Sukulenty - chromat

Zablokowany
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sukulenty - chromat

Post »

Umnie one rosną znacznie wolniej niż u Marka, mam trochę słabsze warunki ale tak to nie mogę narzekać. Choć nie są idealne to są żywe rośliny i zbyt dużo od nich nie mogę oczekiwać :D

Henryku rarytas to dlatego, że może rok temu to pojawiło się w handlu, a ze dwa lata temu odkryto stanowisko.

Wszystkie są dla mnie rarytaśne ale musisz przyznać, że zwykła arachnoidea jest dość znanym gatunkiem,......który lubię ;:oj
............................................................................................................................
Obie dość kiepsko rosły w zeszłym roku, ta niżej to nawet była spalona słońcem. Ale proszę jak pięknie odrosła :)

Haworthia specksii IB12481 N of Whittlesea Police Station ex FV00544
H. bolusii 'blackbeardiana' / cooperi sensu Bayer, raczej to pierwsze.
Obrazek
Haworthia batteniae FSA148
Molenhof Farm, N of Mortimer H. bolusii 'blackbeardiana' sensu Bayer ex FV7025
Obrazek
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teraz lepiej. :D

Wszystkie haworcje śliczne!! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:Wszystkie haworcje śliczne!! ;:138
No nie da się ukryć, że Pan :wink: Henio jak zwykle ma rację :wit
Ślinka mi tylko cieknie na ich widok... no nic, może w przyszłym tygodniu i u mnie co nieco przybędzie ;:65 :D
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Haworthia mollis IB06995 Waterford ,H. decipiens 'virella' sensu Bayer,

Obrazek

Haworthia kemari MBB6580 Meerlust ex FV 8149
H. decipiens 'virella' sensu Bayer
z takim opisem ją mam, ale pierwotnie była jako v. cyanea, chodzi o kolor liści w porównaniu do wyżej pokazanej 'virella'
Obrazek
Haworthia pellucida MBB6589 Dorschfontein, S of Baroe, E of Steytlerville ex FV01245
H. decipiens / cooperi 'viridis' sensu Bayer,
Podobno miała być formą przejściową ale tak była opisana wcześnie. Haworthia decipiens v.minor sensu Bayer. Znalazłem dokładniejszą lokalizacje IB info NE of Dorschfontein, S of Baroe, E of Steytlerville
Obrazek
Nie da się ukryć, że haworthia decipiens jest jakoś blisko spokrewniona z haworthia cooperii :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podobne, ale nie identyczne. Dlatego ciekawe. Do tego z czasem będą się różnice pogłębiać, rośliny pięknieć.. Z kilka lat Twoja kolekcja będzie jedną z najładniejszych. :D
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Krzysztof - pokazujesz same ;:oj "cudeńka" i robisz "apetyt" na ich posiadanie. Osobiście najbardziej urzekły mnie te "owłosione": H. decipiens 'virella' sensu Bayer, Haworthia arachnoidea IB08877 Langevallei, Eilandia turnoff ex. FV7022, Haworthia arachnoidea JME3/94 E of Springfontein ex FV 591, Haworthia arachnoidea Klerkplaas, 15 km W of Ladismith ex. FV122, Haworthia arachnoidea Oudtshoorn ex FV327, Haworthia kemari MBB6580 Meerlust ex FV 8149, pozostałe również ładne, ale dla mnie na podium na "drugim miejscu".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O rany! Rzeczywiście coraz węższa ta Twoja specjalizacja! Fajnie, że cię cieszy!
Zabawne, że się dziwię...bo chyba moja fascynacja Hexangulares Ciebie może z kolei dziwić :roll:

Co do tej wpadki z fotką w Taxon, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z wagi tej pomyłki...to woda na młyn klasycznych taksonomów linneuszowskich, którzy znaleźli się w ostatnich kilkunastu latach w "pogardzie" ze strony kladystyków. Oczywiście ma to wymiar jedynie anegdotyczny, bo błąd nie dotyczy analiz (o rany...mam nadzieję),, ale możliwe, że jest to klasyczny przykład wielkiego projektu naukowego, nad którym pracowali specjaliści nie mający być może większego pojęcia o wyglądzie analizowanych gatunków, a zainteresowani tylko ich ganami!!! Nie pierwszy i nie ostatni przypadek.

W Ameryce PN rośnie bardzo pospolita roślina: Ipomopsis aggregata, powszechnie badana przez taksonomów - wzorcowy przypadek gatunku zbiorczego, trochę jak u nas mniszek. Niedawno wzięli się za nią kladystycy, stosując metody z zakresu chemotaksonomii - dostali wysoki grant - kupa ludzi i kasy...opublikowali wyniki sprzeczne z tym co od dziesięcioleci wypracowali klasyczni taksonomowie - zawrzało!!! Po zaciętej i dogłębnej dyskusji okazało się, że ci wielcy naukowcy od tego czego nie widać gołym okiem zebrali zły, niejednorodny materiał do swoich badań nie odróżniając czystych gatunkowo okazów od mieszańców i form introgresywnych!!!

