Jak w temacie. Zachciało mi się tunelu/szklarni dla roślin bardziej wymagających. Jak wiadomo szyby są dość drogie, do tego wymagany masywny szkielet.
Można też mniej estetycznie i wykonać taką szklarnię ze starych okien.
Ja swój pomysł zaczerpnąłem z allegro, można tam znaleźć tunele z PVC. Jednak taki najtańszy to koszt 600zł.
Dla mnie to zbyt wiele jak na kilka rurek i folię. Postanowiłem zdziałać coś sam.
Tunel w założeniach miał mieć długość 5m, wysokość pozwalającą stanąć w nim wyprostowanym i boki na tyle dostępne, by można było wykorzystać maksimum dostępnej powierzchni.
Pierwotnie chciałem stworzyć ją tak jak na aukcjach, z rurek 32mm. Jednak koszt mnie zniechęcił, więc wybrałem rurki o średnicy 1/2 cala (coś ok 16mm). By było jak najmniej strat materiału obwód tunelu wynosi 2x3m rurka. Szerokość tunelu ustaliłem doświadczalnie.
Tak oto prezentuje się moja konstrukcja, póki co w fazie dobierania wymiarów, niestety przyszła zima i wszystko zastopowało:

A tu już szkielet z "drzwiami" z niepotrzebnych ram od okien PCV, kompletny i wypoziomowany w miarę możliwości, teraz pozostaje nabyć odpowiednią ziemię i zakryć folią:

Nabycie odpowiedniej ziemi ogrodniczej okazało się trochę problematyczne. Pół Polski ma ok 20zł za metr sześcienny ziemi, u mnie jest 45zł.
Na szczęście znajomy ojca ma ogromną hałdę czarnej ziemi (nie wiem skąd) i pozwolił mi zabrać trochę

Kolejny weekend, kolejne postępy w pracach nad tunelem. Udało mi się zdobyć ok 3m sześciennych czarnej ziemi, którą wysypałem wewnątrz tunelu. Postanowiłem też naciągnąć folię, która ku mojemu zdziwieniu bardzo usztywniła konstrukcję leżąc tylko na niej.
Kolejny problem to przyklejenie folii do szkieletu celem uniknięcia przetarć. Podejście pierwsze - bezbarwny silikon, zobaczymy...