Potrzebuję porady - pompa ręczna wwiercona w ziemię plus pom
Potrzebuję porady - pompa ręczna wwiercona w ziemię plus pom
Witam wszystkich, od niedawna jestem posiadaczem małej działki.
Mam taką sytuację:
Mam pompę ręczną wwierconą w ziemię. Zanim poleci z niej woda muszę nalać od góry trochę wody aby zaczęła ssać.
W dolnej części jest boczny odgałęźnik do którego podobno mogę podłączyć pompę elektryczną aby odwalała ciężką robotę za mnie.
Moje pytania : Czy rzeczywiście mogę do niej podłączyć pompę elektryczną ? W jaki sposób to najlepiej rozwiązać ? Możecie polecić jakąś konkretną firmę ? Na co zwrócić uwagę ?
Dodam że nie wiem jak głęboko ona sięga w ziemię więc najlepiej wybrać coś mocniejszego.
Pozdrawiam
Paweł
Mam taką sytuację:
Mam pompę ręczną wwierconą w ziemię. Zanim poleci z niej woda muszę nalać od góry trochę wody aby zaczęła ssać.
W dolnej części jest boczny odgałęźnik do którego podobno mogę podłączyć pompę elektryczną aby odwalała ciężką robotę za mnie.
Moje pytania : Czy rzeczywiście mogę do niej podłączyć pompę elektryczną ? W jaki sposób to najlepiej rozwiązać ? Możecie polecić jakąś konkretną firmę ? Na co zwrócić uwagę ?
Dodam że nie wiem jak głęboko ona sięga w ziemię więc najlepiej wybrać coś mocniejszego.
Pozdrawiam
Paweł
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Potrzebuję porady - pompa ręczna wwiercona w ziemię plus pom
ta pompa jest w jakiejś studni czy czymś podobnym czy jak. Może lepiej zamiast tej pompy dać pompę tzw dorotke i bez kombinowania była by pompa tylko że ona się nie wyłącza jak nie ma wody i niezbyt nadaje się do brudnej wody.
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Skoro daje wodę to pompa jest głęboko zabita. Mieliśmy na działce taką abisynkę z podłączoną pompą do trójnika jakieś 40 cm. poniżej ziemi. Pompa była w betonowym dołku ( chyba 60x100 cm.i dość głęboko )Tylko to była stara pompa odśrodkowa i strasznie żarła prąd. Brała nawet błoto. Taki wynalazek który Ojciec przyniósł z pracy do kapitalnego remontu. Zamiast na złom trafiła na działkę.
A co do tego zalewania wodą to sprawdź czy jest grzybek w pompie lub czy jest szczelny.
Jak odkręcisz pompę z góry to zobaczysz grzybka ( mnie to raczej przypomina dużą pineskę)
Może go nie być.
A co do tego zalewania wodą to sprawdź czy jest grzybek w pompie lub czy jest szczelny.
Jak odkręcisz pompę z góry to zobaczysz grzybka ( mnie to raczej przypomina dużą pineskę)
Może go nie być.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Witam , dorzucę się do tematu.
Posiadam pompy ręczne do wody po niemieckie . Pompy mają dużą wydajność . Pompują wodę nawet z 20 metrów w dół , jak jest tak nisko lustro. Tłok
- mosięzny , skóra która jest , jest naturalna z bydła , ręcznie robiona . Cylinder - Długi , od środka cymbrowany - czyli od środka jest mosiądz , by tak szybko skóra się nie ścierała . Kosz - który trzyma wodę , jest cały mosiężny , dzięki czemu jest wieczny. Kranik do spuszczania wody jest również cały mosiężny . Pompy mają ponad 100 lat.
Nie polecam tej chińszczyzny co teraz robią , max 2 lata i tylko robi jako ozdoba ;)
oferta usunięta,Ekipa moderująca
Pozdrawiam
http://img31.otofotki.pl/obrazki/vv806_SDC13469.JPG
Posiadam pompy ręczne do wody po niemieckie . Pompy mają dużą wydajność . Pompują wodę nawet z 20 metrów w dół , jak jest tak nisko lustro. Tłok
- mosięzny , skóra która jest , jest naturalna z bydła , ręcznie robiona . Cylinder - Długi , od środka cymbrowany - czyli od środka jest mosiądz , by tak szybko skóra się nie ścierała . Kosz - który trzyma wodę , jest cały mosiężny , dzięki czemu jest wieczny. Kranik do spuszczania wody jest również cały mosiężny . Pompy mają ponad 100 lat.
Nie polecam tej chińszczyzny co teraz robią , max 2 lata i tylko robi jako ozdoba ;)
oferta usunięta,Ekipa moderująca
Pozdrawiam
http://img31.otofotki.pl/obrazki/vv806_SDC13469.JPG
Zapoznam się z Regulaminem Forum.
Ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pomp. Mam pompę Abisynkę z głowicą kulistą która zgodnie z tym co piszą w internecie ssie wodę z max. głębokości 8 m, a u mnie woda w studni zaczyna się na głębokości 11 m. Czy jest jakaś szansa na to żeby taka pompa dała radę podciągnąć taki słup wody? Da coś zmniejszenie średnicy rury ? Prosze o radę
Ogród pod Dębową Górą
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
Możesz zrobić coś jak syfon w WC by pompa była zawsze zalana.tajny pisze:Moje pytania : Czy rzeczywiście mogę do niej podłączyć pompę elektryczną ? W jaki sposób to najlepiej rozwiązać ? Możecie polecić jakąś konkretną firmę ? Na co zwrócić uwagę ?
