Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Post »

To białe na zdjęciach to jakieś paprochy, na pewno nie mączlik. Żadnych szkodników tam nie zaobserwowałam, przędziorków też nie, ale te roztocza mogą być chyba niewidoczne dla oczu. Czym mam więc spryskać rośliny? Mam w domu Agricolle, może być?
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozbycie się tego to bardzo skomplikowana sprawa i muszą być specjalne środki, podam link do poczytania na ten temat bo za dużo pisania
http://www.floraforum.eu/floraforum/ind ... on=search2
Awatar użytkownika
jagoda1
200p
200p
Od: 9 mar 2012, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Potwierdzam diagnozę Grazi.Wszystkie objawy wskazują na atak roztoczy - bardzo ciężko to paskudztwo wytępić ,ale jest to możliwe.Jak dużo masz fiołków bergamotko i jakie ? Bo nie wiem czy walka z tym szkodnikiem jest opłacalna.Jeżeli masz kilka fiołków nieodmianowych to ja bym się ich pozbyła i kupiła po parę zł nowe.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co widzę to bergamotka ma dużo kwiatów i chyba trzeba wszystkie nie tyle pryskać bo to nic nie da ,tylko kąpać. Fiołków ma chyba niewiele.
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

Dziękuję za link. Tak, mam tylko te dwa fiołki. Stoją one na parapecie tylko z jednym cyklamenem, więc mam nadzieję, że to paskudztwo nie rozniosło się po całym domu. Postaram się jakoś z nimi powalczyć, a jak nie to faktycznie kupię sobie nowe. Dziękuję Wam za pomoc.
Mam jeszcze tylko jedno pytanie, na czym ma polegać ta kąpiel roślin? Obficie spłukać wodą z prysznica?
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podałam Ci link do bardzo dobrych porad ,niestety musisz przeczytać ,wszystko jest kawa na ławę. Nie wodą z prysznica!
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

Już sobie trochę poczytałam. Póki co spryskałam je obficie Agricolle. Jak pojadę do miasta to kupię coś mocniejszego.
Jik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 mar 2008, o 22:44

Post »

Witam wszystkich!

Mam pytanie o listek fiołka. W trakcie przesyłki doznał uszkodzenia łodyżki. Ucięłam łodyżkę, aż został "kikucik". Stoi sobie w wodzie, ale widzę, że powyżej też ma malutkie nacięcie, a do tego czubek listka zaczyna usychać. Co robić? Obrazek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

U mnie też kilka zaczęło tak usychać w trakcie korzonkowania (ukorzeniałam w ziemi), ale widzę, że mimo to wypuszczają młode listeczki.
jagoda1 pisze:Wszystkie objawy wskazują na atak roztoczy - bardzo ciężko to paskudztwo wytępić
A skąd to się bierze? Czy tylko przywleka się z jakąś rosliną, czy może przyfrunąć samo z zewnątrz? Albo na przykład w podłożu?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
jagoda1
200p
200p

Post »

Jik - odetnij górną część listka ,nawet 1/3 i wsadź go do doniczki z ziemią- nie ubijaj ,podłoże ma być lekkie i pulchne.Listek doniczuszką wstaw do szklarenki , słoika lub woreczka foliowego.wietrz 1-2 razy dziennie.

onectica Najszybciej roztocz przywędruje do Ciebie z zakupami listków i nowymi roślinami.Ustrzec się od niej praktycznie nie można.Dobre efekty daje stosowanie saszetek z dobroczynkiem kalifornijskim.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio nasza fiołkowa koleżanka/jedna z najbardziej doświadczonych/napisała mi ,że roztocza można przytargać ze sklepu z cytrusami.
Jik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 mar 2008, o 22:44

Post »

jagoda1,
dzięki za informację, ale musiałam szybko działać ( post napisałam kilka dni temu) i faktycznie obcięłam tę górną część listka i wsadziłam do kieliszka z wodą, bo wolę ten sposób ukorzeniania. Nigdy nie ukorzeniałam w ziemi, więc wolałam nie eksperymentować. Ranę zasypałam cynamonem, bo nie miałam węgla leczniczego ( choć chyba mogłabym węglem drzewnym z wypalonej zapałki?). Listek stoi kilka dni już w tym kieliszku i na razie nic się nie dzieje, tzn. ta zgnilizna nie postępuje, a sam listek trzyma się dzielnie i oby tak wytrzymał aż do wypuszczenia korzonków.
Tak czy siak dziękuję za radę, bo się okazało, że dobrze zrobiłam odcinając tę chorą część.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

A czy pozostawienie go tak jak jest może jakoś negatywnie wpłynąć na nowe roślinki?
Jeden z moich tak ma gdzies do 1/3 wysokości (licząc od czubka), zdążył wypuścić młode, ale jeszcze za małe, żeby rozsadzać.
Może też mu powinnam odciąć tą brzydką część, jak radzicie?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
jagoda1
200p
200p

Post »

Odetnij i miejsce cięcia posyp cynamonem lub węglem drzewnym.Inaczej zmiany na listku będą postępować.
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58

Fiołek afrykański - pierwsze kroki

Post »

Do tej pory rozmnażałam fiołki wsadzając listek do ziemi i cierpliwie czekałam, aż się ukorzeni i wyda potomstwo, teraz kupiłam troszkę więcej listeczków i niestety, jak je wsadziłam do ziemi zaczęły mi gnić, część z nich uratowałam, trzymam w wodzie, zaczynają się ukorzeniać, kiedy je trzeba wsadzić najlepiej do ziemi, jak się dobrze ukorzenią czy dopiero kiedy wypuszczą młode, a może dopiero jak młode urosną to je wsadzić do ziemi ;:88
Bardzo proszę o pomoc, bo nie chcę już ich więcej stracić :!:
Zachciało mi się jeszcze kilka fiołków ;:110 ;:112
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”