pchelki ziemne czym je zwalczać
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 paź 2012, o 22:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: pchelki ziemne czym je zwalczać
O tym nie pomyślałam. Spróbuję na pewno. Lubię kapustne warzywka a wszystkie równo i dokładnie niszczą mi pchełki. Dzięki za radę.
Pozdrawiam,
Ewa.
Ewa.
- maliola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, czytałam wcześniej o pchełkach, a dzisiaj zauważyłam je na swojej rzodkiewce i rukoli
Czy to karate rzeczywiście rozwiązuje sprawę? Jest bardzo ciepło u mnie i boję się, że pod agro rzodkiewka się zaparzy. Skąd się biorą te pchełki?

Rzodkiewka i kapusta pekińska fajnie wystartowała, ale - pchełki. Rok temu miałem z nimi spokój. Ale teraz z liści sito. "juda" napisał, że popiół z opału drzewnego pomaga. Dzisiaj spróbowałem - na szczęście zapomniałem wyjąć z "kozy" po zimie. Zobaczymy co będzie. Dzień wcześniej zastosowałem oprysk z bioczosu z mydłem potasowym. Jednak dzisiaj żerowały jak by miały darmowy karnet w "Hiltonie". Nie uznaję żadnej chemii i dlatego liczę na ten popiół.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posiej obok aksamitki 

Aksamitki - cóż żona by się ucieszyła, ale w kwaterce już rośnie obok szczypior i koper. Ale dzięki za info.
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Mi zeżarły rzodkiewkę i całą kapustkę, chociaż była pod włókniną, miały jeszcze cieplej. Prysnęłam decisem i na razie ich nie widać. 

W moim nowym foliaczu też zauwarzyłem pchełki na kapuście pekińskiej pomimo, że ziemia jest tam stałe wilgotność - mam tam zainstalowane nawadnianie kropelkowe. Pomysł z decisem jest dobry, ale nie dla mnie - wolę stracić 90% zbiorów a nią skażać sobie gleby.
Jak obiecałem tak sprawdziłem - popiół drzewny na pchełki. I co? DZIAŁA
. Dwa dni temu przed zastosowaniem miałem na każdym listku rzodkiewki przynajmniej jedną pchełkę. Po posypaniu popiołem przez cały dzisiejszy dzień była ich może 1/10. Warunek chyba jest taki aby liść był pokryty popiołem bo wtedy nie mają się do czego przyczepić. Ja wziąłem popiół do sitka i tak jak pączki oprószyłem z zewnątrz listki rzodkiewki i pekinki. Tak zostało na noc. i dzisiaj tak jak wspomniałem sukces. Jednak kiedy popada to chyba trzeba będzie powtórzyć zabieg. Wysiałem nowy rządek rzodkiewki i planuję od początku jak tylko pokarzą się listki systematycznie posypywać popiołem.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Zgadza się popiół jest bardzo dobry tylko z umiarem nie za dużo .
Ja tak stosuję ale jak już większe roślinki to już dadzą sobie radę
Ja tak stosuję ale jak już większe roślinki to już dadzą sobie radę

Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.