Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)
- 
				grosia
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 7 wrz 2012, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Benjaminek - jak go przyciąć?
czy można jeszcze przyciąć fikusa? nie jest za późno?

pozdrawiam
Basia

Basia
To zależy czy wypuszcza już nowe pędy.Raczej jest za póżno ale delikatnie można,kilka pędów.Ja obcinam w połowie stycznia ale bardzo mocno,zostawiam tylko kilka gałęzi z wielu.Mój beniamin ma prawie 2metry i koronę jak normalne drzewo .Powodzenia i tnij to mu wyjdzie tylko na dobre.grosia pisze:czy można jeszcze przyciąć fikusa? nie jest za późno?
- 
				grosia
- Od: 7 wrz 2012, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mietek, dzięki za odpowiedz, spróbuje je troszkę przyciąć chodź moje też nie są malutkie i dlatego jak widziałam jak dość mocno Czarodziej sugerował przycinać nie chciałabym im zrobić krzywdy... są spore drzewka ale trochę kosmetyki by im nie zaszkodziło  

pozdrawiam
Basia

Basia
- 
				Blania
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 24 mar 2013, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Zgodnie z ustaleniami - niedługo minie 3 tygodnie od przesadzenia fikusów, więc wklejam zdjęcia poniżej i proszę o wskazówki odnośnie cięcia, choć trochę się boję, co będzie trzeba ciąć, zwłaszcza ten pokojowy ma taką bujną, ale nieforemną gałąź...
Fikus kuchenny:
naturalnie:

widoki z różnych stron:

Fikus pokojowy:
w naturalnym środowisku:

widoki z różnych stron:

Na zdjęciu załapała się także koszka
Proszę również o wskazówki, co zrobić z uciętymi pędami, żeby mieć jeszcze więcej fikusów
Dzięki z góry,
Blanka

Zgodnie z ustaleniami - niedługo minie 3 tygodnie od przesadzenia fikusów, więc wklejam zdjęcia poniżej i proszę o wskazówki odnośnie cięcia, choć trochę się boję, co będzie trzeba ciąć, zwłaszcza ten pokojowy ma taką bujną, ale nieforemną gałąź...
Fikus kuchenny:
naturalnie:

widoki z różnych stron:

Fikus pokojowy:
w naturalnym środowisku:

widoki z różnych stron:

Na zdjęciu załapała się także koszka

Proszę również o wskazówki, co zrobić z uciętymi pędami, żeby mieć jeszcze więcej fikusów

Dzięki z góry,
Blanka
Widzę na zdjęciu kota, więc od razu nasunęło mi się pytanie czy nie wchodzi do doniczki?
Od niedawna mamy kota w domu i upatrzył sobie właśnie beniaminka. Ciągle właził do doniczki i się w niej wylegiwał. Oczywiście miałam wiecznie rozsypaną ziemię wokół doniczki. W efekcie musiałam wynieść beniaminka na klatkę schodową. Czy fikusy mają coś co przyciąga koty czy to czysty przypadek? Do innych doniczek nie wchodzi.

Od niedawna mamy kota w domu i upatrzył sobie właśnie beniaminka. Ciągle właził do doniczki i się w niej wylegiwał. Oczywiście miałam wiecznie rozsypaną ziemię wokół doniczki. W efekcie musiałam wynieść beniaminka na klatkę schodową. Czy fikusy mają coś co przyciąga koty czy to czysty przypadek? Do innych doniczek nie wchodzi.
- 
				Blania
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 24 mar 2013, o 18:31
Cześć!
Nie, moje koty nie wchodzą do doniczek fikusów - kwiatami się za bardzo nie interesują, oprócz tego, że lubią gryźć liście kasztanowca australijskiego, a także podejrzewam, że palmy, jak się ich nie pilnuje :/ A piszę z perspektywy posiadacza 5 sztuk tych zwierzątek, więc nie zakładałabym takiej ogólnej tendencji fikusowej wśród kotów Zresztą koty lubią miewać różne nietypowe dla innych kotów preferencje
 Zresztą koty lubią miewać różne nietypowe dla innych kotów preferencje 
A kot na zdjęciu jest pochłonięty autofokusem aparatu - zawsze podejrzewałam, że sierściuchy go widzą
Pozdrawiam,
Blanka

