Czosnek zimowy cz.2
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Czosnek zimowy cz.2
Trzeci raz zadaję pytanie, czemu mój czosnek zimowy jest zwiędnięty?
Czy ktoś wie? Na poprzedniej stronie jest zdjęcie.
Czy ktoś wie? Na poprzedniej stronie jest zdjęcie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
jokaer ja się jemu przyglądałam. Oglądałam też obrazki w necie. Na niektórych zdjęciach w necie też tak wygląda. Ale skoro to Ciebie niepokoi, to musi być coś na rzeczy..jeśli już to coś z korzeniami, piętką..no bo co innego?
Woda mogła poddusić korzenie? może jakaś zgnilizna się zaczęła? a może śmietka dopadła?
Popatrz jeszcze na liść od spodu, może rdza, ale czy więdłyby liście?? raczej chyba nie, nie wiem.
Jeśli to jest nienormalny objaw, to może wykop z ziemią jeden, wrzuć na jakiś papier i wiwisekcja. Ja bym tak zrobiła, szkoda jakby zaczął gnić od piętki
Woda mogła poddusić korzenie? może jakaś zgnilizna się zaczęła? a może śmietka dopadła?
Popatrz jeszcze na liść od spodu, może rdza, ale czy więdłyby liście?? raczej chyba nie, nie wiem.
Jeśli to jest nienormalny objaw, to może wykop z ziemią jeden, wrzuć na jakiś papier i wiwisekcja. Ja bym tak zrobiła, szkoda jakby zaczął gnić od piętki
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Właśnie pójdę wykopać jeden, bo jednak nie jest to normalne.
Skoro świt poszłam i patrzyłam i liście są kłapnięte.
Zielone, nie pożółkły, bo czytałam teraz o tych różnych chorobach i szkodnikach i nic nie mogę dopasować.
W sumie to się stało po tych opadach piątkowych, bardzo padało, burza za burzą no i jest bardzo ciepło.
Grunt mam bardzo przepuszczalny.
Skoro świt poszłam i patrzyłam i liście są kłapnięte.
Zielone, nie pożółkły, bo czytałam teraz o tych różnych chorobach i szkodnikach i nic nie mogę dopasować.
W sumie to się stało po tych opadach piątkowych, bardzo padało, burza za burzą no i jest bardzo ciepło.
Grunt mam bardzo przepuszczalny.
Ciepło i wilgoć mówisz...oby nie Fusarium.
Tylko wykop z ziemią i ziemię też sprawdź i zdaj relację. Sama jestem ciekawa co się stało...może panikujesz, czego Twojemu czosnkowi życzę
Tylko wykop z ziemią i ziemię też sprawdź i zdaj relację. Sama jestem ciekawa co się stało...może panikujesz, czego Twojemu czosnkowi życzę

- jokaer
- -Moderator Forum-.
Monika,
wykopałam, cebulka bielutka, korzonki bielutkie, śladu czegokolwiek
w ziemi nic nie ma
Mąż świadkiem
Tak to wygląda, z lewej zwiędnięty z prawej dobry. Wzięłam i solidnie wzruszyłam ziemię,
ziemia wilgotna do mokrej, ale nie za mokra.

Uploaded with ImageShack.us
Ciekawe o tyle, że przy nim w trzech rządkach jest ten cebulkowy siany i on jest okey.
wykopałam, cebulka bielutka, korzonki bielutkie, śladu czegokolwiek

Mąż świadkiem

Tak to wygląda, z lewej zwiędnięty z prawej dobry. Wzięłam i solidnie wzruszyłam ziemię,
ziemia wilgotna do mokrej, ale nie za mokra.

Uploaded with ImageShack.us
Ciekawe o tyle, że przy nim w trzech rządkach jest ten cebulkowy siany i on jest okey.
Jak piętka biała i korzenie białe długie i gęste to znaczy, tak musi być
przyjdzie zimna Zośka to stanie na baczność

-
- 50p
- Od: 14 lut 2013, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze rozumiales, będę miec cebulki powiertenie kilka odmianow, ja w tym roku musze jescie wracac za granica do praca bo " Rome was'nt built in a day"jokaer pisze:Chesnok-Scott
czy dobrze zrozumiałam, że będziesz miał cebulki powietrzne czosnku Lautrec .. Śląsk ?

-
- 50p
http://www.cog.ca/uploads/TCOG%20Articl ... ulbils.pdfostatnia szansa pisze:Jesienią 2011 posiałam cebulki powietrzne i otrzymałam jednoząbkowe główki/okrągłe ząbki. Jesienią 2012 posadziłam je i rosną. Na razie część nadziemna jest sporo mniejsza od sadzonych "normalnych" ząbków. Mam nadzieję, ze główka nie będzie mniejsza - dwa lata sadzenia...
-
- 50p
Końcówki mojego czosnku zrobiły się żółte, czy powinnam się martwić? Pozdrawiam Teresa.
Kilka postow do tyl Teresa zapytala czy to normalna, opowiedzalem z ona nie ma martwic
normalny troche tego jest calkiem normalny, ale co ja teraz obserwuje z mojego plantacja jest doscic za duzo zloty.