Wniosek: identyfikacja taksonomiczna okazów jest problemem niosącym w sobie poważny potencjalny błąd w badaniach kladystycznych prowadzonych przez nieprzygotowanych taksonomicznie biologów molekularnych !!! To nie jest moja prywatna, odosobniona opinia...

Sorki, że tak o tym nadaję, ale bardzo, bardzo mnie boli, że klasyczni taksonomowie, nie bojący się prac w terenie/ eksploracji świata przyrody, są w coraz większej niełasce...Jest prognoza sprzed pół wieku, kiedy to nastąpił gwałtowny rozwój kladystyki i zachłyśniecie się nią, że zgubi się po drodze coś bardzo ważnego...znikną specjaliści, którzy będą mogli dostarczać dobrego materiału z terenu do analiz kladystycznych. Na szczęście powoli idzie opamiętanie!

Rozumiesz, dlaczego mnie ta w sumie śmieszna wpadka z Haworthia chloracantha versus H. magnifica czy mirabilis w Taxonie tak ruszyła? Sama prawie guzik wiem o haworcjach...i nie mam pewności która dokładnie jest na fot., ale pomylić H. chloracantha z okienkowymi :shock: Wydaje mi się to tak nieprawdopodobne, że wrzuciłam temat w Twoim wątku, powątpiewając w to, co ja widzę i wiem...
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Qurde, czego to człowiek może się na FO dowiedzieć. :shock:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

I jakie nowe słowa poznać. :tan
Choć myślałam, że taksonomia jest jedna. A wychodzi na to, że istnieje jeszcze kladystyka. Chyba, że coś pokręciłam. Przeczytałam uważnie w Wikipedii, ale czy zapamiętam?

Tak, przeczytałam jeszcze raz, że kladystyka służy taksonomi? Tak?
Beatko, napisz parę słów, bo nie pojmę.
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Nic się beata nie chwaliłaś takim stopniem wtajemniczenia ;:oj pisz więcej, chętnie się dowiem więcej :wit

..............................................................
Trochę cooperi, pierwsza rośnie całkiem fajnie, druga zimą zasycha ale ładnie odbija widocznie ten typ tak ma.

Obrazek
Haworthia cummingii DMC11214 Trefu, SES of Committees Drift ex FV00430
cooperi 'tenera' sensu Bayer
Obrazek

Haworthia isabellae DMC11034 Philip Tunnel, near Hankey ex FV00453
cooperi 'isabellae' sensu Bayer
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwona -o różnicach między taksonomią tradycyjną a filogenetyczną na pw. Może uda mi się napisać przystępniej niż w wikipedii...
Krzysiek - przeczytałam artykuł w Taxonie, wszystko jest klarowne i chyba niepodważalne (poza tym feralnym zdjęciem :roll: ), tyle że nic nie wskazuje na powód przeniesienia takich gatunków jak H. venosa i var. granulata do innej grupy (H. viscosa i pungens nie były badane). Grupa venosa tworzy drobną grupę razem z H. limiolia, ale jest ona pięknie zagnieżdżona w kladzie Hexangulares (tym bez H. koelmaniorum) . Ciekawa jestem tego artykuły w Alsterworthia, bo na tych zagranicznych forach bardzo niewiele można się dowiedzieć...Raczej nie jest możliwe, żeby równocześnie były prowadzone przez kogoś innego podobne badania, a jeżeli ta sugestia przeniesienia tych haworcji do Tulista jest poparta tylko względami z zakresu taksonomii tradycyjne, to padnie...

A to co wynika z publikacji w Taxon zamieszczę w swoim wątku, żeby Twojego nie obciążać taką pisaniną :wink:
Zapraszam zainteresowanych...
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mnie się to pisanie tu również podoba. Bo wiele można się dowiedzieć ciekawego czego gdzie indziej nie ma.
Dlatego idę na Beaty wątek dalej wiedzę pogłębiać.

Krzysztof,
Cooperki choć nieduże już ładne! Szkoda, że z biegem lat wyrastają i nie są aż tak dekoracyjne. No i nie lubią zbyt ciepłego zimowania... :wink:
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Beato możesz w tym wątku pisać co chcesz ;:oj super!

Obrazek

Obrazek
Gasteria pillansii Kourkamaberg ex Pavelka ref. PV4976
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek
dwumiesięczne własne siewy.
Obrazek
siewy Mesa Garden

Na blogu mały opis http://haworthia.blogspot.com/2013/05/w ... wkami.html

No i kwitnienie z wcześniejszego posta.
http://haworthia.blogspot.com/2013/05/g ... ienie.html
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje się, że naprawdę coś z tego będzie. :)
Niewielu z nas wysiewa haworcje - właściwie nie wiem dlaczego. Kiedyś byłem prekursorem ale też mi się to wnet znudziło i teraz wolę sprowadzać rośliny.

Na blogu byłem, przeczytałem. :D
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”