Nie, moje koty nie wchodzą do doniczek fikusów - kwiatami się za bardzo nie interesują, oprócz tego, że lubią gryźć liście kasztanowca australijskiego, a także podejrzewam, że palmy, jak się ich nie pilnuje :/ A piszę z perspektywy posiadacza 5 sztuk tych zwierzątek, więc nie zakładałabym takiej ogólnej tendencji fikusowej wśród kotów
A kot na zdjęciu jest pochłonięty autofokusem aparatu - zawsze podejrzewałam, że sierściuchy go widzą

Pozdrawiam,
Blanka
- NikaDo
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 23 sie 2012, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wiesz Dorfi, dopóki nie nauczyłam się "słuchać" moich kotów miałam podobne problemy. Lubiły sobie pogrzebać w kwiatkach i zostawić ślad po sobie ;-)(niektóre kwiaty poległy), a wszystko przez to , że zaniedbywałam kuwetę. Odkąd panuje systematyka wymiany toalety problem ustał; jeszcze zauważyłam , że moja kotka podgryza kwiatki, ale tylko wtedy kiedy jest głodna - nad tym też można zapanować a nawet trzeba 

To bardzo poważna sprawa - nie mieć poczucia humoru. ;)
pozdrawiam Dominika

pozdrawiam Dominika
Od kilku lat hoduję beniaminka. Niestety jest łysy z jednej strony , gałęzie są już bardzo długie i łyse przy pniu, a koleś zaczyna zajmować coraz więcej miejsca. Przesadziłam go jakieś dwa tygodnie temu i zastanawiam się, czy go nie przyciąć, żeby był jednak troszkę bardziej zwarty. Do tej pory używałam podpórki z pałąkiem z bambusa, która pomagała nieco go ogarnąć ale usunęłam ją przy przesadzaniu bo była już za ciasna. Proszę o poradę czy można teraz przyciąć fikusa a jeśli tak to gdzie i o ile go skrócić?
 ]
]

]
]
Re: Fikus - Jak go uformować?
Witam wszystkich ponownie!  

Mam fikusa od ponad roku. Jest dość mały. Chciałabym wiedzieć, czy ma to jakieś znaczenie gdybym chciała zrobić sadzonki fikusa i jak to się dokładnie robi?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam! 

Mam fikusa od ponad roku. Jest dość mały. Chciałabym wiedzieć, czy ma to jakieś znaczenie gdybym chciała zrobić sadzonki fikusa i jak to się dokładnie robi?

Z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam!

Witam. 
Pomożecie zaplanować przycinanie fikusów?
Pierwszy chudzielec tak wygląda:

Chciałabym, żeby pień miał grubszy i konary się robiły i żeby zaczął się formować w drzewo.
Drugi fikus jest bardzo gęsty, składa się z 3 konarów. Do tej pory rósł bez kontroli, teraz przycięłam mu dolne gałęzie i związałam pnie. Przycinać go jeszcze jakoś?

Poradźcie, jak je przyciąć, szczególnie tego pierwszego. Nie wiem, dlaczego taki chudy ma pień i taki rzadki jest.

Pomożecie zaplanować przycinanie fikusów?
Pierwszy chudzielec tak wygląda:

Chciałabym, żeby pień miał grubszy i konary się robiły i żeby zaczął się formować w drzewo.
Drugi fikus jest bardzo gęsty, składa się z 3 konarów. Do tej pory rósł bez kontroli, teraz przycięłam mu dolne gałęzie i związałam pnie. Przycinać go jeszcze jakoś?

Poradźcie, jak je przyciąć, szczególnie tego pierwszego. Nie wiem, dlaczego taki chudy ma pień i taki rzadki jest.
- czarna_inez
- Od: 19 maja 2011, o 22:12
Witam!   

Bardzo ciekawy watek! Już od jakiegoś czasu planuję coś zrobić z moim benjaminkiem... Wygląda jak krzak z lasu! Co prawda 2 lata zajęła mi jego reanimacja po kawaleskim mieszkaniu z moim mężem, ale już się odpił, nawet trochę wychodzi z nowej doniczki - oczywiście niebawem sprawię mu większą!
Ale mam pytanie. To jest dość stary kwaitek, który niejedno już przeżył, składa się z kilkunastu odrostów, pni - nie znam fachowej terminologii. Czy myślicie, że taki leciwy krzakoć można jeszcze uformować? Np zapleść w warkocz i puścić koronę luzem do rośnięcia? W obecnym kształcie jest już nieakceptowalny i zajmuje mi całe i jedyne południowe okno!

