Siedlisko z sosnami cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.4

Post »

Bordowe kłujące to pewnie berberysy? ;:173
Cieszę się, że spędziłaś weekend produktywnie, ale też był czas na odprężenie...
Buziaki!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak Marzenko te dalie mi się najbardziej podobają w środe skoczymy na działkę ale tylko na 2 dni zadzwonie do Ciebie to na chwilę może byśmy sie spotkały po Twojej pracy ,
kupiłam trochę roslinek na giełdzie i bedę sadziła jak sie obrobie w przydomowym to wstawie u Ciebie pare fotek poza tym jak bysmy się spotkałt to z domu bym zabrała dla Ciebie jakieś hortensje bukietiwe w doniczkach bo sadzonek narobiłam sporo głownie mam do rozdania one są w fazie ukorzeniania ale próbnie zrobiłam w zeszłym roku i bez przykrywania specjalnego pięknie się ukorzeniły i żyja -ciekawa jestem czy zakwitną w tym roku bo to były cieniutkie patyczki ;:196 ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Witam w poniedziałek. Oj jaki długi będzie ten tydzień...

Miłko, zrobiłam dla dalii specjalne rabatki, zerwałam darń, nawiozłam gliny, popieczarkowej i wsadziłam. MAJĄ ROSNĄĆ !!! Ze swojej strony będę je jeszcze podlewać, bo bez tego się nie obędzie. Ja też trochę oddałam sąsiadce, bo już nie miałam siły na darcie darni. I tak w nocy plecy bolały i nie dawały spać.

Agnieszko, oczywiście, że chodziło mi o berberysy. Pomroczność jasna jakaś padła na mnie w momencie pisania postu. Jak już poszedł to olśnienia doznałam i już wiedziałam. Tak berberysy mam parę, jeden spory, rośnie u nas od początku, potem kilka wypadło. Tak, nawet berberysy nie dąły rady. Od ubiegłego roku mam 2 z bordowymi liśćmi i teraz też takie kupiłam. Oczywiście muszę tutaj wspomnieć o berberysowym przedszkolu jakie mam w doniczkach od Ciebie. Muszę je poprzesadzać do większych, niech mężnieją. W tym roku jak będziesz je pielić to też proszę pamiętaj o mnie ;:196

Elu, w takim bądź razie czekam na sygnał od CIebie, że jesteście z M na działce. Podzielę się chętnie tymi daliami. Nadrosło jej trochę. Muszę się przyznać, ze jestem bardzo zadowolona z przechowywania dalii. Tylko dwie mi podmarzły, ale i tak niecałe, więc powinny się odbudować
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Marzenko, zgadzam się niestety z Tobą że ten tydzień będzie baaardzo długi. Też się odzwyczaiłam. Tak ciężko było dziś wstać ;:145 Wskazane jest łagodne wdrażanie się do pracy ;:306
Ty już zdrowa i w pełni sił? Chyba tak skoro mimo złej pogody jeszcze tyle działałaś z daliami.

M mam nadzieję docenił poświęcenie przy grilu ;:306
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, no z M to nie było tak fajnie. Na tworzoną w mozole różankę przy tarasie i pod oknem jadalni stwierdził : WIOCHA. Dodał, że jeszcze tylko malw brakuje, na co mu odparłam, że owszem BĘDĄ !!! Po takim wstępie to już miałam bytności M w domu dość.
Co prawda potem pomógł co nieco w ogrodzie, ale... pierwsze wrażenie zostało.
W ramach udobruchania kupił mi donicę z lawendą. Wysiłek iście "wielki" :evil: . Cóż nie przejmuję się działam dalej wg. swojego pomysłu. Jak będzie chciał latem wąchać moje róże, to każę mu iść i wąchać jego iglaki.
Na całe szczęście u mnie nie ma takich karp do wykopywania jak u Ciebie, bo mój pomocnik ma dopiero 4 lata
x-ag-a
---

Post »

Marzenko, widzę że Twój mąż jak większość mężczyzn preferuje iglaki... z czasem się otworzy na inne gatunki roślin, zobaczysz ;:173 A raczej on musi najpierw zobaczyć jak to rośnie, jak kwitnie, jak się komponuje z iglastymi... będzie dobrze ;:196
O berberysach będę pamiętać... jeszcze nie wiem jaka będzie ilość siewek. bo dopiero się pokazują, ale wiem, że muszę pielić pęcherznice, bo tych jest zatrzęsienie :twisted:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, to pęcherznice też przygarnę bardzo bardzo chętnie ;:196 . One są rewelacyjne ;:138 . Te od Kasi bez problemu przezimowały i się przyjęły.
Ja sobie to w doniczki powsadzam i będę tak hodować do rozmiarów większych i za 2-4 lata w grunt pójdą. Proszę nie wyrzucaj ;:108
x-ag-a
---

Post »

Marzenko, ale to są małe maluszki! Mają tylko po jednej, dwie pary liści!
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Marzenko, bardzo mi przykro że M tak reaguje na Twoją cieżką pracę. Ja nie mam tego problemu bo M mnie bardzo wspiera i pomaga jak tylko jest. Zauważa zmiany, dopytuje o odmiany i dalsze plany. Jedynie mogę narzekać że manualnie nie jest uzdolniony i wszystko muszę sama. Jak już coś robi to pod ścisłym nadzorem. Sama wiesz że siłowo to nie wszystko się da.
Trzymam kciuci żeby się zmieniło i żeby dojrzał ogrodowo. ;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu, Twoje olbrzymy też kiedyś były maluszkami, więc jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to poproszę o takie maleńkie sieweczki. Za parę lat zobaczysz co z nich wyrośnie
tutaj te od Kasi-Robaczka
Obrazek

wszystko czeka na wykończenie, czyli potrzebuję całe auto/wywrotkę, najlepiej pełne kory
Obrazek

