Potwierdzam, ale dorzucam do moich faworytów czarną zebrę, także kumato - ale tego ostatniego znam wyłącznie z zakupów marketowych.jode22 pisze:Mnie z czarnych najlepiej smakował Brad's Black Heart - pychota
Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aneta - Inne nazwy tego pomidora to Black Mauri lub Black Moor.
http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki/Chernyi_Mavr
Całkiem możliwe, że to właśnie nasiona tego pomidora wysłałam na akcje wymiany jako "NN-odmiana koktajlowa, brązowy owalny". Jeśli to ten (wyrósł z nasion pomidora sklepowego) to bardzo smaczny i plenny.

Całkiem możliwe, że to właśnie nasiona tego pomidora wysłałam na akcje wymiany jako "NN-odmiana koktajlowa, brązowy owalny". Jeśli to ten (wyrósł z nasion pomidora sklepowego) to bardzo smaczny i plenny.

- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A co w sytuacji kiedy dotrze pogodny zimny front - będzie np. 14 stopni ale w Słońcu zamykając foliaka łatwo uzyskamy tam 25 stopni, pytanie powinno chyba zatem brzmieć jakie są optymalne temperatury i wilgotność a mając opcję sterownia tym (wyższa temperatura i wilgotność bądź oba parametry niższe) na na co lepiej stawiać?ekopom pisze:Temperatura 22 oC i mniejsza wilgotność, to super warunki dla pomidorów, za to gwałtowne skoki temperatury i wilgoci źle wpływają na rozwój. Roślina nie nadąża się zaaklimatyzować zmian.
I jeszcze pytanie odnośnie czasu aklimatyzacji, czy chodzi o np. godzinę czy to kwestia doby, etc.?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- _ninetta_
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 01:19
Ile ludzi tyle opinii o czarnych pomidorach, czyli w sumie normalka
Japońska sakiewka na krzaczku prezentuje się kusząco
Kalma, dziękuję, na pewno go posadzę.

Japońska sakiewka na krzaczku prezentuje się kusząco

Kalma, dziękuję, na pewno go posadzę.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
massur. W towarowych szklarniach zaleca nawet w lipcu włączać ogrzewanie o około 3 godziny nad ranem aby podnosić łagodnie temperaturę o 2 stopnie na godzinę, żeby po wschodzie słońca gwałtownie nie wzrosła. Dobrze jest nie przekraczać powyżej 25 oC i poniżej 15 oC. Ja na początku marca, nawet gdy na dworze jest około zera, tak wietrzę tunel, aby nie było powyżej 25, ale też żeby zimne powietrze bezpośrednio nie uderzało w rośliny. Dzisiaj ogłowiłem pomidory, a temperaturę miałem około 22 oC a teraz mają 17 oC, przez to będą w połowie maja pierwsze dojrzałe pomidory. Przy zwiększonej wilgotności należy się spodziewać chorób grzybowych.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
Też kiedyś popełniłem taki błąd, posypałem w proszku bioalgen przy krzakach ogórków pod folią żeby lepiej rosły, a przy najbliższym podlewaniu wężem, żeby go wtopić do ziemi, poparzyłem liście i nawet niektóre rośliny wypadły. Nadgorliwość nie opłaca się.
pozdrawiam Ludwik
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
Jak już jest wspomnienie o ogórkach to polecam pryskanie mlekiem prosto od krowy co tydzień w stosunku 1:5 

Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Mniej więcej o takie wyjaśnienie mi chodziło 
Rozumiem to tak, że jeśli na zewnątrz 18-20 i więcej to powinienem wietrzyć na full, jeśli wewnątrz poniżej to można próbować podnosić nieco temperaturę przymykając np. okna ale kontrolować wilgotność aby nie była zbyt duża. Kolejna zależność to różnica temperatur noc/dzień (nieogrzewany foliak), jeśli noc była bardzo chłodna (często oznacza to bez zachmurzeń) to foliak powinien być maksymalnie wcześnie otwarty aby po wschodzie Słońca temperatura gwałtownie nie podskoczyła.

Rozumiem to tak, że jeśli na zewnątrz 18-20 i więcej to powinienem wietrzyć na full, jeśli wewnątrz poniżej to można próbować podnosić nieco temperaturę przymykając np. okna ale kontrolować wilgotność aby nie była zbyt duża. Kolejna zależność to różnica temperatur noc/dzień (nieogrzewany foliak), jeśli noc była bardzo chłodna (często oznacza to bez zachmurzeń) to foliak powinien być maksymalnie wcześnie otwarty aby po wschodzie Słońca temperatura gwałtownie nie podskoczyła.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Z całą pewnością, na fotach, to nie Cziernyj Mavr.Kalma pisze:Aneta - Inne nazwy tego pomidora to Black Mauri lub Black Moor.
Miałem go. Owoce wyglądały trochę inaczej.
Mnie nie zachwycił, ale są osoby, którym ta odmiana smakuje

O gustach.....
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
No to zobaczymy czy mnie zachwyci
Mam dwie sadzonki Ciernyj Mavr - zobaczymy jak będzie smakował ;) - ale na pewno dobry - jak większość czarnych ;)

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Nie martw się za wczasu.
Na pewno, będzie lepszy od SN
Na pewno, będzie lepszy od SN

Tak, nie martw się Aguś
.
Jak będzie Ci smakował, to zbierzesz nasiona i się podzielisz
.

Jak będzie Ci smakował, to zbierzesz nasiona i się podzielisz

Ja w zeszłym roku miałam z ,,czarnych" Schwarze Sarah i Zigan. Oba w tunelu i oba już rosną w tym roku. Te dwie odmiany miałam do samych przymrozków i im robiło się chłodniej, tym lepiej wiązały.
Kasia
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
A latem co się robi aby nie przekroczyć optymalnej temperatury? Samo wietrzenie często nie pomaga. Natomiast widziałem w sieci takie preparaty do cieniowania. Spełnia to swoją rolę w ogóle?ekopom pisze:massur. W towarowych szklarniach zaleca nawet w lipcu włączać ogrzewanie o około 3 godziny nad ranem aby podnosić łagodnie temperaturę o 2 stopnie na godzinę, żeby po wschodzie słońca gwałtownie nie wzrosła. Dobrze jest nie przekraczać powyżej 25 oC i poniżej 15 oC.
Pozdrawiam
Marcin
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Może to zabrzmi głupio, ale czy można posiać groszek aby osłonił tunel foliowy i chronił od przegrzania ? 

Słoneczko, wyjdź!