Bardzo ciekawy watek! Już od jakiegoś czasu planuję coś zrobić z moim benjaminkiem... Wygląda jak krzak z lasu! Co prawda 2 lata zajęła mi jego reanimacja po kawaleskim mieszkaniu z moim mężem, ale już się odpił, nawet trochę wychodzi z nowej doniczki - oczywiście niebawem sprawię mu większą!
Ale mam pytanie. To jest dość stary kwaitek, który niejedno już przeżył, składa się z kilkunastu odrostów, pni - nie znam fachowej terminologii. Czy myślicie, że taki leciwy krzakoć można jeszcze uformować? Np zapleść w warkocz i puścić koronę luzem do rośnięcia? W obecnym kształcie jest już nieakceptowalny i zajmuje mi całe i jedyne południowe okno!

- 
				FishHunter
- 100p 
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
- 
				storczykomanka
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 14 kwie 2011, o 20:59
To i ja błagam o pomoc.
Dziś dostałam beniaminka - moje spełnienie marzeń. 

Tylko problem - czy po zmianie miejsca nie opadną mu liście?? Jak temu zapobiec??? I po drugie najważniejsze - gdzie i jak go przyciąć, bo nie był nigdy przycinany i rósł jak chciał. A chcę ładnie go uformować. Czy da się spleść mu pnie? Jeśli tak to jak to zrobić? Błagam o pomoc doświadczonych hodowców bom ja laik a zawsze marzyłam o takim kwiecie
Oto i on:

Dziś dostałam beniaminka - moje spełnienie marzeń.

Tylko problem - czy po zmianie miejsca nie opadną mu liście?? Jak temu zapobiec??? I po drugie najważniejsze - gdzie i jak go przyciąć, bo nie był nigdy przycinany i rósł jak chciał. A chcę ładnie go uformować. Czy da się spleść mu pnie? Jeśli tak to jak to zrobić? Błagam o pomoc doświadczonych hodowców bom ja laik a zawsze marzyłam o takim kwiecie

Oto i on:

Cześć wszystkim 
Mam takie dwa małe fikusy (albo jak na nie lubię mówić fiskusy:P)

Chciałbym aby w przyszłości zrobiły mi się z nich ładne drzewka tylko nie wiem jak je formować. Kiedy i co przycinać? Czy i jak splatać łodygi ?
Jeden jak widać to dwa osobne drzewka zrośnięte korzeniami, natomiast drugi był posadzony na podstawie rozgałęzionej gałazki i teraz niestety jest rozgałęziony od samego dołu (co chyba ni jest najlepsze).
Prosze was o porady co z nimi mógłbym zrobić

Mam takie dwa małe fikusy (albo jak na nie lubię mówić fiskusy:P)

Chciałbym aby w przyszłości zrobiły mi się z nich ładne drzewka tylko nie wiem jak je formować. Kiedy i co przycinać? Czy i jak splatać łodygi ?
Jeden jak widać to dwa osobne drzewka zrośnięte korzeniami, natomiast drugi był posadzony na podstawie rozgałęzionej gałazki i teraz niestety jest rozgałęziony od samego dołu (co chyba ni jest najlepsze).
Prosze was o porady co z nimi mógłbym zrobić

Witam,
dostałam wieloletniego fikusa, którego mam od 3 lat. Czy możecie podpowiedzieć jak mam go przyciąć? Lepiej zrobić to na wiosnę czy mogę również teraz, jesienią? Chciałabym go również rozkrzewić - dzięki wcześniejszemu postowi użytkownika Czarodziej_ zastosuję sposób z mokrymi kuleczkami waty.
Będę wdzięczna za pomoc.

dostałam wieloletniego fikusa, którego mam od 3 lat. Czy możecie podpowiedzieć jak mam go przyciąć? Lepiej zrobić to na wiosnę czy mogę również teraz, jesienią? Chciałabym go również rozkrzewić - dzięki wcześniejszemu postowi użytkownika Czarodziej_ zastosuję sposób z mokrymi kuleczkami waty.
Będę wdzięczna za pomoc.