Mam czosnek na 3 roznie miesce, i kazdego maja ta samo problem. W jeden miescie mam kilkanascie roznie odmianow i nie kazde ma problem, np. Mam jeden odmian z Litwa na bok odmian z Estonia, litewska calkiem zdrowie ale estonczyka zloty i tak dalej. Pryskawalem ich z nawoz plyny z 14% azot wieczoraj i wydaje mi sie z dzisiaj lepiej wyglada i wysypalem ich z nawoz granulatowy z 5% N i wiency P i K ale proporcja nie pamietam. Chcialem robic calkiem bio ale mysle z tego nie darade bo musze interwencja robic.
Ja mysle z problem jest z pagoda
Bo bylo zima i nagli lato i bardzo duzo desc bylo i splukalo N+P+K glemboka i oni szypko uros w krotkie czasu.
Kto inne ma problem z zloty koncowki liscie
Kilka postow do tyl Teresa zapytala czy to normalna, opowiedzalem z ona nie ma martwic

Mam czosnek na 3 roznie miesce, i kazdego maja ta samo problem. W jeden miescie mam kilkanascie roznie odmianow i nie kazde ma problem, np. Mam jeden odmian z Litwa na bok odmian z Estonia, litewska calkiem zdrowie ale estonczyka zloty i tak dalej. Pryskawalem ich z nawoz plyny z 14% azot wieczoraj i wydaje mi sie z dzisiaj lepiej wyglada i wysypalem ich z nawoz granulatowy z 5% N i wiency P i K ale proporcja nie pamietam. Chcialem robic calkiem bio ale mysle z tego nie darade bo musze interwencja robic.
Ja mysle z problem jest z pagoda

Kto inne ma problem z zloty koncowki liscie

@Chesnok-Scott: U mnie niestety liście wyglądają podobnie. Po wykopaniu okazało się, że piętka zaczyna gnić, pojawiły się śluzowate naloty na ząbkach. Też mam wątpliwości, co może pomóc?
Ząbki były zaprawiane przed jesiennym sadzeniem.
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
-
- 50p
Mojego korzenia sa zdrowie i tez byli zaprawiane przeciew grzby, (fusarium i botyritus) uzywam "Atak" z firma Barclays i tez byli ogrzanie za dwie godzinna w wodzie w 40 stopnia plus przeciew nematode, choroba nie jest problem. Jutro będę zrobic zdecia i pokazac roznica przez odmiana nabok siebie i widzemy z jeden jest ok i drugie nie.qwak pisze:@Chesnok-Scott: U mnie niestety liście wyglądają podobnie. Po wykopaniu okazało się, że piętka zaczyna gnić, pojawiły się śluzowate naloty na ząbkach. Też mam wątpliwości, co może pomóc?
Tak mysle z leziej na pagoda, czosnek lubie chlodnie wiosna ale do tego porej w ciagli 3-4 tygodnie od snieg do 28 stopnia

Tez nawet Bulwki ktory mam w doniczka ma zloty koncowki
-
- 50p
Kupilem Czosnek z jeden zaklad w holandia ktore w jesien byli sadzone "Maxatawny i Bulgarskie" pokazam na zdecia jak przeslo do mnie, plus bylo kilka inne odmianow w te sami kondicja, ja muszalem kilka miesecy wczesnie zamowic, i wzyski ktory byli plescowaty pochodilo z ta sama Ogrodnika, handlarze dalo zastepczy kiedy glosowalem ale ja ratowalem tych zabki ktore jescie byli dobre i sadzilem ich
Ale teraz Maxatawny i Bulgarskie rosnie bardzo dobre i sa jednak tych odmianow bez zloty liscie ale to do mnie przeciew logika.

Ja nie muszalem rozbierac tych gnita glowki bo spoznalem zapach, bylo serawaty
Powod z tego gnicza bylo za mokry lato 2012 w holandia i zle suszenia (za wolno) dla tego sadzilem mojego w "raised beds'

Ja nie muszalem rozbierac tych gnita glowki bo spoznalem zapach, bylo serawaty

Powod z tego gnicza bylo za mokry lato 2012 w holandia i zle suszenia (za wolno) dla tego sadzilem mojego w "raised beds'
Mam nadzieję, że to tylko pogoda, bo mój faktycznie rośnie na wystawie południowej. Ma gorąco i mokro. Ale kto mógł przewidzieć, że śnieg będzie do kwietnia, a potem zaraz upał! Z tymi zapleśniałymi ząbkami, to faktycznie ironia - jeśli dobrze rozumiem, to podejrzane partie są właśnie najzdrowsze.
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
-
- 50p
Najzdrowsze naprawdaqwak pisze:Mam nadzieję, że to tylko pogoda, bo mój faktycznie rośnie na wystawie południowej. Ma gorąco i mokro. Ale kto mógł przewidzieć, że śnieg będzie do kwietnia, a potem zaraz upał! Z tymi zapleśniałymi ząbkami, to faktycznie ironia - jeśli dobrze rozumiem, to podejrzane partie są właśnie najzdrowsze.