LUKASxd Dzięki
InezInez pisze:A coś dzieje się z kaktusami czy ten Previcur tak prewencyjnie?
Bardziej prewencja z miesiąc temu przesadzałem 90% roślin więc dla pewności podlac nie zaszkodzi. Jak uważasz ile razy w sezonie taki prewencyjny zabieg się stosuje?
Inez pisze:Piękny kolor kwiatów tego Gymnocalycium...szkoda, że wybrał się do krainy wiecznego kwitnienia...
Jeżeli Holandię można nazwac krainą wiecznego kwitnienia

Mieszkałem rok w Holandii oczywiście swoją kolekcję kujaków zostawiłem w PL (wyobrażasz sobie jaki to ból

) i tak za nimi tęskniłem że kupiłem sobie na pocieszenie taką kaktusową ,,maskotkę" a jak nadszedł czas powrotu zostawiłem go znajomej. Czy kaktus przeżył czy usechł (z tęsknoty za mną

) nie wiem któregoś razu przy okazji zapytam co z nim.
sokolicasokolica pisze:chodziło mi o literówkę

Nad pierwszą literą w nazwisku ów Czecha jest taka kreseczka może to wymawia się jak sz i osoba od której nabyłem roślinę zapisywała fonetycznie

bo jak wpiszesz ,,Atlas kaktusów i sukulentów" i znajdziesz owe Gymnocalycium też jest zapisane z błędem a to osoba od której ją nabyłem.
sokolica pisze:Zastanawiam się, czym pędzisz rośliny, że w 3 lata tak się rozrastają

Moje nie są wcale dużo większe niż trzy lata temu.
Bo ja wkładam w to duuużo

i sporo z nimi rozmawiam

A teraz na poważnie przez te lata rosły na ,,ziemi do kaktusów" z marketu więc podejrzewam że miały o 70% żarcia więcej niż u Ciebie. Teraz mam 70% substrat mineralny. Poza tym jak się co dziennie ogląda swoje rośliny to wydaje się że nie rosną lub bardzo mało dopiero jak się spojrzy na zdjęcia z przed lat to widac jaki postęp poczyniły i trzeba dużo z nimi rozmawiac
sokolica pisze:Ja wrzycam zdjęcia przez fotosik od 2 lat i nic nie znika

Dzięki za wiadomośc kamień z serca