Jolu, może się to kiedyś zmieni, jak zobaczy efekt. Na razie jest sceptyczny. Tłumaczę to sobie, że faceci to wzrokowcy i jak nie widzi to NIE WIDZI. Jedynie kwitnące forsycje zobaczył...pozytywnie, bo kwitną. Mam nadzieję, że przyjedzie w porze kwitnienia żylistków, a potem róż i ZOBACZY to wszystko, co z takim trudem sadzimy z synem

Biedronkowe azalie
Obrazek
i różowa
Obrazek
oraz rh też stonkowy
Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko, to pęcherznica odm. luteus. Dostałam takie rozrośnięte krzaki od Kasi ;:167 . Idealna na moje piaszczyste ugory ;:108

na podwórku rośnie ałycz. Cała w pąkach
Obrazek
raczy nas pojedyńczymi rowiniętymi kwiatkami
Obrazek
pod przedszkolem jest takim potężnym drzewem i wygląda tak ;:oj
Obrazek

tulipany juz za chwileczkę, juz za momencik
Obrazek
z każdą chwilą coraz mocniej rozwinięte
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

podarunkowe piękności
Obrazek

i biedronkowe nabytki, jak większość
Obrazek

Obrazek

żonkil wielokwiatowy
Obrazek

oset
Obrazek

kwitnie tawuła szara
Obrazek

Na koniec daliowe zagonki
Obrazek
darcie darni przypłaciłam zdrowiem

syn pomagał jak umiał. oczywiście glinę nasypał zanim wybrałam żółty piasek. Gliny daję więcej niż widać tu na zdjęciu :wink:
Obrazek

a tu juz gotowe :)
Obrazek
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Marzenko nie przejmuj się M, mój od lat co bym nie wsadziła to dla niego wiocha , najlepiej trawa i jakiś iglak nie koniecznie odmianowy ale ładny trawnik to tez dużo pracy wymaga
a dla niego mlecze i inne chwaciory też mogą być -przecież zielone jest no i jeszcze kwiaty masz ;:223
moje zakupy wczorajsze: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
;:196 ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marzenko tak pomyślałam, że chyba kocankę też próbowałyśmy rok temu o tej porze sadzić i nie wyszło to może jej odpuścimy, co ? Ale Ci Ela wkleiła kolorków ;:215
A grządka daliowa będzie cieszyć jak zakwitnie!
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Zakupy pierwsza liga :D Rabata daliowa po prostu szok. jak Ty chucherko takie ciężkie prace wykonujesz? ;:oj Ze mnie kawał baby a nie daję rady niestety. Męczy mnie samo myślenie o kopaniu :lol: Tempo Twoich prac po prostu obłędne.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Życie w biegu to jest coś czego nie lubię. Skutek? Zapomniałam telefonu ;:145 , jestem dziś odcięta od świata

Elu ;:196 , ale mi ukwieciłaś wątek ;:168 . Czyżbyś w lotto wygrała? Tyle roślin na raz? Piękne żurawki, pelaśki i koleuski. Będą śliczne kompozycje. Mam nadzieję, że widzimy się w środę lub w czwartek jak będziesz na działce. Podpowiem, że w Łasku w czwartek jest targ. Są roślinki: kwiaty, krzewy oraz "mydło i powidło"

Marysiu, Ty piszesz, że odpuszczamy, jak właśnie miałam pisać, że dziś nie dam rady wysłać roślin, bo wczoraj wróciłam późno, a dziś rano padał deszcz i nie poszłam ukopać niczego. Może jesienią spróbujemy w takim bądź razie lub jak się namyślisz to daj znać :wit

Madziu, zakupy mnie też się podobają, mnie jesdnak już chyba tylko samo oglądanie zostanie, bo kieszeń pusta...
Jak ja to robię? Sama nie wiem. Myślałam, że M pomoże, ale on wymyślił sobie 100 innych prac. Wzięłam widły do kopania i darłam darń. Najpierw zwykłym szpadlem wycięłam kształt. Prościaki takie wyszły, ale chciałam już wsadzić dalie, bo czas najwyższy na nie. Za rok inne miejsce im może znajdę, a ten uprawiony kawałek będzie na jakąś trwałą rabatę.
Nie takie chucherko znów ze mnie :wink: , staram się stracić 10kg. Jest ktoś chętny na moje kilogramy?

Basiu, ten ostatni? pytasz o tulipanka? To jeden z 2ch botanicznych jakie nabyłam jesienią. Oczywiście znacznik wsiąknął. Tak on już się rozwinął i jest taki rożowy. Za to tulipan tarda, na którym mi bardzo zależało nie zakwitł w ogóle :?

Taki aktualnie mam widok przez okno w pracy
Obrazek

a jak się trochę w lewo spojrzę to taki
Obrazek

Na skalniaku pojawiła się nowa lewizja
Obrazek

większy fragment skalniaczka.
Obrazek

tutaj mam pytanie: jak oddzielić skalniak od trawnika, żeby trawnik (czt.perz) nie wrastał w skalniak?
Mam takie paskudne plastikowe obrzeże, ale razi mnie w oczy i chcę zlikwidować
Poradźcie, proszę...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”