy .A co mi szkodzi zamiast wyrzucić patyczki to experymentuję :;230 Bardzo mi sie podoba ten przydomowy zakątek .Czyżby to już Flora Danica tak sie pospieszyła ;:oj
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Danusiu, jak Ty masz cudnie!! Jaki porządek, luz, każda roślinka wyeksponowana. Ło matko kochana, czy ja tak kiedy będę miała?? ;:223 Kielisznika wsadziłam do donicy. Dobrze zrobiłam? Zakopać do ziemi, czy tak trzymać?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”