Kaktusy Rafała

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy Rafała

Post »

:wit Inez
Inez pisze:Leniwa jest strasznie, w tym roku też zaszczyciła jednym małym kwiatuszkiem w paski :)
Wyczytałem w Encyklopedii Kaktusów Subika i Kunte że Mammillaria bombycina kwitnie nie chętnie więc to że zakwitła możesz uważac za nie mały sukces ;:63

Witaj Szybki xyz
szybki xyz pisze:Chiałbym żeby moja kolekcia była równie piękna
Baardzo mi miło że tak uważasz ;:304 Moja jest co najwyżej średnia nie mam nawet startu do co poniektórych na forum ;:170 ale staram się ;:108 Nie wiem jaka jest twoja kolekcja ale każdy zaczynał prawie od zera ;:108
szybki xyz pisze:Będę ten wątek oglądał codziennie ;:101 , więc go nie zepsuj ;:128 .
O to teraz ciąży na mnie spora odpowiedzialnośc :wink: Postaram się nie zchodzic poniżej obecnego poziomu :uszy . Zapraszam do odwiedzania :D

:wit Martada
Martada pisze:A kwiaty wg mnie ta akurat roślinka ma ładne, jest gdzieś na moim wątku kwitnąca chyba :roll:
Widziałem jest na 7 stronie bardzo ładna ;:180 Przy zakupie roślin kieruje się przede wszystkim wyglądem rośliny , niestety ceną :? , warunkami w jakich rośnie a kwiaty są dopiero pod koniec ale fajnie jak roślina kwitnie a jeszcze fajniej jak fajnie kwitnie np. tak jak twoja Matucana madisoniorum ;:215
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Teraz trochę skromniej ;:131
Astrophytum ornatum 2012-09-22
Obrazek
Mammillaria mazatlanensis 2010-07-17
Obrazek
2013-04-22
Obrazek
Mediolobivia atrovirens 2010-05-06
Obrazek
2010-07-19
Obrazek
2013-04-22 Od 3 lat coś nie kwitnie :?
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładna mediolobiweczka, mój konik :]

Tak duża roślinka powinna mieć wieniec kwiatów, choć czasem i mi się zdarzy, że w którymś roku, jakaś medio nie zakwitnie, ale to raz, a nie kilka lat z rzędu. Generalnie powód to albo zbyt ciepłe zimowanie albo bardzo dużo żarcia i wody na wiosnę, w skutek czego roślina decyduje się zapewnić pewny byt sobie, czyli pójść w odrosty, a nie kwiaty. W tym roku po ociepleniu dachu u mnie na zimowisku medio było 10 stopni, co jest trochę za ciepło, ale na szczęście będą kwitnąć. Natomiast podlewanie zaczynam po wykształceniu pąków czystą wodą w ilości tak 50% zwykłego podlania. Dopiero, jak pąki już są solidne dostają drugie solidne podlanie z nieweilką dawka papu. No i mój substrat to raczej mineralny: dobre 40% żwiru, dobre 40 % grubego piachu i zazwyczaj sporo mniej niż 20% próchnicy.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Czyli nasze bombyciny zachowują się książkowo :)

Bardzo ładna Mediolobivia, zarówno ciernie, pokrój jak i kwiat ;:oj
Ładnie wyrosła na przestrzeni lat.

Wcale nie skromniej, Astrophytum to jedne z piękniejszych rodzajów. :)
Kaktusy zbieram od około 15 lat ale astraki zawsze skutecznie zwiewaja mi z kolekcji (podobnie jak Ferocactusy) :roll:
A gdzie zdjęcie podrośniętego astraczka z tego roku ? :lol:
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Rafale,coraz więcej,kolekcja się powiększa ale pod szyjkę korzeniową astraczka daj gruby żwir,aby szyjka nie była zalewana wodą,
bo będzie gnił ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

:wit
Czarny W tym roku ją przesadzałem to może też miało wpływ. Ja mam około 30% próchnicy zimowałem ją koło 10C czasem 12C ale bywało też i 7C więc to pewnie tak jak piszesz bardzo dużo żarcia i wody na wiosnę. Zapamiętam twoje rady i spróbuje w przyszłym roku nie popełnic tego błędu ;:108 . Dziękuje za wskazówki ;:180

Czesc Inez
Inez pisze:A gdzie zdjęcie podrośniętego astraczka z tego roku ? :lol:
Jakoś nie wiele urósł i zdjęcia były by identyczne a nie chciałem żeby ktoś pomyślał że wklejam fotki po to by zbierac strony w wątku jak podrośnie to go pokaże ;:108 Cieszę się że odwiedzasz mnie systematycznie i że podobała Ci się Mediolobivia :)

