Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
Betaluxy i u mnie ładne wyrosły, zaniedbane, 0 opieki i dość niskie, ładne ciemno zielone liście, gruba łodyżka
Świetny pomidor.

- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję, bardzo przydatny link.karr-km pisze:Proszę lekturę na ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=58890
forumowicz -jestem zachwycona twoimi pomodorami

Chyba przewartościuję swoją interpretację określeń "dobre plony" i "ładne pomidory" -zmienił mi się odnośnik.
Mam nadzieję, ze nie nadużyję waszej cierpliwości (jak to początkujący forumowicz), ale może ktoś może podpowiedzieć jakie odmiany są generatywne? Wyszukiwarka mi nie pomogła. Chodzi o to, żeby wsadzić przy jednym paliku (pierwszy raz o tym słyszę na tym forum- fajny patent).
- Sybil
- 200p
[quote="pongo"]Kolejne pomidorki w gruncie
zrobilam im wiatrochron z wlokniny
Zazdroszczę odwagi, bo ja swoich jeszcze nie "zadołkowałam", a teraz trochę żałuję, biję się z myślami czy to źle czy dobrze, a moje pomidorki zobaczę dopiero za tydzien ( eh, praca poza domem... ogródek tego nie lubi...)
Myślę, ze do odważnych świat należy
W jakim mniej wiecej regionie mieszkają twoje pomidorki?

Zazdroszczę odwagi, bo ja swoich jeszcze nie "zadołkowałam", a teraz trochę żałuję, biję się z myślami czy to źle czy dobrze, a moje pomidorki zobaczę dopiero za tydzien ( eh, praca poza domem... ogródek tego nie lubi...)
Myślę, ze do odważnych świat należy

- Andrzejbdg
- 50p
- Od: 28 mar 2013, o 16:36
Witam, niestety musiałem na kilka dni wyjechać i zostawić pomidorki pod opieką. Po powrocie "trochę" wystrzeliły w górę.
Te w białych papierowych osłonkach to Chico Rosso, natomiast te niższe bez osłonek to Krakusy, mógłby mi ktoś z was doradzić czy z tych CR będzie coś jeszcze? Strasznie wybiegły w górę
Jutro rano zamierzam wystawić je na balkon, nasłoneczniony w godzinach popołudniowych, pomidorki od bezpośredniego działania słońca będzie osłaniał poliwęglan komorowy założony na balustradzie także nie powinny się poparzyć od nadmiaru słońca.
Jeśli to istotne to pikowane były do ziemi biedronkowej.
No i oczywiście zdjęcia:

Pozdrawiam
Te w białych papierowych osłonkach to Chico Rosso, natomiast te niższe bez osłonek to Krakusy, mógłby mi ktoś z was doradzić czy z tych CR będzie coś jeszcze? Strasznie wybiegły w górę

Jutro rano zamierzam wystawić je na balkon, nasłoneczniony w godzinach popołudniowych, pomidorki od bezpośredniego działania słońca będzie osłaniał poliwęglan komorowy założony na balustradzie także nie powinny się poparzyć od nadmiaru słońca.
Jeśli to istotne to pikowane były do ziemi biedronkowej.
No i oczywiście zdjęcia:

Pozdrawiam

Andrzejbdg, te wysokie trzeba posadzić na ukos i będą dobrze rosły. Miewałam czasem takie wybiegnięte i zbierałam spore plony. Z tym ,że sadzę pomidory w nieogrzewanej szklarni, ale myślę ,że w gruncie można sadzić tak samo. I uważaj z tym "leżakowaniem" sadzonek na balkonie, niektórym forumowiczom trochę pomidorków się poparzyło. Może pierwszego dnia przykryj jeszcze włókniną lub firanką.
Pozdrawiam , Bożenka.
A ja bym je pościnał i wsadził do wody do ukorzenienia..
Dołu nie wyrzucasz tylko czekasz aż wypuści boczny pęd i będziesz miał ładne sadzonki..
Poszukaj w tym wątku są moje zdjęcia ukorzenionych sadzonek..
Korzonki rosną ok. tyg. trzeba tylko pilnować wody, potem sadzisz do ziemi w kubeczku i ok. 20.05 wysadzasz do gruntu..

