Myslę o tujach na zywopłot ale niekoniecznie , zależy mi jednak by żywopłot był w miarę wąski co można na przykład uzyskać przez ciecie i by jego wysokość nie przekraczała 3 metrów co też w sumie mogę uzyskać przez ciecie .
Chciała bym by to były tuje mało wymagające jeśli chodzi o podłoże , znaczy nawozić je oczywiście będę i przycinać ale już bawić się z ziemią nie mogę bo mnie sąsiedzi zjedzą .
Serdecznie pozdrawiam Toska
Żywoplot w miarę waski do 2 -3m
Żywoplot w miarę waski do 2 -3m
Jestem hoyomaniaczką
- kropka77
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 lut 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żywoplot w miarę waski do 2 -3m
Jeśli nie widzisz problemu w cięciu, to w sumie każdy żywotnik zachodni pasuje do Twoich wymagań.
No, nie każdy- kuliste formy odpadają.
Ale rewelacyjne formy cięte uzyskasz z Brabanta, Columny, czy Szmaragda.
Dwie pierwsze odmiany mają tendencję do obsypywania się szyszkami- zapobiegniesz temu dając im do woli wody i nawozu.
Brabant rośnie najszybciej, Szmaragd najwolniej.
Wszystkie puszczone wolno będą wyższe niż 3 metry- cięcie skutecznie je ograniczy.
Są oczywiście i inne odmiany, ale z tymi trzema nie będziesz mieć problemów z zakupem- są w każdej szkółce.
Co do ziemi- jest kilka szkół.
Moje doświadczenie mówi, że żadna z tych odmian nie ma specjalnych wymagań- poza gliną i czystym piachem oczywiście..
Pozdrawiam.
Anka
No, nie każdy- kuliste formy odpadają.
Ale rewelacyjne formy cięte uzyskasz z Brabanta, Columny, czy Szmaragda.
Dwie pierwsze odmiany mają tendencję do obsypywania się szyszkami- zapobiegniesz temu dając im do woli wody i nawozu.
Brabant rośnie najszybciej, Szmaragd najwolniej.
Wszystkie puszczone wolno będą wyższe niż 3 metry- cięcie skutecznie je ograniczy.
Są oczywiście i inne odmiany, ale z tymi trzema nie będziesz mieć problemów z zakupem- są w każdej szkółce.
Co do ziemi- jest kilka szkół.
Moje doświadczenie mówi, że żadna z tych odmian nie ma specjalnych wymagań- poza gliną i czystym piachem oczywiście..
Pozdrawiam.
Anka
Re: Żywoplot w miarę waski do 2 -3m
dziękuję bardzo za odpowiedź , chyba zdecyduje się na szmaragd , szybkość wzrostu mi nie potrzebna za bardzo , w sumie moje teraźniejsze ogrodzenie jeszcze posłuży 2-3 lata a jak się uprę to i 4 więc szmaragd będzie mał czas podrosnąć .
Szkółkę Trawinskich mam pod nosem więc i kupić będę miała gdzie
Patrzyłam na allegrowe ale dużo komentarzy jest że w rzeczywistości sadzonki są mniejsze i bardziej liche niż na zdjęciach wiec strach ryzykować .
Szkółkę Trawinskich mam pod nosem więc i kupić będę miała gdzie

Patrzyłam na allegrowe ale dużo komentarzy jest że w rzeczywistości sadzonki są mniejsze i bardziej liche niż na zdjęciach wiec strach ryzykować .
Jestem hoyomaniaczką