Wiosna w wiejskim ogrodzie
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiosna w wiejskim ogrodzie
Marysiu, nie zazdroszczę sadzenia tego wszystkiego. Zakupy hurtowe widzę. Ja od Magdy kupowałam rok temu i sadzonki maławe ale żywotne były 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Iwonko miałam rano wcześnie wstać i do pola przed upałem, ale w nocy obudziłam się (chyba jakaś zmiana) a potem padłam i nici z pracy o świcie
Praca w ogrodzie to niekończąca się opowieść, a jak na zimę się skończy to wyjemy do wiosny
Ja jeszcze mam sporo pracy, a dzisiaj chciałam zebrać mlecze, bo wreszcie kupiłam cukier i zrobię miodek z mlecza! Zebranie 500 kwiatków w ogrodzie zmniejszy populację dmuchawców
Kondycji życzę
Ewo maj czytałam już też i inne wypowiedzi o roślinach przysłanych w tym roku od pana P
Jureczku a co będzie z różnymi żrącymi po tych upałach i deszczach
Ja na razie wiem, że rzodkiewki nie mam a rok temu jadłam na śniadanie z tunelu swoją
Panowie dostawcy chyba się przeliczyli z zamówieniami szczególnie czy z niskimi kosztami, bo nie mogą sobie wynająć pomocy do ekspedycji - męczą się sami
Też nasiałam a jeszcze nie wszystko!
Małgosiu nie dość że leją się same to jeszcze kogucik będzie je lał
- nie mam warunków na takie luksusy - wierz mi! Też marzą mi się skalniakowe poduchy na razie mam poduszeczki na szpilki
Aniu temat na czasie
Karolinko tak trzeba sadzić ! bo inaczej w kolejce czekają takie co za darmo się sadzą
Olu Jurek pisze o pchełkach a Ty wczoraj pytałaś! Co poznam jakąś grupę roślin to się w niej rozkochuję
strasznie kochliwa się robię
Marzenko przed kupowaniem popytałam tu i tam i wszyscy mówili pozytywnie. Sadzonki nie mogą być wielkie bo cena jest jaka jest i też liczę na żywotność!
Wpadnę do Was wieczorem, albo nocą a teraz życzę wspaniałego dnia lekkiego wiaterku i żadnych gwałtownych burz, a jedynie deszczyku wieczornego

Kondycji życzę

Ewo maj czytałam już też i inne wypowiedzi o roślinach przysłanych w tym roku od pana P

Jureczku a co będzie z różnymi żrącymi po tych upałach i deszczach

Panowie dostawcy chyba się przeliczyli z zamówieniami szczególnie czy z niskimi kosztami, bo nie mogą sobie wynająć pomocy do ekspedycji - męczą się sami

Małgosiu nie dość że leją się same to jeszcze kogucik będzie je lał

Aniu temat na czasie

Karolinko tak trzeba sadzić ! bo inaczej w kolejce czekają takie co za darmo się sadzą

Olu Jurek pisze o pchełkach a Ty wczoraj pytałaś! Co poznam jakąś grupę roślin to się w niej rozkochuję

Marzenko przed kupowaniem popytałam tu i tam i wszyscy mówili pozytywnie. Sadzonki nie mogą być wielkie bo cena jest jaka jest i też liczę na żywotność!
Wpadnę do Was wieczorem, albo nocą a teraz życzę wspaniałego dnia lekkiego wiaterku i żadnych gwałtownych burz, a jedynie deszczyku wieczornego

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Będzie mi miło jak mnie odwiedzisz
, wieczorkiem to nie bywam na fo. nawzajem przyjemnej pogody 

- maliola
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu, dzięki, że pamiętałaś i o moim pytaniu o pchełki i o kwiatuszek
Wczoraj już trochę doczytałam o tych pchełkach i wściekłam się jeszcze bardziej na dziadostwo. Jak zacznę jeszcze z taśma klejąca poogródku latać to dopiero będzie
Człowiek pierwszy raz w życiu własną rzodkiewkę posieje i takie mu zeżrą

Wczoraj już trochę doczytałam o tych pchełkach i wściekłam się jeszcze bardziej na dziadostwo. Jak zacznę jeszcze z taśma klejąca poogródku latać to dopiero będzie

