Fasolka szparagowa cz.1
Re: Fasolka szparagowa
Można w kuwecie ustawić tutki po papierze toaletowym wypełnione ziemią, do nich wsiać fasolę po 3-4 ziarenka i jak tylko zaczną wschodzić wystawić na balkon. Zabierać do domu tylko w razie przymrozków. Będzie fajna rozsada i nie uszkodzimy korzonków przy wsadzaniu na grządkę.
A ja wysiałam w grunt. Rozsadom mówię NIE. Może się wstrzelę, po 15 to nawet jakieś straszne upały widzę, znaczy może być sucho.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aria, genialnie prosty pomysł
dzięki, chyba nawet zastosuję dziś. 

O tej porze już spokojnie można siać do gruntu.
Rozsada przydaje się nie tylko po to, aby plon był wcześniej wiosną, kiedyś miałam kawałek trawnika, który zanim został przygotowany pod uprawę to trochę trwało. Ja w tym czasie zrobiłam rozsadę i jeszcze zdążyłam zebrać plon z tego kawałka.
Rozsada przydaje się nie tylko po to, aby plon był wcześniej wiosną, kiedyś miałam kawałek trawnika, który zanim został przygotowany pod uprawę to trochę trwało. Ja w tym czasie zrobiłam rozsadę i jeszcze zdążyłam zebrać plon z tego kawałka.
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie tylko po to. Ja robię wcześniej, bo jak siałam do gruntu, to fasolki wyłaziły co któraś i w większości jakieś pogryzione. Makabra!!! Od kiedy sieję do doniczek kłopoty się skończyły.
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
Ja w ubiegłym roku siałem fasolę dwukrotnie i nie zeszło nic a na dodatek nie było nasion - jakiś intruz pożerał
dopiero po trzecim sianiu były wschody.

Posiałem fasolkę już jakiś czas temu na zasadzie ryzyk-fizyk.
Myślę, że się uda, bo w moim regionie nie zapowiadają przymrozków
.

Myślę, że się uda, bo w moim regionie nie zapowiadają przymrozków

Udanych plonów życzy Marcel. 

-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Z tymi rolkami tekturowymi to jest jeden kłopot - bardzo łatwo pleśnieją gdy mają za dużo wilgoci.
Robiłem tak rozsadę dwa razy - raz prawie połowa zapleśniała, drugi raz podlewałem znacznie mniej to szybciej przesychała i wymagała większej i częstszej "opieki".
Generalnie jak ktoś chce w ten sposób to polecam tradycyjne doniczki torfowe - te mi nie pleśniały.
Robiłem tak rozsadę dwa razy - raz prawie połowa zapleśniała, drugi raz podlewałem znacznie mniej to szybciej przesychała i wymagała większej i częstszej "opieki".
Generalnie jak ktoś chce w ten sposób to polecam tradycyjne doniczki torfowe - te mi nie pleśniały.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Ładne fasolki, a ja zaspałem i moja dopiero wychodzi z ziemi.
Jerry, stosowałes rolki do fasoli czy do innych warzyw?
- jardinera
- 10p - Początkujący
- Od: 14 lut 2013, o 13:47
Fasolka posadzona na polu niedawno wykielkowala (czekalam 2-3 tyg) i sobie ladnie rosnie, ale dla eksperymentu chcialam zrobic z niej sadzonke w domowej mini-szklarence, po paru dniach wybila, bez ostrzezenia, od razu tak:
(pozostale fasolki co jeszcze nie wybily byly posadzone nieco pozniej)

Mam pytanie czy zostawic ja jeszcze do podrosniecia, przesadzic, wsadzic juz do ziemii czy wyrzucic, bo nic z niej nie bedzie?
(pozostale fasolki co jeszcze nie wybily byly posadzone nieco pozniej)

Mam pytanie czy zostawic ja jeszcze do podrosniecia, przesadzic, wsadzic juz do ziemii czy wyrzucic, bo nic z niej nie bedzie?

drugi rocznik ogrodowego warzywnictwa 

Coś z niej będzie, tylko szybko wystaw ja na dwór, zahartuj i na grzadke.
- jardinera
- 10p - Początkujący
- Od: 14 lut 2013, o 13:47
Dzięki, zrobie to jutro bo dzisiaj zimno i duzy sztorm 

drugi rocznik ogrodowego warzywnictwa 

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Moje fasolki wysiane w doniczkach na zewnątrz chyba nie potrzebują dodatkowego hartowania. Blauhilde (w co najmniej 5iu ekz.) i Goldmarie (mniej, bo później siane) już się pokazały, a nasiona z Ameryki (żółty niski Beurre de Roquencour, zielona tyczna Italian Pole) jeszcze nie, bo dopiero przedwczoraj je siałem.
pozdrawiam, Gunnar