Rośliny Krystyny cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Krystyny cz.2

Post »

Krysiu zakupy rewelacyjne ;:138 Ostatnio coś coraz mocniej przemawiają do mnie Asparagusy, ale chwilowo
nie mam pomyslunku gdzie mogłabym je ulokowac ;:223 No i muszę jeszcze się trochę dowiedziec o ich wymaganiach, żeby
miec pewnośc, że moje mieszkanie się dla nich nadaje ;:108
Twoje cudne ;:138 i z przyjemnością będę podglądac jak się miewają ;:172
Zwróciłam też uwagę na sukulenty, bo z całą pewnością wybrałaś bardzo ciekawe w kształtach osobniki ;:63
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Krysiu nowości cudne :) wszystkie bez wyjątku :) asparagus mayeri szybko się rozrasta cudny jest :)
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Blueberry ;:196 - dziękuję za wizytę i pochwały, kociny zadowolone....
kolekcja hoi, czy wszystkie przetrwały zimę?
Ależ skąd!!!! Nie wiem czy jest ktoś, kto w ciężkim (dla roślin), okresie zimy nie stracił choć jednej. W każdych warunkach to okres stresujący
dla roślin: albo c.o. to źle a jak niedogrzane i wilgoć to też niedobrze. :( Nareszcie nadeszła pora kiedy możemy wszyscy być zadowoleni,
przynajmniej trochę. ;:108
alunia ;:196 - dziękuję. Też jestem z nich zadowolona. :D
lucy23-61 ;:196 -
asparagusów nie widziałam
A było się odezwać w wątku i umówić?! Jako miejscowa może miałam
lepszą orientację? :;230
elcia1974 ;:196 -
przemawiają do mnie Asparagusy
Do mnie też. Zwłaszcza jak patrzę na mojego samotnego,
szerokolistnego, że o plumosusie sąsiadki (olbrzymem jest!!) nie wspomnę. Sukulenty? Kierowałam się formą, naturalnie, ale również brakiem
miejsca u siebie. Były to sadzonki chyba najmniejsze i miały dodatkowy walor - najtańsze. :uszy
trzynastka ;:196 - Celinko, jak miło, że wpadłaś. Tak mało Cię widzę. A może to ja zbyt rzadko zaglądam? :?
Chciałabym aby urósł na krzaczysko. Może Twoje dobre o nim zdanie spowoduje, że będzie się starał. ;:136
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Krysiu zazdroszczę Tobie tej wystawy. Stoiska z kaktusami wygląda coś znajomo. Nie zdziwiło by mnie gdyby to oni stali też w Książu bo babka wspominała coś o Krakowie gdy pytałam o Scillę. Widzę, że jeden sukulencik wpadła nam obu do koszyka. :D Nowości bardzo ładne i na pewno szybko zaczną rosnąć.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, co kaktusowi są chyba na każdej wystawie?! Widziałam tym razem tylko panią ale przecież
nie przyjechała sama, musiał być ktoś jeszcze! ;:108
Nowości rosnąć powinny bo jak nie.... ;:222 ;:131

Ad rem : u mnie, jak zwykle, wszystko "na kolanie". Kotłuję się pomiędzy kwiatkami, kotami,
gratami, różnymi zbiorami.....ładu dojść ciężko. Chciałoby się coś pokazać, czymś pochwalić a tu albo trudno się dostać, albo nie wykąpane, albo nie przycięte, albo aż za bardzo.. :? No i mam takie i takie, ale na kąpiele proszę nie patrzeć tylko na wzrosty i kolory..........

Obrazek

Obrazek

Też przez ten tydzień trochę podrosła:

Obrazek

Obrazek

Znalazłam w gąszczu maleństwo ubiegłoroczne. Nareszcie rośnie:

Obrazek

U zielonej listki dwukrotnie większe ale i variegata się puszcza i to w dwóch miejscach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwa górne listki i caaały długi pęd to mój:

Obrazek

Obrazek

A tutaj cud!!! Dostałam gratisik. ;:167 Siedzi w kieliszku z mchem, kieliszek siedzi w kubeczku z wodą. To wszystko przykryte drugim kubeczkiem i pod lampą. No i mam ten cud:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Korzenie już też ma:

Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne hoje! ;:138

Kto patrzy na wykąpanie rośliny? Toć one w dzikości rosnąć powinny... Więc ja ich nie kąpię, wycieram jedynie - pomimo to rosną nie tak źle, ba, kwitną... :wink:

