pchelki ziemne czym je zwalczać

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ludki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: pchelki ziemne czym je zwalczać

Post »

O tym nie pomyślałam. Spróbuję na pewno. Lubię kapustne warzywka a wszystkie równo i dokładnie niszczą mi pchełki. Dzięki za radę.
Pozdrawiam,
Ewa.
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, czytałam wcześniej o pchełkach, a dzisiaj zauważyłam je na swojej rzodkiewce i rukoli :evil: Czy to karate rzeczywiście rozwiązuje sprawę? Jest bardzo ciepło u mnie i boję się, że pod agro rzodkiewka się zaparzy. Skąd się biorą te pchełki?
Loku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2013, o 20:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzodkiewka i kapusta pekińska fajnie wystartowała, ale - pchełki. Rok temu miałem z nimi spokój. Ale teraz z liści sito. "juda" napisał, że popiół z opału drzewnego pomaga. Dzisiaj spróbowałem - na szczęście zapomniałem wyjąć z "kozy" po zimie. Zobaczymy co będzie. Dzień wcześniej zastosowałem oprysk z bioczosu z mydłem potasowym. Jednak dzisiaj żerowały jak by miały darmowy karnet w "Hiltonie". Nie uznaję żadnej chemii i dlatego liczę na ten popiół.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posiej obok aksamitki :!:
Loku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Aksamitki - cóż żona by się ucieszyła, ale w kwaterce już rośnie obok szczypior i koper. Ale dzięki za info.
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25

Post »

Mi zeżarły rzodkiewkę i całą kapustkę, chociaż była pod włókniną, miały jeszcze cieplej. Prysnęłam decisem i na razie ich nie widać. :wit
Loku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

W moim nowym foliaczu też zauwarzyłem pchełki na kapuście pekińskiej pomimo, że ziemia jest tam stałe wilgotność - mam tam zainstalowane nawadnianie kropelkowe. Pomysł z decisem jest dobry, ale nie dla mnie - wolę stracić 90% zbiorów a nią skażać sobie gleby.
Loku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jak obiecałem tak sprawdziłem - popiół drzewny na pchełki. I co? DZIAŁA ;:63 . Dwa dni temu przed zastosowaniem miałem na każdym listku rzodkiewki przynajmniej jedną pchełkę. Po posypaniu popiołem przez cały dzisiejszy dzień była ich może 1/10. Warunek chyba jest taki aby liść był pokryty popiołem bo wtedy nie mają się do czego przyczepić. Ja wziąłem popiół do sitka i tak jak pączki oprószyłem z zewnątrz listki rzodkiewki i pekinki. Tak zostało na noc. i dzisiaj tak jak wspomniałem sukces. Jednak kiedy popada to chyba trzeba będzie powtórzyć zabieg. Wysiałem nowy rządek rzodkiewki i planuję od początku jak tylko pokarzą się listki systematycznie posypywać popiołem.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Zgadza się popiół jest bardzo dobry tylko z umiarem nie za dużo .
Ja tak stosuję ale jak już większe roślinki to już dadzą sobie radę :D
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”