Człowiek pierwszy raz w życiu własną rzodkiewkę posieje i takie mu zeżrą

- czar_na
- 1000p
- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Fiu fiu ile nowych roślin! Przepiękne żurawki sama na nie choruję i muszę sobie je w końcu sprawić.
Jest szansa na zaakceptowanie się kurek ? Czy będą walczyć do upadłego ?
Jest szansa na zaakceptowanie się kurek ? Czy będą walczyć do upadłego ?
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Marysiu, przemknęła mi w twoim wątku skorzonera. Czy mogłabyś ja pokazać jak to wygląda i napisać co z niej robisz. Mam w książce kucharskiej przepis na zupę ze skorzonery 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
No, Marysiu - to ja widzę, że Ty nie wiesz, do czego służy kogucik!Maska pisze:nie dość że leją się same to jeszcze kogucik będzie je lał

- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Kogucik wprowadziłby porządek i zdyscyplinował a póżniej by się z kurkami godziłMaGorzatka pisze:No, Marysiu - to ja widzę, że Ty nie wiesz, do czego służy kogucik!Maska pisze:nie dość że leją się same to jeszcze kogucik będzie je lał![]()
![]()

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Pomocy! Mrówki zżerają mi pąki piwonii!! Co mam robić, czym pryskać?!! Mam Fastac i Kohinor, przyda się któryś, czy mam kupić coś innego??
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Nowe roślinki,nowe radości,nowa praca,nowe nasadzenia
tulipanowe kolorki bardzo piękne,żywe ,,,cuuudnee
a kurki fajniutkie

tulipanowe kolorki bardzo piękne,żywe ,,,cuuudnee

a kurki fajniutkie

- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
zajrzyj do mojego ogrodowego, wczoraj dziewczyny o tym pisałyromaszka pisze:Pomocy! Mrówki zżerają mi pąki piwonii!! Co mam robić, czym pryskać?!! Mam Fastac i Kohinor, przyda się któryś, czy mam kupić coś innego??

Maryś zaglądam przelotem, ale mnie internet wnerwił, bo dalej ma czkawkę...przełączylam się na awaryjny to nocą poczytam co działasz w ogrodzie

- E@K66
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Witaj Marysiu ,czy dostałaś języczkę ? Dorotka dostała dziś przesyłkę dlatego pytam 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Olu kiedyś te pchełki atakowały w otwartym gruncie i zalecali przykrywanie włókniną, ale w tunelu był spokój. Teraz nawet w tunelu pchełki! Pociesz się że są lata dobre dla rzodkiewki i mniej dobre i ten chyba nie bardzo
Aniu mam coraz więcej żurawek, a większość to dary. A kurki chyba będą walczyć do upadłego
Aniu skorzonera czyli wężymord to według mnie pyszne warzywo. Pierwszy raz zetknęłam się z nim przed laty w makro wykupiłam chyba wszystko
Można go pod przeróżnymi postaciami spożywać http://www.naturaity.pl/apteka-natury/w ... item/354-w ężymord-czyli-skorzonera.html , sieję co jakiś czas ale plonu są mierne bo glina jej nie bardzo sprzyja. Myślę że najlepiej udałaby się na piaskach tak jak marchew
Małgosiu mój kurnik ma ok 1,2 m kwadratowego a woliera może 3 - 4 , i nie bardzo widzę jeszcze w tym towarzystwie koguta. Ale wiesz ta kurka którą kupiłam i jest kierowniczką grupy co drugi dzień wydostaje się ze swojej woliery i wpuszczam ją do kurnika. Pierwszy raz zniosła jajko, a dzisiaj patrzę a ona siedzie w kąciku. Biorę ją żeby sobie wyszła na zewnątrz a on siedzie na tym swoim jajeczku
Ewko w patrz wyżej piszę Małgosi dlaczego nie chcę się zdecydować na koguta
Alu pączki zaatakowały na pewno mszyce, a w ogóle to wyczytałam gdzieś że mrówki roznoszą mszyce a potem je zjadają
Aniu po prostu wiosna przyszła
Pat oj dzisiaj znowu się nadziałałam nóg i rąk w przegubach nie czuję a raczej czuję aż za bardzo.
Cały czas sadzę nowe nabytki, a jeszcze dzisiaj od Ewci przyszła języczka
odplewiłam osiem krzewów borówek ameryk. i obsypałam torfem, zostały dość mocno przycięte i w tym roku owoców będzie mało. Zostały mi jeszcze 3 najmłodsze krzewy do oplewienia. Ze starej śliwki przyciętej ostatnio uzyskałam świetny pień na skalniak, tylko pełno w nim mrówek więc zasypałam go boraksem. Pień już wtargany! Zerwałam mlecze na miodek i skosiłam trawę w ogrodzie. Przy okazji melduję, że wzeszły nasturcje od Ciebie i oczywiście nie wszystkie wysiałam bo strach przed ogrodnikami kazał mi część zostawić
A poza tym gdzie nie stanę to plewię, bo trawa przeszkadza mi w podziwianiu roślin!
Ewciu E@K66 dostałam języczkę
i wsadziłam już do ziemi i liczę, że się czymś zachwycisz
pw wysłałam
A to dzisiejszy dzień w ogrodzie