Witaj Leszek2
leszek2 pisze:kolekcja się powiększa
Nie to nie nowe roślinki ;:185 Mam w planie powiększyc o kilkanaście nowych egzemplarzy swoją kolekcję czekam tylko aż ruszy wysyłka :D
leszek2 pisze:pod szyjkę korzeniową astraczka daj gruby żwir,aby szyjka nie była zalewana wodą,
Bardzo dobry pomysł skorzystam ;:108 dziękuje ;:136
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Cereus peruvianus monstrosus 2010-07-17
Obrazek
2013-04-22
Obrazek
Gymnocalycium Mihanovichii 2008-09-01
Obrazek
2010-07-04
Obrazek
2010-07-12
Obrazek
2012-07-28
Obrazek
2013-04-22
Obrazek
2010-07-17 Echinopsis eyriesii pod taka nazwą go kupiłem tylko coś mam wrażenie że to nie on jak myślicie :?: To jeden z moich ulubionych.
Obrazek
Niestety nie widziałem jak kwitł :cry: ale w tym roku wypuścił pąk więc sie może w końcu doczekam kwiatu.
Obrazek
2013-04-22
Obrazek
i jeszcze z bliska
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Rafał,jaki kolor kwiatu jest na twoim Echinopsisie jest,bo ja podejrzewam ,że to hybryda ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Bardzo lubię twój wątek odwiedzać :) m.in. dlatego, że mamy sporo taki samych gatunków w swoich zbiorach i ciekawie jest popatrzeć jak te same rośliny wyglądają u innych, jak rosną, kwitną :)
A astraki faktycznie bardzo wolno rosną.

Gymnocalycium mihanovichii wypuszcza pączek czy odrost?
Piękny ma kwiat ;:63

Echinopsis też nie do końca mi pasuje jako typowy E. eyriesii...więc rację ma raczej Leszek.

Jaką wysokość ma twój Cereus?
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Piękne wszystkie bez wyjątku.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Chyba w końcu wypada zostawić po sobie ślad :)
Bardzo dobry pomysł by pokazywać rośliny w swoim etapie rozwoju. Jednak najlepiej widać jak rosną po zdjęciach :) Większość kaktusów rozwija się u Ciebie na plus, więc raczej masz dobre warunki do uprawy. Jedyne co mi się u Ciebie nie podoba to... Doniczki ;:173
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Witam wszystkich :wit
Leszek2
leszek2 pisze:jaki kolor kwiatu jest na twoim Echinopsisie jest,bo ja podejrzewam ,że to hybryda
Kwiat jest biały. Mi też się wydaje że to hybryda ;:223 i jak bym miał strzelac to eyriesii x subdenudata szkoda to jeden z ulubieńców :(

Inez
Inez pisze:Gymnocalycium mihanovichii wypuszcza pączek czy odrost?
;:185 Nie to nie odrost jak naliczyłem jest 7 pąków z tym że 3-4 pewnie suche z tamtego sezonu. Na tym kaktusie jeszcze się nie zawiodłem kwitnie co roku.
Inez pisze:Jaką wysokość ma twój Cereus?
Nie jest duży ma ze 14 cm. gdzieś kiedyś widziałem u kogoś w oknie :lol: 2 koło metrowe okazy.

Nadzieja
Nadzieja pisze:Piękne wszystkie bez wyjątku.
Dzięki ;:136

Abaddon1986 Witam chyba jesteśmy z tego samego rocznika ;:304
abaddon1986 pisze:Jedyne co mi się u Ciebie nie podoba to... Doniczki ;:173
Mi też się nie podobają :wink: Wolał bym miec kwadraty znam ich zalety (korzenie i roślina mają więcej miejsca na rozrost i łatwiej podlewac) nie którzy piszą że kwadraty zajmują mniej miejsca ale to bzdura bo zajmują tyle samo. Poza tym kwadraty wyglądają bardziej ,,profesjonalnie" ;:224 Ja te okrągłe doniczki mam od podstawówki kiedyś nakupiłem a teraz szkoda wyrzucac. Obecnie jak potrzebuję doniczki to staram się kupic kwadratową mam ich aż 4 :;230 Zachęcam do częstszego ,,zostawiania śladu po sobie" :)
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Ja też się do niedawna opierałem kwadratowym doniczkom ale uległem :D Miejsca faktycznie zajmują mniej :) Prawdopodobnie dlatego, że stosuje się głównie ten sam wymiar i doniczki szczelnie do siebie przylegają :) Na prawdę polecam.
Fakt 1986 w moim nicku to mój rok urodzenia :wink: Witam rówieśnika ;:304
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Abaddon1986 Kiedyś na pewno też się przerzucę ale na razie zostanę przy tym co mam :wink:
abaddon1986 pisze:Miejsca faktycznie zajmują mniej :) Prawdopodobnie dlatego, że stosuje się głównie ten sam wymiar i doniczki szczelnie do siebie przylegają
Ja też stosuje głównie ten sam wymiar doniczek a co do przylegania to zależy jak się je poustawia wizualnie może to wyglądac na to że się więcej mieści ale to złudzenie bo np. w kwadrat 4x4 można wpisac okrąg o średnicy 4 więc to to samo ;:108 co nie zmienia faktu że kwadraty są lepsze :D
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

;:7
Mammillaria petterssonii 2010-07-19
Obrazek
2013-04-22
Obrazek
Echinopsis haku-jo 2012-09-22
Obrazek
Gymnocalycium bruchii 2010-07-19 Tylko coś mi się tu znowu nie zgadza bo mój kwitnie na biało więc to raczej Gymnocalycium bruchii var. albispinum. Mam pytanie do ludzi w temacie Gymnocalycium czy oprócz Gymnocalycium bruchii var. albispinum jest jeszcze jakieś Gymnocalycium bruchii kwitnące na biało :?:
Obrazek
2012-04-10
Obrazek
2013-04-17
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”