Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
nebbia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 kwie 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

Moje pomidorki to na razie mają tylko dwa listki właściwe to po korzonkach nie mam jak popatrzeć bo są ukryte w ziemi ale są właśnie w takich przezroczystych kubeczkach. Wydawało mi się że jest sucho jak na nie patrzyłam to tak podlałam ze dołem wyciekło :/. wczoraj na ściankach była para, dziś już jej nie było. A u Ciebie DoktorPio ładnie to wygląda :)
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

radog pisze:Ten to ma zdecydowanie sucho. Radzę jednak uważać z tym wyciąganiem, bo jeśli będziemy próbowali wyciągnąć pomidora pierwszy raz, a ziemia na dnie kubka będzie mokra możemy sobie zrobić "kuku" :wink:
Gwarantuje że nie ma za sucho zresztą widać na zdjęciu gdzie roślina jest wyjęta z kubka że podłoże od strony dłoni ma kolor jaśniejszy czyli suchy a dalej widać ciemne podłoże czyli optymalnie wilgotne ale nie przelane ! :D Ten krzaczek był podlany dopiero po dwóch dniach od czasu robienia tych fotek i jestem pewien że jeszcze kolejny dzień też by wytrzymał bez szwanku :) Następnie był podlany 50ml wody. Co do wyciągania pomidora z kubka to robię to dopiero wtedy gdy pomidor ma rozwinięty system korzeniowy ja tak jak na fotkach widać wówczas korzonki trzymają całość w kupie ;:173
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

nebbia pisze:Moje pomidorki to na razie mają tylko dwa listki właściwe to po korzonkach nie mam jak popatrzeć bo są ukryte w ziemi ale są właśnie w takich przezroczystych kubeczkach. Wydawało mi się że jest sucho jak na nie patrzyłam to tak podlałam ze dołem wyciekło :/. wczoraj na ściankach była para, dziś już jej nie było. A u Ciebie DoktorPio ładnie to wygląda :)
Ja swego czasu również przelałem rozsadę :shock: i chciałem trochę podłoże osuszyć i napowietrzyć to rozwiązaniem było narobienie kilkunastu dziurek w podłożu pręcikiem 5mm. Tylko trzeba uważać żeby zbytnio nie uszkodzić korzeni ! Plusem takiego rozwiązanie jest też to że jak podlewam kolejny raz to woda tymi dziurkami w podłożu szybko dociera do do korzonków bez konieczności przelewania całego podłoża :wink:

Powiadasz że u mnie ładnie to wygląda :) moja rozsada jest już duża gotowa do szadzenia :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzejbdg
50p
50p
Od: 28 mar 2013, o 16:36

Post »

Dodatkowo jak trzymasz doniczkę/kubeczek w ręce to po ciężarze też ocenisz jak mokre jest podłoże.
nebbia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Piękna jest DoktorPio ;:63 oj chciałabym by i moje tak wyglądały. Po dzisiejszym podlewaniu moje wyglądają tak jak ten przedstawiciel. Ten delikwent jest najbardziej wyciągnięty do słońca ze wszystkich ;)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Moje tez wielkością nie odbiegaja od tych co pokazała nebbia :( czy takie mikrusy będzie można sadzic do gruntu????
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Produkcja rozsady trwa ok. 7-9 tygodni-o ile mnie pamięć nie myli, więc takie mikrusy po osiągnięciu odpowiedniego "wieku" raczej będą nadawały się do zawiązania jednego lub dwóch gron.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
nebbia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Eh no tak, ja się trochę zgapiłam z wysiewem. Swoje posiałam niestety dopiero 20 kwietnia :( wiec mają prawie 3 tygodnie. To do sadzenia do gruntu jeszcze im duużo brakuje, a kilka z nich chcę hodować na balkonie w donicach. Mam nadzieje, że jakieś plony będą ;)
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Dziękuję Yvona to znaczy , że nic straconego , to moje pierwsze siewy i rozsady także uufff coś jednak z tego będzie.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zuzola11 pisze: (...) czy takie mikrusy będzie można sadzic do gruntu????
ZA niespełna 3 tygodnie to będzie bardzo mocna rozsada , czyli na koniec maja wypadnie sadzenie do gruntu . Ziemia jest już wtedy dobrze nagrzana , rośliny rosną szybko i bez stresu .
Myślę ,że wyrosną na pełnocenne krzaki , a nie tylko na 2 grona , bez przesady .
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

To ja jeszcze raz o tym nieszczęsnym Brandywine :roll: Czy mógł by ktoś pokazać, jak na chwilę obecną wyglądają sadzonki Brandywine z nasion z aukcji?
Ja dostałam nasionka podwójną porcje :D , czyli dwie saszetki po 5 nasionek ( darczyńców nie pamiętam), ponieważ była to ta sama odmiana, wysiałam do jednej kuwetki. Urosły pięknie, wszystkie 10 nasionek ... z tym że 5 szt. z liśćmi regularnymi i 5 szt. z liśćmi ziemniaczanymi :shock: I co teraz??? Które to które? Te z liśćmi regularnymi, wypisz - wymaluj Malinowy Ożarowski :roll:
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

romaszka pisze:To ja jeszcze raz o tym nieszczęsnym Brandywine Czy mógł by ktoś pokazać, jak na chwilę obecną wyglądają sadzonki Brandywine z nasion z aukcji?
Ja dostałam nasionka podwójną porcje , czyli dwie saszetki po 5 nasionek ( darczyńców nie pamiętam), ponieważ była to ta sama odmiana, wysiałam do jednej kuwetki. Urosły pięknie, wszystkie 10 nasionek ... z tym że 5 szt. z liśćmi regularnymi i 5 szt. z liśćmi ziemniaczanymi I co teraz??? Które to które? Te z liśćmi regularnymi, wypisz - wymaluj Malinowy Ożarowski
Teraz już ciemno ale ja chyba mam z wymiany tę odmianę - jutro pójdę sprawdzić i napiszę :) ale wydaje mi się ,że liście powinny być ziemniaczane . Jeśli możesz to ustal darczyńcę i napisz na PW.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli chodzi o Brandywine to na pińcet procent liście ziemniaczane. :D
Tutaj Kasia go uwieczniła na zdjęciach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2584558
Pozdrawiam
Dariusz
Kalma
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:02

Post »

Romaszka - Może trafiły Ci się jakies dwie różne odmiany Brandywine? Np. Red Brandywine (regularne liście) i Pink Brandywine (ziemniaczne) ?

Kilka moich koktajlowych
Obrazek
Obrazek

Nie wiem jaki błąd(y) popełniłam - pewnie wiele bo w tym roku potraktowałam je trochę po macoszemu - że nie są takie intensywnie zielone. Zwłaszcza dolne liście są żółtawe. Pomidory stoją na zewnątrz od tygodnia i są skazane na duże wahania temperatury między dniem a nocą (różnice nawet 20 stopni). Czy to może być przyczyną? Czy to raczej niedobory w nawożeniu?
Kalma
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:02

Post »

I jeszcze coś dla Artura. Moje chińskie eksperymenty :roll:

Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”