jedyne iglaste które lubię!

kwitnące owocowe!

Chyba takim wczoraj zachwycałam się u Wioli a tu patrzę u mnie też jest

z dedykacją dla Iwonki

Marysiu z Mot czy to jest pantofelnik od Ciebie?

Zakwitła rajska jabłoń , którą dedykuje wszystkim odwiedzającym

Aniu mam coraz więcej żurawek, a większość to dary. A kurki chyba będą walczyć do upadłego

Aniu skorzonera czyli wężymord to według mnie pyszne warzywo. Pierwszy raz zetknęłam się z nim przed laty w makro wykupiłam chyba wszystko

Małgosiu mój kurnik ma ok 1,2 m kwadratowego a woliera może 3 - 4 , i nie bardzo widzę jeszcze w tym towarzystwie koguta. Ale wiesz ta kurka którą kupiłam i jest kierowniczką grupy co drugi dzień wydostaje się ze swojej woliery i wpuszczam ją do kurnika. Pierwszy raz zniosła jajko, a dzisiaj patrzę a ona siedzie w kąciku. Biorę ją żeby sobie wyszła na zewnątrz a on siedzie na tym swoim jajeczku

Ewko w patrz wyżej piszę Małgosi dlaczego nie chcę się zdecydować na koguta

Alu pączki zaatakowały na pewno mszyce, a w ogóle to wyczytałam gdzieś że mrówki roznoszą mszyce a potem je zjadają

Aniu po prostu wiosna przyszła

Pat oj dzisiaj znowu się nadziałałam nóg i rąk w przegubach nie czuję a raczej czuję aż za bardzo.
Cały czas sadzę nowe nabytki, a jeszcze dzisiaj od Ewci przyszła języczka

odplewiłam osiem krzewów borówek ameryk. i obsypałam torfem, zostały dość mocno przycięte i w tym roku owoców będzie mało. Zostały mi jeszcze 3 najmłodsze krzewy do oplewienia. Ze starej śliwki przyciętej ostatnio uzyskałam świetny pień na skalniak, tylko pełno w nim mrówek więc zasypałam go boraksem. Pień już wtargany! Zerwałam mlecze na miodek i skosiłam trawę w ogrodzie. Przy okazji melduję, że wzeszły nasturcje od Ciebie i oczywiście nie wszystkie wysiałam bo strach przed ogrodnikami kazał mi część zostawić

A poza tym gdzie nie stanę to plewię, bo trawa przeszkadza mi w podziwianiu roślin!
Ewciu E@K66 dostałam języczkę

A to dzisiejszy dzień w ogrodzie

jedyne iglaste które lubię!

kwitnące owocowe!

Chyba takim wczoraj zachwycałam się u Wioli a tu patrzę u mnie też jest

z dedykacją dla Iwonki

Marysiu z Mot czy to jest pantofelnik od Ciebie?

Zakwitła rajska jabłoń , którą dedykuje wszystkim odwiedzającym

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Marysiu, żadne mszycę! normalne, czarne mrówki
dla tego nie wiem czy mogę prysnąć czymś, co jest na mszycę czy muszę kupić coś od mrówek!

Marysiu pierwsza fotka to dedykacja dla mnie
uwielbiam iglaste bom bożonarodzeniowo zakręcona
nawet wiosną i latem
trzecia też ,bo kocham kwitnące owocówki
bije się z myślami - jakie drzewko zasadzić iglaste , czy owocowe , czy może mój ulubiony bez - bo na wszystkie 3 nie mam miejsca

trzecia też ,bo kocham kwitnące owocówki

bije się z myślami - jakie drzewko zasadzić iglaste , czy owocowe , czy może mój ulubiony bez - bo na wszystkie 3 nie mam miejsca