Ładne przyrosty, widać że wiosna i ruszyła wegetacja u Ciebie. Niestety u mnie ostatni tydzień fatalny, wciąż zimno i pada. Kilka pąków u hoji czy epies mi odpadło. :( Cóż, liczymy na poprawę pogody i poprawę nie najlepszego stanu rzeczy. :)

H. bella u mnie za najzwyklejszą robi... Tnę ją niemiłosiernie bo jako firana w kuchni służy i świata nie bardzo widać przez nią. Fakt, że jak kwitnie ładna! :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale pięknie twoje hojkina wiosnę ruszyły;).
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Krysieńko wielkie ;:433 należą się Tobie i Twoim Hoyom ;:108
Ślicznie przyrastają a młode listki wyglądają bajecznie ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Hojeczki pięknie u Ciebie ruszyły. Gratuluję korzonków u Belli. Mi zostało tylko 5 hojek ale za to bardzo wytrzymałych.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Gratuluję nowych przyrostów ;:63 A i starsze listki bardzo ładnie wyglądają, wszystkie zielone i błyszczące ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

No muszę przyznać, że dawno nie widziałam tak uroczych młodych listeczków ;:167 każdy pięknie się odznacza, młodziaki są inne niż te większe ;:167 I chcąc czy nie to zobaczyłam te kropelki wody, bo moim zdaniem to one nadały uroku roślinkom ;:108
I co ja jeszcze wypatrzyłam.. o piękne tło się postarałaś ;:224 abyśmy roślinki mogli odnaleść chyba bez problemu ;:172
A co do cudu ;:oj rzeczywiście - zawodowy hodowca z Ciebie ;:433 w zyciu bym nie wpadła na taki pomysł ukorzeniania ;:180
Zatem nie mam już ani grama wątpliwości, że ten listek skrętnika ode mnie także się spisze na medal ;:303
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Krysiu,
Co tam kurz ( u mnie też po remoncie i to jaki ;:224 ). Ważne jest ;:167 dla roślin i czas im dany.

Cudności hoje ;:138 A najpiękniejsza dla h.macrophyla variegata ;:167 (chyba trafi na listę chciejstw na przyszły rok...) Napiszesz mi, czy bardzo duże liście ma? Bo ja kocham raczej te o średnich i maleńkich liściach ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Ja znów nadrabiam zaległości :wink: .
Fotki z wystawy super ;:215 . Aż żal, że mnie tam nie było. Zauważyłam na nich coś, co mnie złapało za serducho ;:108 . A może to nawet lepiej, że patrzę z daleka i po czasie :roll: ? Przynajmniej nie wydałam pieniędzy. Byłam na podobnej imprezie w Parku Śląskim, ale ta w Krakowie chyba była większa i bardziej interesująca :) .
Nowe nabytki wyglądają świetnie. Najbardziej zaskoczyła mnie ta różnorodność asparagusów ;:108 , chociaż sukulentowe maluchy też robią wrażenie ;:215 .
Hoje są w świetnej kondycji ;:138 , a najważniejsze, że wypuszczają młode listki i korzonki :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkim gościom bardzo serdecznie dziękuję za odwiedziny. Z powodu sporych zaległości dziękuję zbiorowo,
mam jednak nadzieję, że kiedyś będę na bieżąco i dziękować będę indywidualnie.
Pokaże tylko kwiatuszki mikruska-belli. Po kwiatuszkach już nie ma śladu ale zdjęcia pozostały:

Obrazek

Obrazek

Kwiatków pilnuje Zuzia wraz z Pigwunią, ale do zdjęcia tylko Zuzia się ustawia:

Obrazek

Nie taki całkiem świeży nabytek. Od ponad tygodnia ukorzeniał się i ma korzeniska. Dzisiaj sadzony do podłoża:

Obrazek

I całkiem nowy, bo wczorajszy nabytek. Hedera w 5cm doniczce. Listeczki o dotychczas nieznanym mi kształcie. Nie mogłam
nie kupić. Na razie tuptam wokół niego i mam nadzieję, że mu się spodoba:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Śliczne kwiatuszki H. bella, na H. polyneura troszkę poczekasz ale widać że dobrze jej u Ciebie skoro już korzonki wytworzyła. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”