W takich przypadkach stosuje się takie pompy: http://www.omnigena.pl/index.php?action ... ion_id=125tmaksym pisze:Ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pomp. Mam pompę Abisynkę z głowicą kulistą która zgodnie z tym co piszą w internecie ssie wodę z max. głębokości 8 m, a u mnie woda w studni zaczyna się na głębokości 11 m. Czy jest jakaś szansa na to żeby taka pompa dała radę podciągnąć taki słup wody? Da coś zmniejszenie średnicy rury ? Prosze o radę
Różnica pomiędzy nimi a zwykłą abisynką polega na tym, że tłok jest umieszczony nisko - w rurze poniżej poziomu gruntu, tak aby część ssawna nie przekraczała 7-8 m.
I nic się nie da zrobić jak się nie ma takiej pompy?
Ogród pod Dębową Górą
Oczywiście , że się da.
Siedzę w tym , a więc spróbuję to w prosty sposób opisać .
Trzeba kupić cylinder .
Usunięto nieaktywny link, pomid.
Coś w tym stylu . Potem, trzeba iść od tokarza , a żeby można było na niego od góry wkręcić rurę . (zrobić taką flaszę )
Potem , trzeba kupić kosz ogrodowy do pomp elektrycznych i zamontować go poniżej cylindra - gdzie kosz będzie znajdował się w wodzie .
Trzeba również ten cylinder z tą flaszą wpuścić , z 4 metry w dół , jak masz 11 Metrów od lustra , a żeby cisnął wodę z 7 metrów do góry .
tłok trzeba przedłużyć np. prętem zbrojeniowym o te 4 metry w dół , żeby chodził w cylindrze .
Stare poniemieckie studnie działały w ten sam sposób i mogły ciągnąć wodę z głębokości do 30 m do lustra
W razie czego kolego , zapraszam na PRIV , i innych zainteresowanych pomocą
Pozdrawiam
Siedzę w tym , a więc spróbuję to w prosty sposób opisać .
Trzeba kupić cylinder .
Usunięto nieaktywny link, pomid.
Coś w tym stylu . Potem, trzeba iść od tokarza , a żeby można było na niego od góry wkręcić rurę . (zrobić taką flaszę )
Potem , trzeba kupić kosz ogrodowy do pomp elektrycznych i zamontować go poniżej cylindra - gdzie kosz będzie znajdował się w wodzie .
Trzeba również ten cylinder z tą flaszą wpuścić , z 4 metry w dół , jak masz 11 Metrów od lustra , a żeby cisnął wodę z 7 metrów do góry .
tłok trzeba przedłużyć np. prętem zbrojeniowym o te 4 metry w dół , żeby chodził w cylindrze .
Stare poniemieckie studnie działały w ten sam sposób i mogły ciągnąć wodę z głębokości do 30 m do lustra
W razie czego kolego , zapraszam na PRIV , i innych zainteresowanych pomocą
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moi drodzy, kłania się fizyka, nie da się zassać wody poniżej 10m, jeśli ciśnienie atmosferyczne na ziemi jest tylko 1atm. po staremu. Żeby pobierać wodę z większych głębokości trzeba tłok lub pompę przybliżyć do lustra wody. Dlatego wymyślono pompy głębinowe.
Ps.jarukk, masz rację.
Ps.jarukk, masz rację.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
To chyba niemożliwe ....jarukk pisze:Witam , dorzucę się do tematu.
Posiadam pompy ręczne do wody po niemieckie . Pompy mają dużą wydajność . Pompują wodę nawet z 20 metrów w dół , jak jest tak nisko lustro.
Sprawdź na jakiej głębokości jest rzeczywiście lustro wody, to będzie łatwiej coś doradzić.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Możliwe , jest dużo osób które nie wierzą w to - ale to prawda .
Cylinder z tłokiem , jest zamontowany na samym dnie niemalże .
Rury żeliwne , skręcane co 3 m w dół , a tłok również był skręcany po przez pręty zakończone gwintem na końcu .
Żmudna ciężka praca . Zilustruje to kiedyś , jak będę wyciągał taką pompę w raz z rurami .
A i jeszcze jedno . Przez to pompy poniemieckie miały duże przełożenie , by móc lekko pompować wodę z głębokich studni .
Pozdrawiam
Cylinder z tłokiem , jest zamontowany na samym dnie niemalże .
Rury żeliwne , skręcane co 3 m w dół , a tłok również był skręcany po przez pręty zakończone gwintem na końcu .
Żmudna ciężka praca . Zilustruje to kiedyś , jak będę wyciągał taką pompę w raz z rurami .
A i jeszcze jedno . Przez to pompy poniemieckie miały duże przełożenie , by móc lekko pompować wodę z głębokich studni .
Pozdrawiam
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Masz babo placek. Na mój gust , bez studniarza nie da się. Jak woda głęboko to nie da się bez fachowca. Dobrze wiedzieć przed zakupem pompy.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
OK. To już wiem. Poniżej 8m to trzeba robić tak aby mechanizm stidni obniżyć do lustra wody (lub w jej pobliże), bo pompą nie podciągnie się wyżej , ale gdy ją mamy to można podnieść ją na dużo większą wysokość. Tłok jest wtedy długi i ciężki ... ale będzie działać.
Pozdrawiam Tomek
NOTO
Dokładnie
Dokładnie