A tu zdjęcia mojego C55 tak właśnie ściętego :
A to moja rozsada od kilku dni na balkonie mężnieje ;d

Dołu nie wyrzucasz tylko czekasz aż wypuści boczny pęd i będziesz miał ładne sadzonki..
Poszukaj w tym wątku są moje zdjęcia ukorzenionych sadzonek..
Korzonki rosną ok. tyg. trzeba tylko pilnować wody, potem sadzisz do ziemi w kubeczku i ok. 20.05 wysadzasz do gruntu..

A tu zdjęcia mojego C55 tak właśnie ściętego :

A to moja rozsada od kilku dni na balkonie mężnieje ;d

Chicco Rosso nie rosną gęste i grube, tak że nie oczekuj za dużo
. Miałam je już. Prowadziłam na 2 pędy. Prowadzone na jeden pęd miały mało pomidorków. Możesz oczywiście zrobić jak Pablo pisze. Nie trzeba się bać cięcia 

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Wczoraj słyszałam o sadzeniu pomidorów na leżąco. Łodyga leży na ziemi przysypana ziemią a liście te górne wystają na zewnątrz... hm...ciekawy sposób. Podobne z tej łodygi zasypanej ziemią wyrastają kolejne łodyżki.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Tylko trzeba się liczyć z opóźnieniem owocowania, roślinka się ukorzenia zamiast kwitnąć i zawiązywać owoce.
- Andrzejbdg
- 50p
Jak już pisałem pomidory nie są narażone na bezpośrednie działanie słońca, oslania je poliweglan. Z reszta dziś raczej nie będzie zbyt wiele słońca.
Tych CR mam 4 sztuki tylko, może nie warto ich w ogóle sądzić pod folię?
I jeszcze jedno pytanie, jeśli ciąc to w którym miejscu?
Tych CR mam 4 sztuki tylko, może nie warto ich w ogóle sądzić pod folię?
I jeszcze jedno pytanie, jeśli ciąc to w którym miejscu?
-
- 50p
- Od: 2 kwie 2013, o 19:10
Sybil
Mieszkam na Dolnym Sląsku, jest dosyc cieplo. Ale też się caly czas martwię o moje przedszkole
Co to z nimi będzie, żeby nie zmarzly, ale...gdybym ich nie wyniosla to, prawdopodobnie stalaby się im krzywda, na tym ciasnym parapecie, na którym się męczyly. Więc zaryzykowalam. Mam u siebie bawole serce wysoki, pomidory się męczyly nie mialy wystarczająco miejsca, walka o slonce byla. Teraz są w ziemi, i chyba zle im nie jest.
Mieszkam na Dolnym Sląsku, jest dosyc cieplo. Ale też się caly czas martwię o moje przedszkole

- Andrzejbdg
- 50p
Pabblo_Pl, dzięki za zaznaczenie na zdjęciu (teraz na komputerze to widać, nie to co na telefonie), chyba z dwoma większymi tak zrobię na próbę, najwyżej wyjdą z tego cztery "ładne" sadzonki.
A co sądzicie o tych krakusach? Optymalna wysokość teraz? Bo młodsze były troszkę wybiegnięte.
I jeśli dobrze rozumiem to "wilk" powoli wyrastający z kącika w tej dolnej części zostanie pędem głównym, natomiast cięcie się tylko zabliźni?
A co sądzicie o tych krakusach? Optymalna wysokość teraz? Bo młodsze były troszkę wybiegnięte.
I jeśli dobrze rozumiem to "wilk" powoli wyrastający z kącika w tej dolnej części zostanie pędem głównym, natomiast cięcie się tylko zabliźni?
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Przeciąłem 2 pomidory, jednak nie usunąłem środkowej części tylko zostawiłem z górą 

- Sybil
- 200p
Wygląda na to, że im nawet dobrze.pongo pisze:Sybil
Teraz są w ziemi, i chyba zle im nie jest.