Ogródek moich marzeń

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek moich marzeń

Post »

Przepiękne zdjęcia ptaków, jedyne co mi przychodzi do głowy...to zazdrość ;:131 Chciałbym mieć takich gości ;:173
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
jagoda1
200p
200p
Od: 9 mar 2012, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A teraz nie ptaszki - pewnie siedzą w gniazdkach i wysiadują jajeczka ;:oj .Troszkę inni mieszkańcy naszego ogrodu

Biedronek jest w tej chwili zatrzęsienie.Wszędzie ich pełno.

Obrazek..Obrazek

Obrazek..Obrazek

Obrazek..Obrazek

Obrazek..Obrazek

A teraz będzie mniej miło , wręcz zdjęcia z "dreszczykiem". Wszędobylskie wiejskie koty robią sobie nad stawem uczty.Co nie zjedzą - zostawiają innym gościom.

Obrazek..Obrazek

Obrazek..Obrazek

Zakończenie będzie bardziej miłe.
A jednak bez ptaków nie może się obejść.Gdy tak siedziałam i kopiowałam zdjęcia - 5 mb przede mną usiadła na lipie sójka.Po chwili już była na szczepionym jesionie.

Obrazek..Obrazek

Obrazek..Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Faktycznie zdjęcia z dreszczykiem. Ale zakończenie całkiem przyjemne. Dobrze jest mieć takich gości :)
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Fajne zdjęcia skrzydlatych gości :tan Ja również bardzo lubię fotografować ptaki ;:108
Ogród zapowiada się wspaniale - już nie mogę doczekać się, kiedy pokażesz kwitnienia rododendrona ;:138 Obsypany kwieciem musi wyglądać nieziemsko. Moi rodzice trzymają rododendrony w donicach, a na zimę do piwnicy. Najstarszy okaz już powoli zaczyna nie mieścić się do piwnicy i w tym roku trzeba będzie poważnie zastanowić się nad jego przechowaniem. Niestety w ogrodzie przemarzały, a na wiosnę, kiedy praktycznie wszędzie woda stoi bardzo marniały. Magnolia po prostu cudowna ;:167 U moich rodziców magnolia kilka dobrych lat już ma, ale zasłonięta jest ogromnym kasztanem i bardzo wolno rośnie i tym oto sposobem u moich przyszłych teściów magnolia w jeden rok potrafiła urosnąć więcej niż u mnie na wsi przez jakieś cztery, pięć lat... ;:306
Awatar użytkownika
jagoda1
200p
200p

Post »

Wczoraj od rana wstawiłam zdjęcia ,opisy i na koniec coś mi się niechcący kliknęło i skasowałam całość.Dobrze,że nie pogryzłam laptopa , brrrrrrrrrr.Drugi raz już nie powtarzałam.Dopiero dziś się za to biorę.

Obiecane magnolie.Przyjeżdżając po pracy miałam taki widok- w oddali najstarsza magnolia ,chyba dwudziestoletnia.

Obrazek..Obrazek

Obrazek

Alejka z magnoliami - osłonięta świerkami ,które obecnie trochę je zasłaniają.

Obrazek..Obrazek

Obrazek..Obrazek

Obrazek

Magnolie kulista

Obrazek..Obrazek

Obrazek

I magnolia gwiaździsta - dziś już praktycznie przekwitnięta ale kwitnie zawsze jako pierwsza i pięknie pachnie.

Obrazek..Obrazek

Obrazek

Betty i Susan zaliczają się do spóźnialskich z kwitnieniem - są jeszcze w pąkach.

Obrazek..Obrazek

Obrazek

Magnolia kulista ,która przemarzała kilkakrotnie.Ostatni raz wypuściła pędy tuż pod miejscem szczepienia - ale kwiaty ma jednak ładne,chociaż nie w tym kolorze w jakim miała mieć - powinny być biała - odm.Alba .ale szczepka jednak była słaba.

Obrazek..Obrazek

Zaczynają kwitnąc ostrokrzewy To nie ostrokrzew lecz Mahonia pospolita, mahonia ostrolistna, ościał pospolity (Mahonia aquifolium )K.

Obrazek..Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Ale fantastyczne masz te magnolie. I ta alejka... ojej ale ty musisz mieć tam pięknie :) Czy susan u ciebie powtarza kwitnienie?
Awatar użytkownika
jagoda1
200p
200p

Post »

Magnolie Susan powtarza w końcu lata sierpień /wrzesień ale tylko kilka kwiatków.
malgoska141
500p
500p
Od: 5 mar 2011, o 08:21

Post »

Witam ale u Ciebie pięknie w ogrodzie ,a magnolie moje mażenie może kiedyś się spełni i też będę je mieć .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jagoda1
200p
200p

Post »

Takie coś wyrosło mi w pojemniku ,który stał zimą pod karmikiem.Najpewniej ptaszki coś mi przyniosły.
Tylko co to jest?Wygląda na coś ostowatego.

Obrazek
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

magnolie cudne , szkoda że tak krótko kwitną, czekamy na spektakl rododendronowy ;:3
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit zwracam się dzisiaj do ciebie po poradę. Kupiłam magnolię susan. W sobotę ją wkopię. Na działce ziemię mam kwaśną. Powiedz mi proszę czy kupić worek uniwersalnej ziemi do roślin i po prostu wykopać spory dół i dać jej nowo kupionej ziemi czy inaczej postąpić?
Awatar użytkownika
jagoda1
200p
200p

Post »

Zajrzyj do netu,np TU http://poradnikogrodniczy.pl/magnolia.php . Moja działka to stary sad nad rzeką ,przy lesie.Ziemia piaszczysta ale kilkakrotnie użyźniana obornikiem. Magnolie sadziliśmy do wykopanych dołków bez jakichkolwiek dodatków.Źródła podają ,że magnolia lubi podłoże lekko kwaśne więc możesz je zobojętnić dodając ziemi uniwersalnej.
Awatar użytkownika
jagoda1
200p
200p

Post »

Roślina już rozpoznana.To Ostropest plamisty.

A wracając do ogrodu.Magnolie były śliczne ,ale kwitną krótko.Dobrze,że w tym roku chociaż przymrozki kwiatów nie zniszczyły.

Praktycznie zostało niewiele kwiatków na drzewach. Ale rododendrony już zaczynają pokazywać pierwsze kwiaty.

Obrazek..Obrazek

Obrazek..Obrazek

Obrazek..Obrazek

Zaczęła kwitnąć kalina wonna ,szczepiona na drzewku.Piękny zapach wokół.

Obrazek

I kokornak rozwija pierwsze pączki - trąbki

Obrazek..Obrazek

Mrówka robi wiosenne porządki na perukowcu

Obrazek..Obrazek

Antonówka i rajska jabłonka kuszą kwiatkami

Obrazek..Obrazek

Jeszcze przed tygodniem na brzegu stawu było pełno żabiego skrzeku ,a dziś - czarne smugi widoczne na stawie to kijanki.A praktycznie tysiące kijanek.

Obrazek..Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję. Uważnie przeczytam porady na podanej stronie :)
Awatar użytkownika
jagoda1
200p
200p

Post »

A taki widok mam codziennie z rana.Zdjęcia robiłam przez szybę ,bo nie chcę ich płoszyć.Co roku na stawie mają gniazdo i maleńkie kaczuszki po kilku dniach wyprowadzają nad rzeczkę.A rankiem przychodzą do oczka na poranną toaletę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”